От чашката се отваря и приказка, и апетит. Приказките ги сучем от темите за децата, до глобални, такива дето не зависят от нас, но това не ни пречи да ги дъвчем (със салатка и ракийка). А за апетита най-често палим огнището и се развихря една месна фантазия. То шишове, то кюфтета, кебапчета, пържолки разни... чак до втръсване. За недолюбващите месо има приятна компания и... зеленчуци.
Когато пътуваме насам - натам си "открадвам" и по някоя вкусна рецепта, която обикновено записвам в тефтера "Кулинарен туризъм" под името на мястото, където сме я яли за първи път (все се шегуваме (но то хич не е шега), че съчетаваме уместно културния с кулинарния туризъм) .
Така и тази рецепта, която ще ви представя, е за ястие, което пробвахме в Хисаря.
И тъй като няма ресторант, който доброволно (без бой) да си предаде рецептите, не съм правила опит да се добера до автентичната рецепта, а реших да импровизирам с продуктите, които видимо се подвизаваха в чиниите. Така се роди тази Хисарска кавърма, която взе да привлича все повече приятели и стана емблематична за семейството.
Продукти:
300 г свинско месо (филе)
150 г пилешко месо (филе)
1 голяма глава лук
200 г гъби печурки (ако има може и масловки, манатарки)
6 бр. печени месести червени чушки (сорт капия)
2-3 бр. кисели краставички
2-3 бр. домати
2 скилидки чесън
1 пълна ч.л. горчица
1 пълна ч.л. майонеза
1 с.л. соев сос
чубрица
1/3 ч.ч. олио
80-100 г кашкавал (по желание)
Готвя, като:
Нарязвам месото на хапки. Посолявам, слагам соевия сос, горчицата, чубрицата, майонезата и едната нарязана скилидка чесън. Разбърквам хубаво и оставям да се овкуси 10-15 минути.
През това време:
- Почиствам гъбите и ги нарязвам на едри парчета (половинки или четвъртинки).
- Нарязвам лука на едро
- Обелените печени чушки нарязвам на лентички.
- Доматите настъргвам на ренде
- Краставичките нарязвам по дължина на четири.
Слагам гъбите, а след минута-две и печените чушки (когато ме домързява да пека, използвам пресни червени чушки, които слагам малко преди лука). Разбърквам. Ако има сос, изчаквам да се изпари и да остане само на мазнина. Добавям доматите, пак разбърквам и оставям на тих огън да покъкри. На финала слагам краставичките и свалям от огнището.
На горната снимка, картофите са отделно изпечени и подредени върху сача.
Сервирано в чинии
Или директно със сачa
При липса на червени чушки става и със зелени, но с червени е по-вкусно.
Тук е мястото да кажа БЛАГОДАРЯ ти, Веси (BABY), за насоките, които ми даде за ползване на сач.
Вкусно и красиво! Съжалявам, че не мога да съм във вашата компания, за да опитам тази апетитна кавърма :)
ОтговорИзтриванеНищо не се знае, tillia. Може пък да се срещнем и тогава обещавам да ти я направя.
ОтговорИзтриване