Страници

Италианска зеленчукова супа





Приготвя се бързо (ползвах сварени боб и фасул), лека на вкус, с приятен аромат на босилек, който сякаш пусна лятото в кухнята ми. Размечтах се за едно италианско лято...

Продуктите, които използвах:



  • 1 малка консерва бял боб,  от 400 г (отцедено количество 240 г)
  • 1 малка консерва червен боб
  • 350 - 380 г зелен фасул от буркан
  • 5 картофа
  • 1 - 2 моркови
  • 1 стрък праз
  • половин глава кромид лук
  • 1 стрък пресен чесън (или 2 скилидки)
  • 1 ч.л. босилеково песто (или няколко листа пресен босилек)
  • 3 домата
  • 7-8 с.л. зехтин (или олио)
  • 100 г дребна паста (къси макарони)
  • сол и черен пипер


Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме лука (праз и кромид) на дребно и запържваме в тенджера с 3 - 4 с.л.зехтин (или олио).
  2. Наливаме около 2 л вода и изчакваме да кипне. През това време обелваме и измиваме картофите и морковите. Нарязваме ги на кубчета.
  3. Щом водата кипне слагаме сол (около 1 ч.л.) и всички зеленчуци - белия и червен боб (предварително отцедени), картофите, морковите, зеления фасул (също отцеден).
  4. Оставяме да ври около 15 минути и през това време си приготвяме доматено-босилекова салца за супата. За целта топваме доматите за няколко секунди във вряща вода и ги обелваме. Нарязваме само месестата част на парченца. Счукваме в хаванче чесъна с малко сол. Добавяме пестото (или ситно нарязаните пресни листа босилек), слагаме 3 - 4 с.л. зехтин и счукваме отново. Слагаме и доматите с малко смлян черен пипер. Разбъркваме хубаво.
  5. Към супата добавяме макароните и варим до тяхната готовност.
  6. След това отстраняваме от котлона и слагаме доматено-босилековата салца.
  7. Разбъркваме и сервираме супата топла. Супата е още по-вкусна на следващия ден.












Няма коментари:

Публикуване на коментар