Да си призная не обичам курабии. Но тези, от великденската поредица на Катето, ме подритнаха да ги направя. С тестото работих в два варианта - кексово, т.е. по-рядко и бисквитено, за точене.
Продукти:
- 60 г краве масло
- 160 г захар
- 2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
- 1/2 ч.л. амонячна сода
- щипка, две сол
- 45 г кисело мляко
- брашно (да имате под ръка около 200-300 г)
- 30 - 40 г портокалови корички
- няколко капки есенция "Портокал" на Belbake
- черешки за украса (или орехи, бадеми, стафиди)
Приготвяне:
- В суха купа разбийте двата белтъка на сняг, с щипка сол.
- В друга купа разбийте с миксер мекото масло и захарта.
- Сложете един жълтък и разбийте отново. След това добавете и втория жълтък.
- В киселото мляко сложете содата, разбъркайте и изчакайте да се надигне. Изсипете го в купата и разбийте.
- Добавете 100 г брашно, портокаловите корички и есенция, щипка сол. Разбийте с миксер.
- Добавете разбитите белтъците на етапи и разбърквайте внимателно, с лъжица или шпатула.
- Сложете още малко брашно, ако е нужно, за да получите гъсто кексово тесто.
- От него сложете във формички за мъфини.
(На снимката по-долу, четири гнезда са напълнени с това гъсто кексово тесто, другите две - с такова, което става за точене)
- Към останалата смес добавете още брашно, толкова, че да получите меко, нелепнещо и лесно за работа с ръка тесто.
- Откъсайте топче от тестото, оформете на фитил и след това на курабийка.
- Боднете орехче, бадем, стафидка, или като мен- черешки.
- Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
- Подредете курабийките в тава, застлана с хартия за печене.
- Печете ги до леко зачервяване (при натиск с пръст, трябва да са все още меки).
- Извадете ги, оставете да изстинат и ги напръскайте със захарна глазура (пудра захар, смесена с вода, до гъста кашичка).
- Мъфинките (тези от гъстото кексово тесто), слепете по две с течен шоколад.
На тези курабийки, ако има дадете ден, два и ги опазите до три, да знаете, че стават още по-хубави.
Благодаря за рецептата на My Candy Kitchen!
Снежи, сигурна съм, че шансът, който си им дала, е бил чудесен. :) И аз не обичам особено курабии, но тези дни опитах едни и ммм... Прекрасни бяха!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Да, добре, че им дадох шанс :) Поздрави, Гери и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, добре си ми благодарила, ама май аз трябва да ти благодаря, понеже много сериозно си превъплатила рецептата в изключително вкусни кексчета и бисквитки! Поредицата ти с Лидл ми стана любима и с удоволствие отчитам как си оползотворила продуктите:). Приятна неделя, мила!
ОтговорИзтриванеКато си признах, че не обичам курабийки, смятай как са ми въздействали твоите снимки :) Само като го видях и ги пожелах. Много са добри и ти благодаря за рецептата, Кате! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеСтрахотни предложения, Снежи -
ОтговорИзтриванефини аромати, чудесно оформление и гарантиран вкус.
Благодаря, сърдечни поздрави с пожелания за още хубави и усмихнати празнични дни!
Благодаря, Дианче! Катето ми изпрати страхотен аромат в кухнята :)
ИзтриванеВедър и усмихнат ден ти пожелавам!
И защо не обичаш?! Я виж какви хубави си ги спретнала! И аз ще се почерпя!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи! И усмивки :)
Защото нямат крем, не са сиропирани и други подобни екстри :) Но тези ми харесаха. Поздрави и почерпка от мен, Албенче! Хубав ден!
Изтриване