Приготвя се бързо (ползвах сварени боб и фасул), лека на вкус, с приятен аромат на босилек, който сякаш пусна лятото в кухнята ми. Размечтах се за едно италианско лято...
Продуктите, които използвах:
- 1 малка консерва бял боб, от 400 г (отцедено количество 240 г)
- 1 малка консерва червен боб
- 350 - 380 г зелен фасул от буркан
- 5 картофа
- 1 - 2 моркови
- 1 стрък праз
- половин глава кромид лук
- 1 стрък пресен чесън (или 2 скилидки)
- 1 ч.л. босилеково песто (или няколко листа пресен босилек)
- 3 домата
- 7-8 с.л. зехтин (или олио)
- 100 г дребна паста (къси макарони)
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарязваме лука (праз и кромид) на дребно и запържваме в тенджера с 3 - 4 с.л.зехтин (или олио).
- Наливаме около 2 л вода и изчакваме да кипне. През това време обелваме и измиваме картофите и морковите. Нарязваме ги на кубчета.
- Щом водата кипне слагаме сол (около 1 ч.л.) и всички зеленчуци - белия и червен боб (предварително отцедени), картофите, морковите, зеления фасул (също отцеден).
- Оставяме да ври около 15 минути и през това време си приготвяме доматено-босилекова салца за супата. За целта топваме доматите за няколко секунди във вряща вода и ги обелваме. Нарязваме само месестата част на парченца. Счукваме в хаванче чесъна с малко сол. Добавяме пестото (или ситно нарязаните пресни листа босилек), слагаме 3 - 4 с.л. зехтин и счукваме отново. Слагаме и доматите с малко смлян черен пипер. Разбъркваме хубаво.
- Към супата добавяме макароните и варим до тяхната готовност.
- След това отстраняваме от котлона и слагаме доматено-босилековата салца.
- Разбъркваме и сервираме супата топла. Супата е още по-вкусна на следващия ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар