събота, 23 април 2016 г.

Супа топчета с елда, без застройка






Продукти:

  • 250 г кайма
  • 0,5 ч.ч. елда (или ориз)
  • 1 голям морков
  • 1/2 глава кромид лук
  • 2 с.л. брашно, с връх
  • 0,5 с.л. нарязан на ситно корен от магданоз (по желание)
  • 2 пълни с.л. вегета
  • 2 - 3 шепи начупено фиде (или тънки спагети)
  • смлян черен пипер на вкус
  • лимонов сок на вкус
  • сол
  • олио


Начин на приготвяне:

  • Измийте елдата (ориза) в гевгир, под течаща вода.
  • В купа сложете каймата, елдата и 1 ч.л смлян черен пипер.
  • Омесете каймата и след това от нея направете топчета с големината на дребни орехчета.
  • В тенджерата, в която ще варите супата, сложете 4 - 5 с.л. олио.
  • Добавете почистения и настърган на ренде морков, ситно нарязания кромид лук, коренчетата от магданоз и ги запържете за кратко (или докато олиото се оцвети с цвета на моркова).
  • Сложете брашното и запържете и него за кратко. 
  • Налейте една чаша гореща вода и бъркайте до получаване на гладка каша.
  • След това сипете още малко вода и пак изгладете кашата (с добавяне на вода на малки порции си гарантираме, че няма да останат бучки)
  • Сега вече може да сложите 1,5 - 2 - 2,5 л вода, в зависимост от желаната гъстота (сложих 2л) .
  • Изчакайте да кипне и сложете вегетата.
  • Пуснете във врящата супа и топчетата от кайма и елда.
  • Варете до готовност на елдата (ориза).
  • Сложете след това фидето и изчакайте да се свари. Отстранете супата от котлона и подправете със смлян черен пипер, опитайте на сол и добавете, ако има нужда (вегетата е солена, но според мен си трябва още малко).
  • Овкусете с лимонов сок или сервирайте сока отделно, за индивидуално подправяне на порциите.




Ето още няколко идеи, за типично пролетни супи и чорби:

Супа от киселец
Зелен боб с джанки
Чорба от пресни картофи
Зеленчукова супа

6 коментара:

  1. Дали пък това не е начинът да се спогодим с тая елда. Никак не и се получва одобрението у дома засега. само се пробвам и после и казвам :"Съжалявам, момиче..."
    Иначе върл привърженик на супите без застройка. Чудна супа, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, да не те разочаровам, но у нас също си имам един дето не долюбва елдата и с тази супа не запалих нова любов. Добре, че имах и второ.

      Изтриване
  2. И у дома никой не обича елда, но аз я харесвам доста:)
    Обаче само за мен супа едва ли правя, затова се черпя от тук една паничка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и у дома е така, за това предвидих и нещо друго за основно. Но и тези, дето не обичат елда, си хапнаха от супата, без да мърморят. Може би, защото знаеха, че няма да са на гола супа и то с елда :)

      Изтриване
  3. Снежи,
    зелената елда е по - вкусна и няма този специфичен аромат.Кафявата елда е обработена и не е за всеки вкус.Затова аз използвам кафявата елда винаги в смес с ориз.Прекрасна супа се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета, Ели! Видях, че има и друг вид елда, но не посмях да купя. Сега вече знам и смело ще опитам и зелената. Поздрави!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")