Пиле в сос фахита и домашни тортии

Хванаха ми прах готварските книги и списания с този интернет, ей :) Но друго си е някой да ти отвори очите за хубавите неща в кухнята. Да ти покаже снимки, да напише коментар, нали?
Скоро Пепи показа пиле фахита кесадияс (което чак сега разбрах, че НЕ е касиядас :)), после в Lidl видях бурканчето с готов сос и се върнах за пиле, гъби, боб, чедър, тортии. Но цената на тортиите ме отказа, та избрах варианта да вложа труд вместо пари ;)
Рецептата, от която четох и нагаждах е на Танита.


Пиле в сос фахитa
Продукти:

  • 500 г пилешко месо
  • 430 г готов сос "Фахита" (следете за мексиканска седмица в Lidl, там ще го намерите)
  • 250 г гъби (кралска печурка)
  • 240 г червен или бял боб от консерва, отцеден
  • 120 г чедър (пак си взех от любимото топено, на листчета)
  • половин гл. кромид лук или 1 малка
  • 1 ч.л. лимонова трева 
  • смлян черен пипер на вкус
  • 1 - 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин (за мариноване на месото, ползвах с подправки )
  • сол
  • олио (зехтин) - за пържене
Приготвяне:

  • Месото се нарязва на малки парченца и се подправя със сол, лимонова трева, смлян черен пипер, лимонов сок и зехтин.
  • Разбърка се хубаво и се оставя да отлежи половин час (може и повече).
  • В по-голям тиган или сач се нагрява малко олио (зехтин).
  • Слагат се пилешките хапки и се запържват до побеляване.
  • Добавя се нарязания кромид лук и продължаваме с пърженето, до съвсем лек загар.



  • След това добавяме нарязаните гъби. Пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
  • Добавяме готовия сос "Фахита". Намаляваме огъня. Държим ястието на котлона минутка, две. 


  • Слагаме отцедения боб и пак изчакваме минутка, две (да се опознаят).
  • След това в тигана добавяме и 5 - 6 листчета чедър. Изчакваме да омекнат и разбъркваме, да се скрият в соса.
  • Подправяме със смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.


Домашни тортии
Източник: Готвач.бг
Продукти:
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 к.л. сол
  • 15 г (мл) животинска или растителна мазнина
  • 1/2 ч.ч. топла вода

Приготвяне:
  • Сложете в купа брашното солта и мазнината.
  • С ръка претривайте брашното, така, че да получите омаслени трохи.
  • Налейте топла вода и омесете на питка. 
  • Разделете питката на топчета с големината на яйце.
  • Покрийте топчетата с фолио за свежо съхранение и ги оставете за 15 минути.
  • От всяко топче разточете много тънка, кръгла кора.




  • Загрейте плоча или тиган.
  • Съвсем леко намажете с мазнина и сложете една питка.
  • Щом се появят мехурчета по повърхността я обърнете и печете и от другата страна.




  • Готовите питки покрийте с кърпа.



  • Сложете от пилето фахита върху тортиите. 



  • Прегънете питката на две или завийте като палачинка.
  • Лютата чушчица е опция, почти задължителна при мен :)



С благодарности към Пепи, Танита и Lidl, за вкусната вечеря у дома!

Японски блат за руло или торта

Интересно ми бе да пробвам новата технология при този блат - със запръжка е :) В оригиналната рецепта името е "суфле руло", точно заради тази технология. Много хубав, влажен, нежен  и едновременно устойчив блат се получава. Чудесен е според мен за оформяне на руло, въпреки, че го планувах на торта. Чак ме изненада с перфектното си държание :).



Японски блат за руло или торта

Източник: Опитайте...

