четвъртък, 14 април 2016 г.

Пърленки на скара

Станаха като печени мекички, тестото е без мая, но топлички са просто фантастични. Много ми се иска да опитам и такива от тесто с квас. Но ще трябва да почакам малко, да се събуди музата. Тогава ще пиша и за тях.

Нали съвсем скоро правих сиренки та от там се подсетих и за тези пърленки. Рецептата е почти същата, само дето тук ги топвам в най-обикновено лучено олио.




Бързи пърленки на скара 
(от тесто без мая)
Продукти за тестото:
  • 200 г кисело мляко (2% или 3,6 % масленост)
  • 200 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 10 г бакпулвер
  • 550 - 600 г брашно (Ола на София мел)


Продукти за лученото олио:
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 скилидки чесън (счукани или много ситно нарязани)
  • 1/2 глава кромид лук (ситно нарязана) 
  • 1 ч.л. вегета (или сол)


Приготвяне:
  • Сложете в купичка всички продукти за лученото олио, разбъркайте и оставете да отлежи, докато подготвим тестото.
  • За тестото смесете в купа 200 г кисело мляко, 200 мл хладка вода, 1 с.л. олио и 1 ч.л. сол.
  • Добавете брашното с бакпулвера и омесете меко, (при мен все още) лепкаво тесто.



  • Оформете на топка, наръсете с брашно и оставете тестото да отлежи 15 - 20 минутки.
  • След това го размесете повторно (на този етап тестото трябва да е меко, съвсем леко лепнещо. След това с олиото ще се спасим от залепването на тестото по пръстите. Ако направите тестото твърдо има вероятност пърленките да са жилави, а не пухкави и меки).
  • Откъсайте топка от тестото, потопете я в лученото олио и на ръка разстелете на плоска питка.
  • Поставяме питките върху предварително нагрята скара.
  • Печем от едната страна до хубаво "опърляне" и чак тогава обръщаме да печем и от другата страна. 
  • Сервираме ги топли, топли.
(Ако ви е останало от олиото може да го ползвате и за зеленчуци на скара.
Лукът и чесънът не се ползват за питките, а само олиото, ароматизирано с тях. Финалните питки, когато олиото е на свършване, може и да закачат по себе си лучени парченца. Ако това ви притеснява ги отстранете преди да сложите питките на скарата.)


За пърленки от тесто с мая може да ползвате рецептата за френските питки фугас.
(Изчаквате да втаса тестото, късате топки, топвате ги в лученото олиото, разтягате ги на ръка и печете).
Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Снежи,
    хубаво и пухкаво тесто става с кисело мляко.Така,че пърленките са станали чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги съм ги правила от тесто с мая и не бях съвсем сигурна дали ще се получат, но наистина бяха чудесни. Поздрави и хубав ден, Ели!

      Изтриване
  2. Често правя пърленки, но ниокога не съм ги топила предварително в лучено олио. Непременно ще пробвам и твоят начин, Снежи!
    Благодаря ти за рецептата!
    Поздрави и весели почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези, които правя от тесто с мая и аз не съм топвала, Хриси. След като се изпекат ги мажа с чесново масло (примерно). Но тези не бях сигурна дали мога да ги пека сухи и пробата с олио се оказа удачна. Хареса ми как се получиха. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Супер рецепта, мерси, Снежи!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")