събота, 12 май 2012 г.

Средиземноморска пита

Видя ми се интересна рецептата на Pep-4o за Питки с патладжан и реших да я опитам.
Има и идея за това  как да "прикрием" патладжана (в случая зад салам), а аз го скрих в името "средиземноморска" (пак заимствано от pep-4o). Номера мина - всички си хапнаха с удоволствие и питаха за още. Е, да, ама "още" друг път, че замесих само половин килограм тесто.





Ето моят вариант за вкусните питки:
Продукти за тестото:
500 г брашно
7 г суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин (олио)
100 мл прясно мляко

За плънката:
1 купичка (около 250 г) печен патладжан (обелен и намачкан). Имам такъв в буркани от миналата година.
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин (олио)
6 - 7 колелца шпеков салам
150 - 200 г сирене
ядките на 4 - 5 ореха
риган

Приготвяне на тестото:
В хладкото прясно мляко слагаме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме маята да се разтвори.
Правим кладенче в брашното и изсипваме солта, зехтина, оцета и млякото с маята. Започваме да месим, като доливаме хладка вода (около 250мл) до получаване на меко тесто, което става за точене. Оформяме на питка и оставяме да почива, докато приготвим плънката.

Подготовка на плънката:
Нарязваме скилидката чесън на много ситно и заедно със зехтина добавяме към патладжана.

Разбъркваме.
Счукваме ореховите ядки. Салама нарязваме на кубчета. Раздробяваме сиренето.
Оформяне на питката:
Размесваме тестото и го разстиламе на кора с дебелина 5 - 6 мм. Ръсим с риган (pep-4o казва, че не може без него и аз не го пропускам).

Отгоре намазваме с патладжан. Върху патладжана ръсим орехите.

Следват саламът и сиренето.


Завиваме кората на руло. А рулото на охлюв. Прехвърляме в подмазана със зехтин (олио) тава. Даваме време на тестото да втаса. След това го печем в предварително нагрята до 200 градуса (по Целзий) фурна. Следим да не препечем коричката и ако се наложи слагаме фолио.


Питата ухае на чесън и риган. Патладжанът придава сочност и крайният резултат е много вкусен.
Благодаря на pep-4o за прекрасната идея и вкусната рецепта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")