Скоро Пепи показа пиле фахита кесадияс (което чак сега разбрах, че НЕ е касиядас :)), после в Lidl видях бурканчето с готов сос и се върнах за пиле, гъби, боб, чедър, тортии. Но цената на тортиите ме отказа, та избрах варианта да вложа труд вместо пари ;)
Рецептата, от която четох и нагаждах е на Танита.
Пиле в сос фахитa
Продукти:
- 500 г пилешко месо
- 430 г готов сос "Фахита" (следете за мексиканска седмица в Lidl, там ще го намерите)
- 250 г гъби (кралска печурка)
- 240 г червен или бял боб от консерва, отцеден
- 120 г чедър (пак си взех от любимото топено, на листчета)
- половин гл. кромид лук или 1 малка
- 1 ч.л. лимонова трева
- смлян черен пипер на вкус
- 1 - 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин (за мариноване на месото, ползвах с подправки )
- сол
- олио (зехтин) - за пържене
Приготвяне:
- Месото се нарязва на малки парченца и се подправя със сол, лимонова трева, смлян черен пипер, лимонов сок и зехтин.
- Разбърка се хубаво и се оставя да отлежи половин час (може и повече).
- В по-голям тиган или сач се нагрява малко олио (зехтин).
- Слагат се пилешките хапки и се запържват до побеляване.
- Добавя се нарязания кромид лук и продължаваме с пърженето, до съвсем лек загар.
- След това добавяме нарязаните гъби. Пържим за кратко, колкото да сменят цвета си.
- Добавяме готовия сос "Фахита". Намаляваме огъня. Държим ястието на котлона минутка, две.
- Слагаме отцедения боб и пак изчакваме минутка, две (да се опознаят).
- След това в тигана добавяме и 5 - 6 листчета чедър. Изчакваме да омекнат и разбъркваме, да се скрият в соса.
- Подправяме със смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.
Домашни тортии
Източник: Готвач.бг
Продукти:- 2 ч.ч. брашно
- 1 к.л. сол
- 15 г (мл) животинска или растителна мазнина
- 1/2 ч.ч. топла вода
Приготвяне:
- Сложете в купа брашното солта и мазнината.
- С ръка претривайте брашното, така, че да получите омаслени трохи.
- Налейте топла вода и омесете на питка.
- Разделете питката на топчета с големината на яйце.
- Покрийте топчетата с фолио за свежо съхранение и ги оставете за 15 минути.
- От всяко топче разточете много тънка, кръгла кора.
- Загрейте плоча или тиган.
- Съвсем леко намажете с мазнина и сложете една питка.
- Щом се появят мехурчета по повърхността я обърнете и печете и от другата страна.
- Готовите питки покрийте с кърпа.
- Сложете от пилето фахита върху тортиите.
- Прегънете питката на две или завийте като палачинка.
- Лютата чушчица е опция, почти задължителна при мен :)
С благодарности към Пепи, Танита и Lidl, за вкусната вечеря у дома!