неделя, 10 април 2016 г.

Двоен рожден ден



Честит рожден ден, тате и честит рожден ден, блог!

На татко празникът е по-значим, но тъй като съвпадат, не мога да не отбележа и втория такъв.
Случайно или не, избрала съм специална дата за първа публикация.

Да ми е здрав и все така добър тате! За блога... както дойде.
А сега... cake time -  да се почерпим с тортичка, за добро настроение и с пожелание за повече сладки моменти.





Торта Соня

Продукти за блатовете:
  • 3 яйца
  • 150 мл олио
  • 300 г захар
  • 3 с.л. силно кафе
  • 160 г брашно
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. с връх бакпулвер
  • 1 ч.л. равна канела
  • 1/2 ч.л. сол
  • 100 г настъргана и добре изцедена тиквичка
  • 50 г настъргани моркови
  • 80 г орехи
Продукти за крема:
  • 400 г бял шоколад
  • 400 мл течна сметана
  • 400 г маскарпоне
Продукти за сиропиране на блатовете:
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода (180 мл)
  • 40 г бял шоколад
  • 1 с.л. коняк
Продукти за желето:
  • 1 банан
  • 1 грейпфрут (само сокът)
  • 5 - 6 пресни ягоди
  • 10 г желатин
Приготвяне на блатовете:
  • Разбиваме яйцата заедно с олиото.
  • След това добавяме захарта и кафето. Разбъркваме.
  • Слагаме брашното, какаото, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркваме до гладка еднородна смес.
  • Орехите запичаме на сух тиган. Оставяме да се охладят и след това ги смиламе на едро.
  • Към тестото добавяме тиквичките, морковите и орехите.
  • Разбъркваме и поставяме тестото в тортена форма, намазана с олио и посипана с брашно (или застлана с хартия за печене).
  • Изпичаме цялото тесто наведнъж в предварително нагрята до 190 - 200 (С) градуса фурна.
  • Оставяме да се охлади във формата и внимателно изваждаме блата.
  • Даваме му още няколко часа, за да изстине напълно и разрязваме блата на две части.
Приготвяне на сиропа:
  • В тенджерка слагаме захарта, водата и начупения шоколад.
  • Кипваме сместа и бъркаме до разтопяването на шоколада.
  • Отстраняваме от огъня и добавяме коняка.
  • Оставяме да изстине.
Приготвяне на желето:
  • Накисваме желатина в 40 мл студена вода и оставяме да набъбне.
  • Пасираме банана заедно с ягодите.
  • Изцеждаме сока от 1 грейпфрут и добавяме към бананово-ягодовата каша. (Общото количество течност при мен се получи 450 мл)
  • На водна баня загряваме желатина и изчакваме да се втечни.
  • Слагаме го към плодовото пюре и разбъркваме.
  • В кръгла тавичка, с диаметър равен или малко по-малък от диаметъра на тортената форма, слагаме фолио за свежо съхранение, като облепваме и стените.
  • Изливаме плодовата смес в така подготвената форма  и слагаме в камерата на хладилника (за по-бързо желиране). След  20 - 30 минути проверете сместа и ако е стегнала я преместете в хладилника, докато дойде ред да я сложим на тортата.
Приготвяне на крема:
  • Начупете или настържете 350 г от шоколада и го залейте със сметаната.
  • Загрейте сместа на слаб към умерен котлон като бъркате непрекъснато до разтопяване на шоколада (не е нужно сместа да кипи).
  • Отстранете от котлона и добавете останалите 50 г шоколад (начупен или настърган).
  • Бъркайте до гладка смес, в която шоколадът е разтопен напълно.
  • Оставете да се охлади и приберете в хладилника (за ускоряване на процеса по изстиването може да сложите първо в камерата на хладилника и след това да преместите  хладилника).
  • Извадете след това хубаво изстудения шоколадов крем и го разбийте заедно с маскарпонето, с миксер.
Бележка: По желание, за по-стегнат крем, може да се добави 10 г желатин.

Подреждане на тортата:



  • Както споменах вече, готовият блат се разрязва на две.
  • Поставяме едната част от блата във форма за торта с падащи стени.
  • Сиропираме с половината сироп, трябва да е студен или слабо хладък.
  • Нанасяме 1/3 от крема.
  • Отгоре поставяме желирания плодов слой (изважда се много лесно с помощта на фолиото, поставяме обърнат върху крема и чак тогава отстраняваме фолиото).
  • Отгоре нанасяме още 1/3 от крема.
  • Поставяме втория блат, сиропираме.
  • Намазваме с крем и прибираме в хладилник за 12 часа.
  • Изваждаме от формата и украсяваме по желание (с шоколадови фигурки, пресни плодове, счукани ядки, кокос, цветна захар...)







14 коментара:

  1. Честити празници, Снежи!
    На най-добрият татко пожелавам много здраве и радостни дни, прекарани с любимите му хора!
    На прекрасното ти местенце - много вкусни изкушения и верни последователи!
    Прегръдки и прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Хубава, слънчева и изпълнена с много положителни емоции да е и твоята пролет, мила!

      Изтриване
  2. Честит двоен празник! Ще се почерпя с едно шоколадче от украсата!
    Шоколадовите фигурки купешки ли са, или с формичка са правени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алби! С формичка са, която си купих преди време от Лидл, но все не стигам да я пусна в употреба. И тук исках да са слепени по две, с пълнеж, но не ми стигна времето, та по по-бързия начин минах, напълних ги с млечен шоколад.

      Изтриване
  3. Ммм, ма много вкусно изглежда, бе?
    Да ти здрави и татко ти и блога;) Още дълги години да се радвате един на друг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Всичко най-хубаво и на теб!

      Изтриване
  4. Честити празници, Снежи,
    здраве,радост и прекрасни моменти заедно!
    Разкошни нови торти - адмирации, майстор си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Пуснах ти лично на фейсбук, къде се изгуби?

      Изтриване
  5. Честит двоен празник Снежи! Желая много здраве на твоите близки и най - вече на рожденника.Да ти е жив и здрав ! Честит празник и на блога, още много и интересни куринарни идеи да ни представиш.Решила съм да направя уок - тиган от твоята идея.Вече съм намерила и материала - дискова брана.Да е честит празника и на теб и много приятели и почитатели.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! О, радвам се за бг уока :) Ще чакам първа гозба с него.
      Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Да е жив и здрав татко ти! Блогът ти е прекрасен, честит празник и на него!:) Пожелавам нестихващо вдъхновение и много вкусни и красиви рецепти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катюшка! Всичко най-хубаво и на теб! Прегръдки.

      Изтриване
  7. Честит и дълголетен да е рожденика,здраве и щастие му пожелавам,а на теб-все така силно вдъхновение,Снежи и още много блогогодинки!С двете по отделно-тиквички и моркови,съм опитвала,но заедно не съм,в едно съм убедена,че блатовете са изключително сочни от добавките.Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Роси! Дай Боже!
      Блатовете са ми подсказка от теб, по твоя рецепта за първи път опитах такива с тиквички. Сега си правя експерименти и успешните идват в блога :) Поздрави и от мен, мила!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")