Не, че е фатално препичането, но тогава трябва да минете на друг вариант, който ще опиша по-надолу.
Ето я простичката, дори постна, лесна и изключително вкусна рецепта:
Продукти:
11 супени лъжици вода
11 супени лъжици олио
11 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка оцет (лимонов сок)
2-3 капки есенция ванилия (може и на прах)
Брашно около 300 г за получаване на меко тесто за точене. (Сложете първо 300 г и при нужда още 50г. )
500г мармалад от сини сливи (конфитюр от кайсии или друг плод по избор).
Начин на приготвяне:
Вариант 1 : Смесваме всички продукти, без мармалада и омесваме меко тесто. След това продължаваме стъпките от технологията.
----
Вариант 2: Карамелизираме 4 с.л. захар до тъмен карамел (но не прегорял). Слагаме водата (много внимателно!), изключваме котлона и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 7 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп.
Разбъркваме. Без да изчакваме сместа да изстине напълно (тя е хладка към топла) добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията.
Разбъркваме. Без да изчакваме сместа да изстине напълно (тя е хладка към топла) добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията.
Технология:
1. Полученото тесто разделяме на три равни части.
Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5мм). Може да се сложи и директно върху силиконово килимче.
Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5мм). Може да се сложи и директно върху силиконово килимче.
2. Пече се в предварително загрята фурна на температура 180 С (времето за печене е кратко от 3 до 6 минути). Пак да кажа, че кората трябва да остане мека на допир, бяла на цвят, с леко порозовели крайчета, а не препечена и твърда.
3. Готовите блатове (още топли) намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана.
Със сливов мармалад по средата и крем отгоре.
На снимката по-долу карамелизирах 6 с.л. захар и карамеленият цвят на платките беше по-наситен и на вид, и на вкус (замесена по вариант 2).
Още варианти:
1. Замесен по вариант 1. С крем и сладко от череши.
2. Тези бисквитени блатове са много подходящи и за слепване с домашен крем. Ако се случи да препечете платките това е най-доброто решение. От топлината и влагата в крема те омекват, но задължително трябва да им дадете време (т.е. трябва да престои в хладилник поне 12 часа).
Да ви е сладко!
3. Готовите блатове (още топли) намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана.
Със сливов мармалад по средата и крем отгоре.
На снимката по-долу карамелизирах 6 с.л. захар и карамеленият цвят на платките беше по-наситен и на вид, и на вкус (замесена по вариант 2).
Още варианти:
1. Замесен по вариант 1. С крем и сладко от череши.
Със сладко от череши и крем. |
2. Тези бисквитени блатове са много подходящи и за слепване с домашен крем. Ако се случи да препечете платките това е най-доброто решение. От топлината и влагата в крема те омекват, но задължително трябва да им дадете време (т.е. трябва да престои в хладилник поне 12 часа).
Няма коментари:
Публикуване на коментар