Трудна задача ми постави, при положение, че времето за доставка е седмица, а температурите навън летни. Но дори не ми мина през ум да откажа. Това беше предизвикателство и за самата мен. И знам, че радостта, дори пратката да беше провал и да беше отишла от куриера директно в кошчето, нямаше да е по-малка. Фактът, че някой е имал добри намерения, желание и хъс да те зарадва е достатъчен, когато си толкова далеч.
Не очаквайте красиви и подробни снимки, тази публикация е израз на вълнението ми, че успях да зарадвам едно момче за рождения му ден, там далеч, някъде на запад.
Започнах да умувам за торта, разбира се не стандартна. Използвах идеите от две торти в блога и ги преработих до "по-издръжливи" :). Трябваше да е трайна. Красотата съвсем игнорирах (за това и снимките няма да ви зарадват). Дадох и това име:
Торта "Пътешественик"
Продукти за блата:
- 11 с.л. вода
- 11 с.л. олио
- 5 с.л. захар
- 70 г пчелен мед
- брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия на прах (или няколко капки есенция)
Продукти за крема (плънката):
- 200 г захар
- 280 г - 300 г фъстъчено масло
- 100 г крекери (обикновени, без подправки, само със сол - например тези)
- 50 г печени белени фъстъци
Приготвяне:
- Сложете в метален съд водата, олиото, захарта и меда.
- Затоплете, колкото да се разтворят захарта и меда. Отстранете от котлона.
- Добавете 1 ч.ч брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте.
- Добавете още брашно, на етапи и по малко, до получаване на меко тесто.
- Разделете тестото на 6 - 7 топки.
- Разточете всяка топка на кора, с дебелина около 4 - 5 мм. Изрежете от кората кръг с диаметър 22 см.
- Сложете платката върху лист пекарска хартия. Подгответе така всички платки.
- Загрейте фурната до 190 - 200 (С) градуса.
- Изпечете платките една след друга.
За крема:
(Ако ви се вижда рядка сместа, може да уплътните с още фъстъци (смлени или дребно начукани) и/или фъстъчено масло. Гъстотата на сиропа играе важна роля за плътността на този крем. Ако направите прекалено гъст сироп, то плънката ще се стегне много след изстиване и няма да има функцията на крем. Ако пък оставите прекалено рядък сиропа, за да получите хубава консистенция ще трябва да добавите повече фъстъчено масло, крекери и фъстъци).
Когато ми се обади момчето и каза, че тортата е била по-вкусна от сникерс се зарадвах, невярвайки на ушите си. Въпреки, че избрах постни медени блатове и знаех, че сами по себе си със сигурност ще издържат далечно пътуване, то кремът ме притесняваше. Нищо, че той пак е в постен вариант. Все пак имах кофти усещането, че може да съсипе изненадата.
Така изглежда тази скромна на вид торта, но с разкошен вкус. От къде знам за вкуса ли? Ми къде мислихте отидоха изрезките от блатовете :). Кой готвач не тества пръв произведението си? Със сигурност ще я усъвършенствам до торта с по-добър вид, но нямах търпение да пусна рецептата за този вариант, достоен за Гинес :))
- В 160 мл вода поставяете 100 г захар, разбъркайте и оставете да се разтвори.
- В суха тенджерка поставете другите 100 г захар и карамелизирайте на котлона.
- Върху карамелизираната захар изсипете подсладената вода.
- Варете до пълно разтваряне на карамелената захар и леко сгъстяване на сиропа.
- Отстранете от котлона и добавете фъстъченото масло. Разбъркайте.
- Натрошете крекерите, счукайте на едро фъстъците и ги смесете с карамелената смес.
(Ако ви се вижда рядка сместа, може да уплътните с още фъстъци (смлени или дребно начукани) и/или фъстъчено масло. Гъстотата на сиропа играе важна роля за плътността на този крем. Ако направите прекалено гъст сироп, то плънката ще се стегне много след изстиване и няма да има функцията на крем. Ако пък оставите прекалено рядък сиропа, за да получите хубава консистенция ще трябва да добавите повече фъстъчено масло, крекери и фъстъци).
- Слепете платките с крема. Натиснете добре отгоре, за по добра спойка.
- Сложете в кутия. Кутията опаковайте с фолио за свежо съхранение и пуснете тортата да пътува на далеч.
Когато ми се обади момчето и каза, че тортата е била по-вкусна от сникерс се зарадвах, невярвайки на ушите си. Въпреки, че избрах постни медени блатове и знаех, че сами по себе си със сигурност ще издържат далечно пътуване, то кремът ме притесняваше. Нищо, че той пак е в постен вариант. Все пак имах кофти усещането, че може да съсипе изненадата.
Така изглежда тази скромна на вид торта, но с разкошен вкус. От къде знам за вкуса ли? Ми къде мислихте отидоха изрезките от блатовете :). Кой готвач не тества пръв произведението си? Със сигурност ще я усъвършенствам до торта с по-добър вид, но нямах търпение да пусна рецептата за този вариант, достоен за Гинес :))