Продукти:

За блатовете:
  • 8 яйца
  • 70 г масло
  • 120 г брашно
  • 130 мл пълномаслено прясно мляко
  • 180 г захар
  • 1 ванилия
За крема (може да бъде различен, според вкуса ви - варен, маслен, шоколадов...):
  • 500 г заквасена сметана
  • сладко от сини сливи - нарязани плодчета и сироп
  • Инстантен крем "Оле ванилия" (на Dr, Oetker) или сметана на прах
  • Захар (по желание) - аз не сложих 
Приготвяне:

  • Сложете маслото в тенджерка или тиган на котлона да се разтопи.
  • Добавете брашното и запържете до златист цвят.




  • Дръпнете от котлона, оставете малко да се охлади, прехвърлете в купа (за по-удобна работа) и добавете 2 цели яйца, плюс 6 жълтъка.
  • Разбъркайте до гладка смес.
  • Добавете прясното мляко и разбийте до хубаво хомогенизиране.
  • В този момент е хубаво да включите фурната на 180 (С), да нагрява.
  • Останалите 6 белтъка разбийте с миксер, до получаване пяна.
  • Добавете 2 - 3 с.л. от захарта и отново разбийте, около минута. Така на етапи добавете цялото количетво захар. Сместа става по-плътна с всяко следващо добавяне на захар.
  • Избийте до плътен, устойчив белтъчен сняг.
  • След това сложете около 1/3 от белтъците към рядкото тесто.
  • Разбъркайте леко, като се стараете да не спаднат белтъците и да обедините двете смеси в една, въздушна и пухкава.
  • Сега излейте тази смес в купата с останалите белтъци и отново с леко разбъркване ги обединете.
  • От това количество изпекох два блата в квадратна тава с размери 35 х 35 см. 
  • Сложете в тавата хартия за печене.
  • Отгоре излейте половината тесто и печете в предварително загрята фурна до съвсем леко зачервяване по повърхността. 
  • Извадете тестения блат заедно с хартията и по същия начин изпечете и останалото тесто.
  • Оставете да се охладят.
  • След това всеки блат разрежете на две. Така ще получите 4 броя правоъгълни блатове (17,5 х 35 см). Отстранете хартията.



  • Направете крема, като разбиете сметаната със сироп от сини сливи (използвам сироп от сладко, а на по-късен етап и плодовете)
  • Добавете 2 - 3 с.л. (с леко връхче) крем Оле и разбийте с миксер до сгъстяване.
  • Ако все още стои течен крема, добавете пак малко от крем Оле и разбийте. Когато достигнете желаната гъстота, благодарение на този много уважаван от мен крем Оле (спасявал ме е много пъти :)), добавете нарязани на парченца плодове от сладкото.
  • Слепете блатовете с крем и сте на едно стъпало от готовата торта.
  • Последната крачка до върха е самата декорация. При мен съвсем изчистена (ниско стъпало :))

Направих глазура от готварски шоколад (100 - 120 г), масло (колкото кибритена кутийка) и сироп от сливово сладко (около 5 с.л.). Не си записах точни количества, за това насоките са горе-долу, плюс - минус или (любимото ми) на око.


Един час в хладилника и може да се наслаждавате вече на вкуса. Това в случай, че нямате търпение. Иначе след по-дълъг престой става по-хубава и по-сочна.


 С благодарности към Дианка и нейното неустоимо "Опитайте..."


----------------------------------

26.09.2014

Блатовете опитах и на вита торта. Чудесни са и в тази си роля. Но преди да пусна снимките искам да ви кажа, че коригирах, по-горе в поста, размера на тавата. За да получа що-годе хубава вита торта, трябваше да меря широчината на лентите и така установих, че тавата, която години наред си я знам с размер 40 х 40 се оказа 35 х 35 см. А реално използваната площ, там дето се пече всъщност, е дори 33 х 33 см.

