Продукти:
- 250 г кайма
- 0,5 ч.ч. елда (или ориз)
- 1 голям морков
- 1/2 глава кромид лук
- 2 с.л. брашно, с връх
- 0,5 с.л. нарязан на ситно корен от магданоз (по желание)
- 2 пълни с.л. вегета
- 2 - 3 шепи начупено фиде (или тънки спагети)
- смлян черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
- Измийте елдата (ориза) в гевгир, под течаща вода.
- В купа сложете каймата, елдата и 1 ч.л смлян черен пипер.
- Омесете каймата и след това от нея направете топчета с големината на дребни орехчета.
- В тенджерата, в която ще варите супата, сложете 4 - 5 с.л. олио.
- Добавете почистения и настърган на ренде морков, ситно нарязания кромид лук, коренчетата от магданоз и ги запържете за кратко (или докато олиото се оцвети с цвета на моркова).
- Сложете брашното и запържете и него за кратко.
- Налейте една чаша гореща вода и бъркайте до получаване на гладка каша.
- След това сипете още малко вода и пак изгладете кашата (с добавяне на вода на малки порции си гарантираме, че няма да останат бучки)
- Сега вече може да сложите 1,5 - 2 - 2,5 л вода, в зависимост от желаната гъстота (сложих 2л) .
- Изчакайте да кипне и сложете вегетата.
- Пуснете във врящата супа и топчетата от кайма и елда.
- Варете до готовност на елдата (ориза).
- Сложете след това фидето и изчакайте да се свари. Отстранете супата от котлона и подправете със смлян черен пипер, опитайте на сол и добавете, ако има нужда (вегетата е солена, но според мен си трябва още малко).
- Овкусете с лимонов сок или сервирайте сока отделно, за индивидуално подправяне на порциите.
Ето още няколко идеи, за типично пролетни супи и чорби:
|
Супа от киселец |
|
|
Зелен боб с джанки |
|
|
Чорба от пресни картофи |
|
|
Зеленчукова супа |
|
Дали пък това не е начинът да се спогодим с тая елда. Никак не и се получва одобрението у дома засега. само се пробвам и после и казвам :"Съжалявам, момиче..."
ОтговорИзтриванеИначе върл привърженик на супите без застройка. Чудна супа, Снежи!
Мъхче, да не те разочаровам, но у нас също си имам един дето не долюбва елдата и с тази супа не запалих нова любов. Добре, че имах и второ.
ИзтриванеИ у дома никой не обича елда, но аз я харесвам доста:)
ОтговорИзтриванеОбаче само за мен супа едва ли правя, затова се черпя от тук една паничка.
То и у дома е така, за това предвидих и нещо друго за основно. Но и тези, дето не обичат елда, си хапнаха от супата, без да мърморят. Може би, защото знаеха, че няма да са на гола супа и то с елда :)
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванезелената елда е по - вкусна и няма този специфичен аромат.Кафявата елда е обработена и не е за всеки вкус.Затова аз използвам кафявата елда винаги в смес с ориз.Прекрасна супа се е получила.
Поздрави !
Благодаря за съвета, Ели! Видях, че има и друг вид елда, но не посмях да купя. Сега вече знам и смело ще опитам и зелената. Поздрави!
Изтриване