Вчера пуснах публикация за обличане на бутилка. Днес съвсем логично ми се струва да я съблека и да пусна духа от бутилката в един сладък винен сос.
Доста отдавна, в едно предаване на "Бон апети", Мария Гроздева представи една рецепта за карамелизирани палачинки.
Веднага изпробвах рецептата и останах повече от доволна. На мъжа ми, нещо не му беше баш по вкуса, но не отказа втора порция :)
С времето променях това-онова, най-вече според наличностите, които се намираха у дома. Вчера се сетих за тези палачинки, приготвих ги и споделям варианта с вас.
За палачинките:
1 яйце
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. газирана напитка, вода (или прясно мляко)
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
брашно (за тесто по-гъсто от палачинково)
За винения сос:
150 мл червено вино (ползвам домашно)
120 мл вода
1 ч.ч. плодове по избор (ягоди, малини, къпини, вишни ...) - в случая с ягоди и череши.
1 ч.л. канела на прах
1бр. карамфил, 1бр. кардамом
1 ч.ч. захар
40 г нишесте (с вкус по избор - ванилия, малина, ягода)
За гарниране:
Сладолед (по желание)
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Разбивам яйцето със захарта (не е необходимо да се разбива до побеляване). Сипвам газираната напитка, киселото мляко и разбърквам. Слагам 4 с.л. брашно, върху което наръсвам бакпулвера и солта. Пак разбърквам. Продължавам да добавям брашно лъжица по лъжица, докато не получа тесто по-гъсто от палачинково и малко по-рядко от кексово. Съжалявам, но нямам навика да меря точни количества.
Оставям сместа около половин час и след това пържа малки палачинки, в намазнен тиган.
Слагам виното, захарта и всички подправки на котлона. Загрявам до кипване. Отстранявам карамфила и кардамома. Добавям плодовете, след това и нишестето, разтворено във водата.
Разбърквам постоянно, до повторно кипване и свалям от котлона.
Сервирам палачинките под "сняг" от пудра захар, с горещ винен сос.
Ако имам, слагам и топка сладолед.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар