Медени бисквитки, в ролята на коледни картички за нашите клиенти

Често се питам кое ми доставя по-голямо удоволствие - получаването или даването на подарък. И въпреки, че обичам да получавам, то самото плануване, търсенето и подаряването са ми по-приятни. Обичам радостната искрица в очите, често ококорени от изненада, любопитството на ръцете, последващата усмивка.

Всяка година по Коледа правя подаръци и на фирмените ни клиенти. Тази избрах да са по-различни от минали години. То, така или иначе никъде в томовете икономическа литература не пише какви точно трябва да бъдат :)

Фирмени рисувани меденки

Вдъхновението за тези медени поздравителни картички дойде от Бети. Рецептата за самите меденки също е от нея. Захарното покритие е по тази рецепта - гъм пейст. Изрисувани са с геловия ядливи бои.

Рисувани меденки или сладки поздравителни картички
Източник: Вкусно с Бети


Продукти:

  • 400 г брашно
  • 60 г мед
  • 80 г пудра захар  
  • 100 г масло, меко на стайна температура
  • 2 яйца
  • 1 ч.л сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л сол
Подправки:
  • 2 ч.л. канела, или на вкус
  • 1  ч.л. смес от подправки (купих от Lidl)
  • 1  ч.л. смлян карамфил
  • щипка индийско орехче
  • 1/4 ч.л. джинджифил на прах
Приготвяне:

В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, всички подправки и солта.
Оформете кладенче и добавете  маслото, меда и яйцата. Разбъркайте. 
Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.

Подаръкът от Лидл за ръсене на брашно ми беше пръв помощник

Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно.
Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура (маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне). 
Загрейте фурната до 180 C.
Разточете тестото на кора, с дебелина около 3 - 5мм и изрежете желаните форми.
Подредете бисквитките в тава, застлана с хартия за печен.
Изпечете ги в предварително нагрята фурна до леко поруменяване.


Оставете да се охладят и приберете в кутия (до момента на украсяване).


За декорацията - разточете захарното тесто на напудрена с пудра захар повърхност. Изрежете формички, със същите резци, с които рязахте бисквитките.
Намажете бисквитките с разреден с малко вода мед (до консистенция на гъст захарен сироп).
Отгоре сложете захарното тесто и леко притиснете.
Оставете бисквитките на открито да засъхнат.
С четчица изметете останалата по захарното тесто пудра захар.


Много исках всички бисквитки да са с обемни фигурки (като тези на снимката долу), но времето нямаше да ми стигне. И след като прецених, че изоставам в графика ги нарисувах с четка и гелови бои (разтворени в капка алкохол).




След като боята засъхне идва времето на опаковането.



ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!


Бисквити с бадемов марципан

Записвам още едни бисквитки, подходящи за Коледа. Не се деформират при печене и не са много сладки, което ги прави подходящи за декорация със захарен фондан или айсинг.

Бисквити с бадемов марципан
Източник: povarenok. ru


Продукти:

  • 50 г бадемов марципан (по оригинал тук е бадемово брашно)
  • 50 г кафява захар
  • 75 г меко масло (мас)
  • 75 г заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
  • 1 жълтък
  • 170 г брашно
  • 1 ванилия
  • 1 портокал (мандарина) (по желание. Бисквитките с портокал са за бърза консумация)


Приготвяне:

1. С лъжица намачкайте бадемовия марципан и захарта.
2. Сложете маслото (маста) и разбъркайте.


3. Добавете заквасената сметана и жълтъка.


4. След това сложете брашното и ванилията. Омесете меко тесто.
5. Обелете портокала и нарежете с остър нож на тънки резени.
6. На набрашнен плот разточете тестото на кора с дебелина около 3 - 4 мм.
7. Изрежете бисквитки, с желана форма.
8. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
9. Включете фурната на 190 (С) градуса.
10. На част от бисквитките сложете тънък резен портокал. Посипете отгоре с кристална захар.


Съвет: Печете в отделни тави бисквитките с портокал и тези без, защото чистите, без портокалов резен, стават по-бързо.

Портокаловите бисквитки са за бърза консумация. Хубави са топли и студени, но колкото по-дълго се застояват, толкова по-бързо омекват от влагата в портокала.

Другите, след изстиване, може да приберете в кутия и щом ви споходи настроението изваждате и декорирате.


