събота, 21 април 2012 г.

Малко известното богатство с вкус на желязо и с името вода. Или по-точно Желязна вода.

Случайно попаднах на тази статия
Изтича уникален природен дар - Vesti.bg
и ми стана болно, защото става въпрос за едно природно богатство от моя роден град. Но като се замислих (след статията), хубавото е, че сега изворът е на хората - всеки има достъп до там и няма комерсиално вмешателство (не съм против него като цяло, но се страхувам, че ще има необратими последствия за местността и самата вода).
Иначе природният дар е наистина уникален - извор с желязна вода.
Тя е с изразен метален вкус, не е приятна за пиене, но е природно лекарство за анемии. Лично съм се лекувала с нея и учудих лекарите с бързото си възстановяване.
Изворът се намира в естественият парк на гр. Брезник - Бърдото. До самият извор може да се стигне с кола или пеша, като разходката е приятна както лете, така и зиме. Аз имам снимки от зимно време и ще ви разходя с тях, но пролетта там е просто вълшебна.

От Брезник
От Брезник
От Брезник
От Брезник
От Брезник

При влизане в града няма табели или реклама на това водо-желязно чудо, но всеки един местен човек ще ви упъти. В подножието на Бърдото има храм "Света Петка"  и там е изградена чешма с желязна вода.
От Брезник
Но изворът е доста по-нагоре и там водата е с много по-силно изразени качества. Ако искате само от любопитство да пробвате вкуса може да се възползвате от чешмата пред храма, но ако ви трябва за лечение по-добре да си налеете от извора.
Ако се заговорите с някой по-възрастен брезничанин ще усетите горчивината в думите му, когато ви разказва за това, какво е бил изворът навремето. Първо ще ви се похвали, че тази вода е била представяна на изложение в Лондон и е спечелила златен медал (мисля, че беше за състав). Било е в далечната 1909г.(аз до скоро не знаех за това. Казвам го с половин уста, защото ме е срам). После ще ви разкаже са басейна, ръждивата кал и за това как мястото е лекувало много хора. Ще ви се похвали, че навремето водата се е бутилирала и се е изнасяла в чужбина. Ще ви разкаже и за времето, когато водата е била на път да "избяга" (до колкото си спомням, от разказа на местния човек, имало е стара чешма, която е била разрушена с идеята да се построи нова. Но при строежа дебитът намалява и процесът е стопиран, а с него и лесния достъп до извора). Няколко години след това общината прави чешма, оправя пътя, построява беседки, пейки и облагородява местността. Евала за което. Сега, когато ходя до чешмата, винаги има хора и ме радва фактът, че е достъпно и все по-популярно. Това, което силно искам е природата и водата да се опазят! Особено го искам, след като се заговори за златни находки в Бърдото и бъдещо изграждане на златни мини. Дано все пак някой чуе желанията на обикновените хора, тези, които обичат града си, Бърдото и се гордеят с извора "Желязна вода".
Ако някога минавате през гр. Брезник, задължително се разходете в лесопарк Бърдото. В горещ летен ден, може да се разхладите в басейна на хотел-ресторант "Бърдото", или в сянката на хижа "Бърдото". Все приятни места, които, сигурна съм, ще ви харесат. И като подхванах да рекламирам, нека ви кажа, че кухнята в хижата е страхотна. На центъра, в механа Граово, при бай Иван (известен с прозвището Търсенето) ще си оближете пръстите. Има и много приятни кафенета в града.
И задължително опитайте желязната вода - единствена за България! И споделете как е била на вкус :) (за мен усещането е като облизване на ръждив пирон (не, че някога съм опитвала ръждив пирон, но включвам въображението си:)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")