Бечейски миньони

Или пастички "миньончета"


Малко се поизложих с пресъздаването на един десерт, който пробвахме в Сърбия. Но нали бях обещала да пусна рецептата, та с нея трябва да споделя и как се издъних. Всичко си вървеше по план, докато не залях десерта с крем. Но подробностите малко по-късно.







До колкото успях да разбера от една  готварска книга, в Сърбия под "миньони" визират десерт, подобен на нашенските петифури или с други думи мини-тортички. Вариантите за постигане на определен вкус са много, но щом е нарязано на малки парчета (почти залчета) значи може да го наречем миньон. А, забравих - трябва да има и глазура.

Ето подсказани варианти в книгата:
1-ви начин - мини пунш тортички, с мармалад от кайсия, вишничка (за цвят) в средата и розова пунш - глазура.
2-ри начин - блатове и крем с вкус на кафе. Глазура фондан с кафе.
3-ти начин - блатове и бадемов крем. Отгоре бяла фондан - глазура.

С това не се изчерпват всичките модификации. Може да кажем, че от всяка рецепта за торта може да си направим мини пастички "миньони".

Ето така изглеждаха бечейските миньони:



Продукти за блата:
3 яйца
12 с.л. захар
50мл гореща вода
3 с.л. олио
1 с.л.(7-8г) бакпулвер
2 ч.ч. брашно (мерителната ми чаша събира 220мл вода до самият ръб)
щипка сол
ванилия





Разбиваме яйцата до сгъстяване и побеляване.


Наливаме водата, продължаваме да разбиваме и сипваме олиото. Ръсим част от брашното, солта, ванилията, бакпулверa и разбъркваме (ако ползваме миксер включваме на бавни обороти). На етапи добавяме цялото количество брашно.

Квадратна (36-37см) или правоъгълна тава застиламе с хартия за печене и изливаме сместа. Разстиламе равномерно. Печем в предварително загрята до 190 градуса фурна. Изстиналият блат разрязваме хоризонтално на две.

Крем:
1л прясно мляко
14 с.л. кристална захар (може да намалите на 10-12 с.л., ако не обичате много сладко)
90 г пшенично (царевично) нишесте с вкус по избор (при мен ванилия)
125г масло
1 с.л. маргарин (с връх)
6 с.л. пудра захар

800мл от прясното мляко и кристалната захар се слагат на котлона до завиране.
Нишестето се разтваря в останалите 200мл прясно мляко и на тънка струйка, при непрекъснато бъркане се излива в кипящото мляко. Бърка се до повторно завиране и се оставя да се охлади.
Разбиваме с миксер мекото масло и маргарин с пудрата захар.
Изстиналият нишестен крем се добавя на етапи към масления, като се разбива с миксер.


Подреждаме десерта в тава - отдолу блат, после крем, отгоре пак блат. Намазваме с разреден конфитюр (извинявам се, че не мога да дам точно количество). Прибираме в хладилник до пълното стягане на крема.
След това нарязваме на малки квадрати (5/5см), които внимателно изваждаме на поднос или поставяме в хартиени капсулки и заливаме с фондан - глазура.

Фондан - глазурата се приготвя от около 200г пудра захар, 3с.л. топла вода и няколко капки ароматизирана сладкарска боя. Всичко се разбърква и с тази "силно" захарна смес се поливат квадратчетата. Щом глазурата стегне са готови за поднасяне.


Дойде ред да си призная грешката:
Без да съобразя, че финалът на десерта е тази фондан - глазура, взех, че залях с крем и горния блат (рутинна операция).


Нямаше как да мажа върху крема с разреден конфитюр, та взех, че го пропуснах. Но глазурата беше приготвена и реших да си я ползвам. Излях я върху крема и... фокус-мокус няма я :)
Само тук - там бегли остатъци (лилавите нюанси).




Само за сравнение вижте тук захарната шапчица:


Както ще забележат по-опитните кулинари, рецептата е близка до тази за домашна торта. Почти пандишпанови блатове и домашен крем с нишесте. Лично на мен добавянето на тази захарна глазура много ми допадна (с моята се провалих, но имах удоволствието да хапна успешни миньони на готово).
Това са те - сладки хапки с въздушни блатове, нежен крем и хрупкава захарна коричка, които направо се топят в устата и още не преглътнал посягаш за още :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...