Нали съвсем скоро правих сиренки та от там се подсетих и за тези пърленки. Рецептата е почти същата, само дето тук ги топвам в най-обикновено лучено олио.
Бързи пърленки на скара
(от тесто без мая)
Продукти за тестото:
- 200 г кисело мляко (2% или 3,6 % масленост)
- 200 мл хладка вода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. олио
- 10 г бакпулвер
- 550 - 600 г брашно (Ола на София мел)
Продукти за лученото олио:
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 скилидки чесън (счукани или много ситно нарязани)
- 1/2 глава кромид лук (ситно нарязана)
- 1 ч.л. вегета (или сол)
Приготвяне:
- Сложете в купичка всички продукти за лученото олио, разбъркайте и оставете да отлежи, докато подготвим тестото.
- За тестото смесете в купа 200 г кисело мляко, 200 мл хладка вода, 1 с.л. олио и 1 ч.л. сол.
- Добавете брашното с бакпулвера и омесете меко, (при мен все още) лепкаво тесто.
- Оформете на топка, наръсете с брашно и оставете тестото да отлежи 15 - 20 минутки.
- След това го размесете повторно (на този етап тестото трябва да е меко, съвсем леко лепнещо. След това с олиото ще се спасим от залепването на тестото по пръстите. Ако направите тестото твърдо има вероятност пърленките да са жилави, а не пухкави и меки).
- Откъсайте топка от тестото, потопете я в лученото олио и на ръка разстелете на плоска питка.
- Поставяме питките върху предварително нагрята скара.
- Печем от едната страна до хубаво "опърляне" и чак тогава обръщаме да печем и от другата страна.
- Сервираме ги топли, топли.
Лукът и чесънът не се ползват за питките, а само олиото, ароматизирано с тях. Финалните питки, когато олиото е на свършване, може и да закачат по себе си лучени парченца. Ако това ви притеснява ги отстранете преди да сложите питките на скарата.)
За пърленки от тесто с мая може да ползвате рецептата за френските питки фугас.
(Изчаквате да втаса тестото, късате топки, топвате ги в лученото олиото, разтягате ги на ръка и печете).
Да ви е сладко!
(Изчаквате да втаса тестото, късате топки, топвате ги в лученото олиото, разтягате ги на ръка и печете).
Да ви е сладко!
Снежи,
ОтговорИзтриванехубаво и пухкаво тесто става с кисело мляко.Така,че пърленките са станали чудесни.
Поздрави !
Винаги съм ги правила от тесто с мая и не бях съвсем сигурна дали ще се получат, но наистина бяха чудесни. Поздрави и хубав ден, Ели!
ИзтриванеЧесто правя пърленки, но ниокога не съм ги топила предварително в лучено олио. Непременно ще пробвам и твоят начин, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата!
Поздрави и весели почивни дни! :)
Тези, които правя от тесто с мая и аз не съм топвала, Хриси. След като се изпекат ги мажа с чесново масло (примерно). Но тези не бях сигурна дали мога да ги пека сухи и пробата с олио се оказа удачна. Хареса ми как се получиха. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСупер рецепта, мерси, Снежи!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Веси! Благодаря!
Изтриване