Ето и самата рецепта с малки промени от мен:
500г кайма
1 яйце
2 малки глави кромид лук
250-300г смлени домати (пресни или от консерва)
3 - 4 с.л. ориз
50 г кашкавал
20 г топено сирене
1 морков
2с.л. брашно + още малко за овалване на кюфтетата
По малко чубрица, черен пипер, червен пипер, 1 дафинов лист, 1 скилидка чесън
Олио и сол
Омесваме каймата с яйцето, нарязания на ситно лук (едната глава), малко черен пипер и малко чубрица.
Сваряваме ориза (съотношение ориз - вода 1:2,5). Към леко топлия ориз добавяме настъргания кашкавал и топеното сирене. Разбъркваме и оставяме да се охлади напълно.
Запържваме в олио (аз използвам около 6с.л.) втората глава кромид лук и моркова нарязани на ситно. Ръсим 2 пълни супени лъжици брашно и разбъркваме. Изчакваме брашното да се запържи, слагаме 1с.л. червен пипер, разбъркваме и веднага наливаме гореща вода (на етапи и при постоянно бъркане). Наливайте вода, докато не получите желаната гъстота на ястието. Сложете дафиновия лист.
Изчакайте да заври водата, а през това време оформете кюфтетата.
От каймата направете кръгли питки, а от ориза - топчета.
Поставете оризено топче върху питката от кайма и загърнете ориза.
Щом водата заври, оваляйте кюфтетата в брашно и ги пуснете вътре. Посолете ястието. Когато кюфтетата са готови добавете пасираните домати. След 4-5 минути сложете и нарязания (или пасиран) чесън, и свалете от котлона.
Интересен вариант на кюфтета с доматен сос. Харесва ми както си го измислила с оризовия пълнеж!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, tillia! Малко разнообразие :)
Изтриване