Ягодов сладкиш Изкушение

"Изкушението на свекървата" - така се шегувахме с името на този сладкиш, защото точно при свекърва ми го пробвах за първи път и направо се влюбих в него (както и в сина й) . Дойде ли сезонът на ягодите, забравям за други сладости и посягам все към това изкушение. Рецептата я имам от преди 20-ина години и още не ми е омръзнала (както едно време не ни омръзваше руската салата, защото я имаше само по Нова година; бананите, които пак бяха част само от новогодишните гъдели и още куп други неща, които бяха строго сезонни).
 Не пропускайте сезонът на ягодите и опитайте този сладкиш.
Трябва да се снабдите с тези продукти:
За основата:
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 125 г масло
  • 3 бр. жълтъци
За плънката:
  • 500 г ягоди 
За заливката:
  • 250 г маслени бисквити (едно време имаше само един вид с името "Рубин". Сега има много разновидности)
  • 250 г пудра захар
  • 3 бр. яйца
  • 3 бр. белтъци
  • 1 ванилия
Първо подгответе заливката: 
Яйцата се разбиват до побеляване с половината от захарта и се добавя ванилията. 
Бисквитите се натрошават и се добавят към яйчената смес. 
Трите белтъка се разбиват на сняг с останалата захар и внимателно (с въртеливи движения на лъжица) се добавят към бисквитено-яйчената смес. 

Приготвяне на основата: Брашното и маслото се омесват, докато не стане на трохи. Добавят се жълтъците и отново се омесва. Ако се наложи, се добавят 1-2 с.л. вода. Разточва се лист с дебелина приблизително 4-5 мм и диаметър 29-30см.. (Аз разточвам директно върху хартия за печене, на която предварително съм очертала кръг и върху тестото слагам кухненско прозрачно фолио - така не ми лепне по точилката. После заедно с хартията за печене премествам в тавичка (с височина минимум 5см ) и отстранявам прозрачното фолио). Оформя се не много висок борд
Блатът се пече на 180-200 С до леко порозовяване на краищата. Изважда се от фурната и отгоре се разпределят нарязаните на четвъртинки ягоди. 
Заливката се разпределя върху ягодите и сладкишът се връща във фурната до готовност на заливката. Печенето продължава на горно и долно нагряване, но с повишено внимание и ако се наложи, се превключва само на горно. 





Коричката става целувчено хрупкава, ягодите пускат великолепен сос (кога повече, кога по-малко, но сладкишът винаги е сочен) и се носи аромат на масло, ягоди и ванилия.
Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Така апетитно го представяш, че да не казвам какво става! Наистина е "изкушение"!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестен е! Имам много ягоди, ще го направя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, ще се радвам да го видя и при теб, особено като знам какви апетитни снимки предлагаш :) Поздрави!

      Изтриване

loading...