Два различни свята - пред и оттатък оградата.
Вътре - прилично красиво, тихо. Отвън - шумно, забързано, омърсено от сергии и капани за туристи. Отвън крещят по децата си, а вътре им шепнат тихо - защо ли?. И задължителните пред всеки манастир търговци, които не виждат грях в предлагането на стока с 500 % надценка и заведения, в които винаги се питам 3 зрънца боб в чинията по кой стандарт е.
Самият манастир е много красив и чудесно поддържан. Ако можеше част от тази красота да излезе и извън оградата щеше още повече да ми харесва.
|
В двора на Клисурския манастир |
Когато минеш през портите първо те грабва зеленината
|
Входът и обедно меню в кадър |
|
Клисурски манастир |
После архитектурата и окъпаните с цветя градинки и чардаци
|
Клисурски манастир |
На най-високото място е храмът:
|
Клисурски манастир - Храмът |
За разлика от други манастири, тук няма забрана за снимки и въпреки това снимах по-малко, отколкото ми се искаше:
|
Клисурски манастир - вътрешният двор |
|
Клисурски манастир |
|
Клисурски манастир |
Сенчесто, прохладно и много приятно място. Има пейки, на които може да поседнеш и да "помълчиш" със себе си.
|
Клисурски манастир |
И ако огладнеете от чистия въздух, не ви съветвам да сядате "Под манастирските орехи" (лично мнение). Хубави отзиви бях прочела за друго заведение (
без гаранция, че наистина е така), но късно се сетих за името и за това сърбах таратор с меки като гъби краставици и пърленка от 20 г тесто, която платих на цената на килограм хляб. И обслужването беше странно любезно, хем бяха мили, хем все едно търгуваха с постоянната реплика "една порция (примерно) картофи ли чух?" и очаквах след всяка поръчка да чуя "Порция картофи първи път. Някой да предложи нова цена? Порция картофи, втори път... ииии продадено".
А сега е ред на поредните блиц интервюта. Този път с "един куршум - три заека". Отговарям на Наталия (от "
Под гъбката"), на Роси (от
"Кулинарен еликсир") и The witch (
Ароматно в кулата на вещицата)
Първо ще атакувам въпросите на Наталия:
Как се разтоварвате?
Различно - понякога с книга, понякога пред компютъра, друг път с чистене, с грижи за цветята, когато пътувам се разтоварвам истински.
Споделете една своя мечта?
Да отглеждам пчели.
Няколко неща които ви описват?
Пролет, гнездо, черен пипер, торта, ванилия, зелено, топло, земя
Кои са храните без които не можете?
По скоро любими - таратор и нещо за десерт.
Рецепта или ястие, което ви се опъва и не се получава!
Баница с точени кори, но без мая.
Любими автори, които са ви докоснали?
На много хубави книги съм попадала, но винаги ще помня книгите на Астрид Линдгрен :)
Последно много ми хареса "Ако утрото настъпи" на Сидни Шелдън.
Филм или филми които няма да забравите?
Последният мохикан,
In Time и още мноооого други :)
Море или планина?
И двете :).
Здравословно или престъпно вкусно?
Второто.
Какво ново ви се ще да опитате? ( храна ,дейност)
Да отглеждам пчели и да вадя мед.
- - - - - - - - - - - -
После на Роси:
1. Какъв кулинар сте - педантичен ,подреден и последователен или когато готвите настава лек хаос,който разчиствате в последствие?А може да има и трети вариант,споделете!
За някой страничен може да изглежда като хаос, за мен си е подредено. Работя в хаотичен ред или подреден хаос :)
2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента,настроението,наличностите?
Първа точка в плана - какво ми се яде на мен. Втора - дали другите го ядат. Трета - готвя това, което другите обичат (ако съм в настроение). Четвърта - не готвя, та да може утре, като сготвя това, което се яде на мен да са доволни и те :))) (
Пошегувах се.) Планирам предимно за гости и по-специални случаи. В ежедневието важи това за настроението и наличностите.
3. Какво питие харесвате?
Споделеното с приятели.
4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо ?
Много любимо ми е, когато половинката готви, без значение какво :)
5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия?Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат?
Да, всички лишения са за моя сметка щом се отнася до листни зеленчуци :) Съобразявам се на 99%.
6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ?
И не, и да. Казват например, че зеленчуците са полезни, но кои зеленчуци - тези в магазина не ги приемам нито за вкусни, нито за полезни. Така е и с много други стоки. Не вярвам на етикетите "био", "еко" и подобни, поне в България. Приемам всичко за търговски трик.
Истинските продукти са на село, от собствената градина и стопанство. За щастие имам допир до истинска храна и я предпочитам.
7. До колко сте фенове на еко и био кулинарията?Има ли нещо,което преди сте приготвяли и обичали,но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате?
Ха-ха, без да погледна този въпрос вече си казах мнението. Не съм фен на тези от магазина. С "Еко" и "Био" се снабдявам от
родния ми град, който все още е чист район (поне докато не започнат да го търбушат за злато). Да е жив и здрав татко - той ми е основният снабдител. Възгледите ми за много от храните се промениха, но напоследък забелязвам чувствителен спад в покупката на колбаси.
8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви?
Морските деликатеси.
9. Коя е рецептата,която постоянно отлагате?
Патица по пекински :)
10. Следите ли често кулинарните блогове,пишете ли коментари или просто разглеждате?
Следя, пиша и пак се случва нещо хубаво да пропусна :)
- - - - - - - - - - - -
И за финал, малко откровения в кулата:
Коя е книгата, оставила жив отпечатък у Вас?
Копирам отговора си: На много хубави книги съм попадала, но винаги ще помня книгите на Астрид Линдгрен :) Последно много ми хареса "Ако утрото настъпи" на Сидни Шелдън.
В кой филм искате да сте главен герой?
Не искам да съм главен герой.
Какво Ви вдъхновява?
Красотата.
Какво Ви разочарова?
Предателството.
Какво Ви разсмива?
Остроумието.
Колко е брашното в рецепта за кекс, описано като „на око”?
Зависи колко лакомо е окото :)
Какво е измерението на израза „с една идея повече”?
Същото като "с една идея по-малко" :)
Възможно ли е оправданието „всички правят така”?
Не. Копирането на масовото поведение те обезличава.
Какво се вижда „през розови очила”?
Това, което искаш да видиш. Това са очила за душата.
Какво е да си „на кръстопът”?
Да си отваряш очите на четири, шесто чувство в стартова позиция и да следиш указателните табели на съдбата.
Това е за днес. Очаквайте скоро какви ги свърших на испанска тематика, в прегръдката на валандъра :)
Хубав и широко усмихнат ден, на всички вас!