Днес се надявам да ме споходи по някое време това, споменатото настроение, че във вида, в който ви ги показвам, са си просто едни обикновени бисквитки.



Арменски сладки

Много любими и не знам защо до сега не са стигнали до публикация.
Скоро ми се мярнаха пред погледа в интернет, после развяха аромат и на живо. Всъщност, на тези сладки харесвам повече нежната хрупкавост, отколкото аромата. 

Арменски сладки
Източник: Lussi's World of Artcraft

Арменски сладки
Продукти:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 равна ч.л. сода
  • щипка сол
  • шепа орехови ядки
  • кутия локум
За овалване:
  • пудра захар
  • ванилия
Приготвяне:
В метален съд сложете на котлона водата и олиото. Изчакайте да кипне.
Добавете солта, содата и отстранете от котлона.
Сложете цялото количество брашно към горещата смес и бъркайте до получаване на тесто.

(Тестото става много меко, имах усещането, че няма да мога да оформя топче, но си се оформят без проблем. В началото се питах дали да не сложа още брашно, но тъй като източникът на рецептата ми е проверен :) се доверих и продължих без вмешателства. Точно това меко тесто след това ще ни даде нежно крехки и приятно хрупкави сладки.)

Без да чакате да изстива тестото, късайте малки парченца и оформяйте на топчета.
Във всяко топче боднете парче орехова ядка и малко локум.
Завийте отново на топче.

Арменски сладки - приготвяне

Подготовка на топчетата


Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене.
Включете фурната на 180 - 190 (С) градуса и изпечете сладките до лек загар.
Още топли ги оваляйте в пудра захар, смесена с ванилия (или ги наръсете със сито).

Арменски сладки

Арменски сладки


Трайни са (не знам колко точно, защото никога не сме стигали до предела на тяхната издръжливост). След като изстинат може да ги приберете в кутия.
Равносметката от последната партида - 63 бройки се "изпариха" за едно намигване време.

Подготовка за Бъдни вечер


Бъдни вечер е най-семейният, най-уютният и най-любимият ми Празник. 
За това следва най-най-дългата ми публикация, дълга като самото очакване на Бъдни вечер :) Имах огромното желание да събера всички ястия, продукти и рецепти за тях на едно място, и го направих.   





За вечерта, преди Коледа, т.е. за Бъдни вечер трапезата задължително е постна. Броят на ястията казват, че трябва да е 7, 9 или 12. Никога не броя колко точно ястия слагам, защото със сигурност са над 7, често са повече от 12, макар и в малки количества, за асортимент, особено ако съм набелязала нещо ново и подходящо. 

loading...

Постна питка с царевично брашно и ароматен зехтин


Видът на готовата питка свързах с есента, нападалите листа и от там ми дойде думата "Листопад".


На млади години правех една подобна рошава пита, за която се сетих тези дни и исках да видя до колко съм се усъвършенствала в питкоправенето с годините :))

Питка "Листопад"
постна, с царевично брашно и ароматен зехтин

Продукти:
  • 600 г бяло пшенично брашно
  • 200 г царевично брашно
  • 35 г прясна мая (или 10 г суха)
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. захар
  • 6 с.л. ароматен зехтин, прецеден (продава се и готов, но аз си правя сама, като в 200 мл зехтин слагам по една супена лъжица суха мащерка, сух риган, сух босилек, две щипки сух розмарин. Оставям го поне седмица и после си го ползвам, най-често върху сиренце)
  • 500 мл хладка вода
Приготвяне:
В хладката вода сложете маята и захарта. 
Изчакайте 10-ина минути, маята да се разтвори и разбъркайте.
В купа пресейте пшеничното и царевично брашно.
Добавете солта, водата с маята, ароматния зехтин, оцета и замесете тесто.
Разделете го на 2 или 3 питки (за по-лесна работа)
Разточете на кора, с дебелина около 0,5 см.
Нарежете на квадрати с размери приблизително 8х8см.


Всеки квадрат прегънете на две, да получите триъгълник.
След това загърнете двата срещуположни ъгъла на квадрата към средата.
Така оформени ги подредете изправени в тава, застлана с хартия за печене. 
Започнете подреждането първо по края на тавата, т.е. от вън на вътре.
При подреждането слагайте парчетата шахматно.