  • За крем използвах 500 мл течна сметана, 400 г течен шоколад, 200 г млечен шоколад.
  • Времето ми беше ограничено и за това затоплих половината сметана с 2 вида шоколади - течен и млечен (последния начупен на парченца). 
  • Щом се разтопиха шоколадите отстраних от котлона, оставих малко да се охлади и добавих останалото количество сметана. 
  • Така си спестих по-дългото изчакване за изстиване на сместа. 
  • Сложих в хладилника. Изстина добре, но не се беше стегнало достатъчно, за да го ползвам за крем и то на вита торта, където кремът трябва да е плътен.
  • И отново крем "Оле", този път в шоколадовия вариант.


За първи път правя вита торта, има си тънкости, за да се получи перфектен външен вид и разрез, но за тях ще пиша, когато ги усвоя :)
Ето я и самата торта, която направих за рождения ден на мама







Гостува ми Дани от Музика за свободното време

Отдавна не съм посрещала гости във виртуалното ми местенце. Но днес ви каня в компанията на Дани и "Музика за свободното време". Така, че пуснете любимата си мелодия и заповядайте на нещо гарантирано вкусно. Гаранцията я давам безусловно - колкото неща съм пробвала от блога на Дани, толкова са ми станали любими.

В блог средите се зараждат едни такива приятелства, които не знам как да ги определя. Общуваме виртуално, изграждаме виртуални образи и тези, които докосват струните на душата ти, с думи или картини, им слагаш звездичка, казано на сърф-език. Т.е. предпочиташ първо там да надникнеш. Лошото е, че при натрупани много звездички, не ти стига времето да се докоснеш до енергията на всяка една. Хубавото е, че си имаш едно виртуално небе, като в ясна лятна нощ, с намигащи хиляди виртуални звездни приятели.

Когато създадох моя блог, нямах идея къде се намирам - в някой забутан кът на интернета или в светлата му част. Един коментар, първият в моя блог, оставен точно от Дани ми подейства окуражително и смело мога да кажа, че благодарение на него блог-вписването ми доживя втората си година.

Каня ви с удоволствие на две много вкусни предложения, в 267-та публикация, подготвена от Дани, специално за кухнята на Elti. A aко знаете как ми се иска всичко това да е реално :)
Да ви е сладко!

Най-вкусните банички на света
Източник: PelinChef
Продукти:
  • 3 кори печени на сач
  • * 1 ч.ч. растителна мазнина (олио, зехтин)
  • * 1,5 ч.ч. прясно мляко
  • сирене
  • магданоз
  • 1 белтък
* На мен тези продукти дойдоха повече, особено млякото.



Приготвяне:
  • Всяка една кора се намазва обилно с затоплените мазнина и мляко.
  • Поставят се една върху друга.
  • Срещуположните им краища се прегъват навътре, така че да се образува един квадрат.
  • Върху него се поръсва  плънката (приготвена от наситнено сирене, белтък и нарязан магданоз) и се сгъва като плик.
  • Когато се нареже по диагонал се образуват 4 големи триъгълника.
  • От всеки от тях, първо получавате два по-големи, а после от всеки от тях по още два.

Ето тук е дадено в снимки и си мисля, че лесно ще се ориентирате.
Получените триъгълници поставяте във фризера за поне 6 часа.
  • Фурната се загрява на 180-200 градуса.
  • Замразените триъгълници се слагат в тава, покрита с хартия и се изпичат до готовност.




Аз опитах да пека на вентилатор и стана чудесно. Но и с класическо изпичане резултатът ще е същия.
Получават се фантастични, хрупкави банички.
В приятна компания и с чаша бяло вино ще ви се усладят още повече!
Използвах едни кръгли Одрински, или Охридски кори / все ги бъркам/
Те са общо 5 и аз ги направих всичките - първо с трите, а после, с останалите две.
Имам чувството, че турската кора е по-друга и търсенето ми ще продължи :)


Смятах да приключа с гостуването си, но Снежи е любителка на един сладкиш, който съм качила в блога си. Затова реших да направя още нещо от този блог.
Едни чудесни брауни с добавено крем сирене. Приготвени под формата на тарт.
Станаха неустоими :)

