Погача за бебе - традиция, ритуали разни и меню


Появата на новото човече, бабиното внуче, тотално промени и навиците ми, и приоритетите, и аромата на цялата къща. Мирисът на манджи се замести с най-прекрасното ухание, това на бебе. Изведнъж спря да ми се готви и все си търся някаква работа около бебока. Било къпане, било гладене, било просто да го подундуркам.  Рискът да се превърна в досадна бабка е огромен, но младите (за щастие) още ме търпят :).

Добре, че дойде време за погачка, за да остави баба внуче и да наметне кухненска престилка.

Традицията е такава, стара традиция при това - за новородено да се чупи сладка пита. За да е здраво детето, да има лек, мек и сладък живот.

Първият въпрос, който ни изникна беше:

На кой ден след раждането се чупи погача за бебе?

Някъде е прието да се прави в неделята, преди навършване на 40 дена, другаде пък в неделята след навършване на 40 дена. Не знам как е правилно. В интернет има привърженици и на двата варианта. Според мен би било по-правилно да се изчака да минат тези 40 дни и в първата неделя след това да се направи тържеството. Поразпитах обаче близки и приятели и направихме погачката в неделята преди 40 дена (послушах ги въпреки моите разбирания).
В миналото се е смятало, че първите 40 дни са критичните дни, които трябва да минат, за да поукрепне детето. До 40 дни бебето не се е изнасяло навън, не са влизали външни хора в дома и праните му дрешки се прибирали от простора по светло (да не ги близва залез). Много от нещата се променят с годините, а така ми се иска с традициите да се случва това "предай нататък" и да се помнят.

В тази публикация ще разкажа за подготовката, менюто, ритуалите и цялото вълнение около нашето празнуване погача за бебе. 


loading...

Къпана питка (погача)


За първи път правя погача по тази къпана технология (и питките тръгнаха на "спа" :)) . Преди само бях чувала за нея. Но поводът беше такъв, че трябваше да е не каква да е погача, а по-специална. Поводът беше за бебе. Това задължително ме накара да потърся рецепта за къпана пита. Знам, че тя се прави точно за бебешки празници - погача, прощъпулник, кръщене.




loading...

loading...