Готовата пита оставете на топло да втаса (колко точно време зависи от температурата в помещението).

Както виждам на снимката по-долу, не съм спазила до край условието "постна". Вие решете дали да нарушите с масло или да полеете малко зехтин отгоре.


Загрейте фурната на 180-190 (С) градуса.
Поставете втасалата питка в предварително затоплената фурна и изпечете до готовност на тестото.


Уханието от ароматния зехтин се усеща по-осезаемо докато е топла. Да ви е сладко!



Хлебче рибка с рибка



Хлебче рибка с рибка
Източник: povarenok.ru

Продукти (за 4 порции):
  • 2 бр. риба (едра скумрия)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 щипка подправки "Прованс" (ще рече с три пръста)
  • 1 малка щипка кимион (с дра пръста)
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 малка щипка майорана
  • 1 щипка суха маточина
  • сол

за тестото:
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 70 мл вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 90 г мас (масло)
  • 290 - 300 г брашно

Приготвяне:
Първо пригответе тестото:
  • Сложете всички продукти (маста (маслото) разтопени или много меки) в купа и разбийте с тел или миксер.
  • Добавете брашното и омесете тесто.
  • Завийте с кърпа и оставете да почива.
След това подхванете рибката:
  • Нарежете лука, сложете го в купа и посолете. Леко го намачкайте с ръце.
  • Добавете майонезата, лимоновия сок, подправката "Прованс", кимиона и майораната . Разбъркайте.




  • Почистете рибата от вътрешностите, отстранете главата и перките. Измийте хубаво. Разполовете на две, по продължение на гръбначната кост. Отстранете големите кости, а тези по гърба направо изрежете с нож.
  • Подсушете подготвените филета с кухненска хартия.
  • Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
  • Намажете всяка рибка, от страната на месото, с част от лучената смес.
  • Оставете за половин час на студено.




  • Разделете тестото на 4 части.
  • Разточете всяка част на елипсовидна кора, с дебелина около 0,5 см.
  • Поставете в средата на кората едно парче риба, с кожата нагоре.
  • Поръсете малко суха мащерка отгоре.




  • Завийте с тестото (изрежете излишното, ако при точенето се е получило такова, като при мен, на долната снимка)




  • Оформете от тестото главичка и опашка на рибка. Другото, в средата отворете като яка на сако. Сложете зърно черен пипер за око.




  • Подредете така оформените рибки в тава, застлана с хартия за печене.
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Сложете да печете рибките в нагрята фурна до златист цвят на тестото (около 35 - 45 минути).





От оскъдната ми колекция на рецепти с риба може да си изберете още:
 
Предястие с риба
 
Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка
 
Ципура с лимони и сметанов сос с кестени

Делчево - над мъглата, над нещата

Скътано в гънките на южен Пирин, с амфитеатрално разположени къщички, на 9 км от Гоце Делчев. Пътят до там е планински, стръмен, с много завои, но добре асфалтиран и толкова живописен.

Тръгнахме към обяд, но есенната мъгла все още се беше изтегнала мързеливо на пътя. И сякаш пътуваш в посока над облаците, издигаш се и се "изтягаш" на свой ред, като на меко дюшече, меко ти е на погледа някак.
Отдавна го бях набелязала, но нямахме път в тази посока. Сега си отворихме, с избора ми на Garmen Hills, като място за почивка.


Селцето е красиво, с характерното усещане за безвремие и липса на проблеми. Сякаш е независимо и далечно, съществуващо в своята си хармония и изправено над нещата, в синхрон със заобикалящата го природата.


Надморската височина е 1050 м, уличките катерливи и калдъръмени. Градските ни дечица, дето и по гладки улици се спъват, тук не ги изпускахме от ръка. Направихме една кръгова обиколка:






И пак се потопихме в пейзажната гледка от площада. Гоце Делчев се показа.


Отбихме се и в най-новото попълнение на 100-те Национални кръчми - Шапковатъ кръчмъ. Но книжката ми е от старите, та останах без печат.









Селцето си заслужава да се види, да се вдиша, да се почувства. Да чуеш бавното и едва доловимо "тик-так" на неговото време, да се потопиш в неговото спокойствие, да откраднеш един лечебен масаж за душата си, защото в крайна сметка пак трябва да се върнеш в големия, "наелектризиран" от напрежение град.



Подобни публикации: 

loading...