Тарт брауни с крем сирене
Източник: Zoom Yummy




Продукти:
  • 110  г орехи, смлени едро и запечени
  • 200 г масло, нарязано на парчета
  • 85 грама натурален шоколад
  • 45 г какао
  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 85 г крем сирене
  • 70 г брашно
  • 1/4 ч.л. сол
Продукти за крем ганаш:
  • 60 г шоколад
  • 80-100 мл сметана
Приготвяне:

  • На водна баня се разтапят маслото и шоколада.
  • Добавя се какаото и се разбърква добре.
  • Добавят се яйцата едно по едно, а след това и захарта.
  • Хомогенизира се добре.
  • Добавят се крем сиренето, орехите и брашното със солта.
  • Сместа се изсипва във форма за тарт, която е намазнена и покрита с хартия.
  • Пече се в предварително нагрята фурна на 165 градуса около 30 минути.

Аз пак го изтървах повечко :)




  • След като поизстине се правят с подходяща форма кръгли отвори върху сладкиша (например с молив).
  • Предварително сте си направили ганаша по познатия начин.
  • В направените отвори се поставя от ганаша, или както при мен покривате цялата повърхност с него.

Не знам колко търпение ще имате, за да го опитате.
Но съм сигурна, че няма да е много :)

Снежи, благодаря за чудесната покана и гостоприемството ти!
Предполагам, че и този сладкиш ще ти стане любим.

А на вас, приятели да ви е сладко :)

Слаба ми е волята за сладкиши, Дани :) Абсолютно ти вярвам, че е неустоим, както и баничката, че е най-вкусната на света.

От сърце ти благодаря, че прие поканата за гостуване, благодаря ти за приятелството и вкуснотото ти представяне в моя блог! За мен е чест и удоволствие!




Тарт-брауни и в моята кухня, няколко дни след гостуването на Дани:





Предястие с риба

С избора на тази рецепта изненадах сама себе си.

Не знаех дали някой друг, освен мен, ще се осмели да опита (бях готова да заложа на 90%, че не би и щях да спечеля :)). При това, четейки рецептата имах предчувствие, че и на мен няма да се хареса. Но въпреки това я направих. Тоест тръгнах с нагласата, ако не става за нас, не става и за блога, то поне за кучето да сготвя (то обожава риба под всякаква форма :)).

Но изненадващо ми хареса. Не е от рецептите, които влизат и трудно излизат от готварския тефтер, т.е. готвят се до втръсване, но е наистина хубава, диетична, нежна и изискана. За това получава публикация :)
Като любител на риба само в най-популярните (пържен или печен) варианти си признавам най-чистосърдечно, че изядох две гърненца, но третото дадох на кучето. Половинката дори не разбра какво съм готвила.


Продукти:

  • 300 г бяла риба (използвах мерлуза)
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 листчета дафинов лист
  • 3 жълтъка
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 равна с.л. (18 г) мед
  • сол на вкус, сложих 1 ч.л.
  • смлян черен пипер
За тестото:
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 70 мл вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 90 г мас (масло)
  • 290 - 300 г брашно



Приготвяне на тестото:

  • В купа поставяме киселото мляко, водата, оцета, яйцето, захарта, солта, меката мас (масло) и разбиваме всичко.
  • Добавяме брашното и омесваме тесто. 
  • Покриваме с фолио или кърпа.


Тестото излиза в по-голямо количество и от излишното може да направите вкусни хрупкави крекери. Това най-много ми хареса от рецептата. Наистина стават разкошни.

Подготовка на рибата:

  • Сложете на котлона прясното мляко с 3 дафинови листа в него.
  • Щом кипне сложете рибата (махнах само кожата на този етап)
  • Сварете за около 10 минути.
  • Отстранете от котлона. Извадете рибата и я почистете от костите (мерлузата е много лесна за тази процедура).
  • Прецедете млякото, поставете в него меда, солта, горчицата. Разбъркайте и оставете да се охлади.
  • Накъсайте рибата на едри парчета и я поставете на дъното на чашки (гърненца), в които ще я поднесете след това.
  • Посолете съвсем леко рибните късчета и наръсете смлян черен пипер.
  • В изстиналото мляко сложете жълтъците и разбийте.
  • С тази смес залейте рибните парчета, като сместа трябва да ги покрива. (Не препълвайте чашките. Оставете поне 2 см до ръба).
  • Разточете тестото на кора, с дебелина около 0,3 - 0,4 мм. Изрежете кръгове, които да са по-големи от диаметъра на отвора на чашата.
  • От лентички направете декоративна решетка върху тестените кръгове. Или просто изрежете още един кръг, на който направете дупчици с желана форма.




  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Поставете чашките вътре и печете до зачервяване и готовност на тестените шапчици.




  • Докато чакате предястието да се изпече, от останалото тесто изрежете солени бисквитки, които след това ще използвате при сервирането. Разточете тестото по-тънко, с дебелина максимум 0,2 мм, за да получите хрупкави крекери.



Много, ама наистина много подхождат на предястието тези солени залчета. Освен тях допълнително си налях (това е точната дума, няма грешка :)) и доволно количество лимонов сок.
Млечния сос се беше стегнал и съвсем нежно беше прегърнал рибката. На мен лично ми липсваше киселата нотка в рецептата, за това балансирах вкуса с лимон.



Предложението за сервиране с тестена книжка също ме грабна. И привечер приказката звучеше така:

Чело коте книжки, как се хващат рибки :)
С кучето заспахме доволни, а половинката сигурно е сънувал приказката за трите прасенца :)


Пита Маргарита


По-хубаво ухаеше, отколкото изглеждаше :) Често ми се случва.

Записвам рецептата и начина на оформяне на тази пита, пък дано на вас ви се получи по-хубава. Моите снимки едва ли ще ви провокират, но погледнете тук:

Пирог "Цветы" с беконом и сыром Чечил



Описание: Уж очень много интересной выпечки на китайских сайтах, рецептами с которых я постоянно делюсь с Вами, с начинкой из бекона (ветчины) и сыра. Надеюсь, и этот вариант придется Вам по вкусу. Очень понравилась простая формовка пирога. Поэтому сегодня я поделюсь с Вами двумя вариантами пирога с подобной формовкой - с беконом и сыром и со сладкой начинкой.


Продукти:

  • 1 кг брашно (плюс още малко за разточването)
  • 2 яйца
  • 340 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана (може да се замени с прясно мляко)
  • 100 г заквасена сметана (кисело мляко)
  • 120 г разтопено масло (мас)
  • Кубче прясна мая (40г) или 14 г суха
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. сол


Приготвяне:

  • В купя пресяваме брашното със солта.
  • Затопляме прясното мляко и в него слагаме маята с 1 ч.л. захар. Изчакваме да се разтвори.
  • В брашното правим кладенче и изсипваме леко затоплени двете сметани, маслото (маста), яйцата и останалата захар.
  • Добавяме млякото с маята и замесваме тесто.
  • Разделяме на 7 топки (всяка с тегло около 265 г)






  • Всяка питка разточваме на правоъгълна кора. 
  • Прегъваме двете дълги страни към средата.
  • С остър нож правим разрези през около 0,7 см, с дълбочина пак около 0,7 см. По-дълбоките разрези се деформират и провисват при втасването.
  • Навиваме кората на руло.


Поставяме така оформените рошави рулца в тава, намазана с мазнина или с подложена хартия за печене.


  • Оставяме на топло да втасат.
  • Печем в предварително нагрята на 180 (С) градуса фурна.
  • За да предпазим от прегаряне, слагаме лист алуминиево фолио отгоре (някъде по средата на печенето) и печем до готовност.



Домашната питка и с не съвсем докарана външност си е домашна питка - по-хубаво от нея няма.


Във фейсбук ми подсказаха още една причина, която ми звучи логично:


loading...