Хлебче рибка с рибка
Източник: povarenok.ru
Продукти (за 4 порции):
- 2 бр. риба (едра скумрия)
- 1/2 глава кромид лук
- 1 ч.л. червен пипер
- 3 с.л. майонеза
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 щипка подправки "Прованс" (ще рече с три пръста)
- 1 малка щипка кимион (с дра пръста)
- 1 щипка смлян черен пипер
- 1 малка щипка майорана
- 1 щипка суха маточина
- сол
за тестото:
- 2 с.л. кисело мляко
- 70 мл вода
- 1 с.л. оцет
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 90 г мас (масло)
- 290 - 300 г брашно
Приготвяне:
Първо пригответе тестото:
- Сложете всички продукти (маста (маслото) разтопени или много меки) в купа и разбийте с тел или миксер.
- Добавете брашното и омесете тесто.
- Завийте с кърпа и оставете да почива.
- Нарежете лука, сложете го в купа и посолете. Леко го намачкайте с ръце.
- Добавете майонезата, лимоновия сок, подправката "Прованс", кимиона и майораната . Разбъркайте.
- Почистете рибата от вътрешностите, отстранете главата и перките. Измийте хубаво. Разполовете на две, по продължение на гръбначната кост. Отстранете големите кости, а тези по гърба направо изрежете с нож.
- Подсушете подготвените филета с кухненска хартия.
- Посолете и наръсете със смлян черен пипер.
- Намажете всяка рибка, от страната на месото, с част от лучената смес.
- Оставете за половин час на студено.
- Разделете тестото на 4 части.
- Разточете всяка част на елипсовидна кора, с дебелина около 0,5 см.
- Поставете в средата на кората едно парче риба, с кожата нагоре.
- Поръсете малко суха мащерка отгоре.
- Завийте с тестото (изрежете излишното, ако при точенето се е получило такова, като при мен, на долната снимка)
- Оформете от тестото главичка и опашка на рибка. Другото, в средата отворете като яка на сако. Сложете зърно черен пипер за око.
- Подредете така оформените рибки в тава, застлана с хартия за печене.
- Включете фурната на 180 (С) градуса.
- Сложете да печете рибките в нагрята фурна до златист цвят на тестото (около 35 - 45 минути).
От оскъдната ми колекция на рецепти с риба може да си изберете още:
|
|
|
Много оригинална идея, Снежи! Благодаря за постъпковите и подробни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Благодаря, Светле! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави!
ИзтриванеСнежи, влюбих се в идеята ти! Обезателно ще го приготвя ;) изглежда ужасно вкусно, мила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Идеята и мен ме завладя, щом я видях. Наистина става много крехка, сочна и ароматна рибката. Поздрави!
ИзтриванеКак хубаво си я оформила, Снежи :) Чудесно, идейно и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Танче! Хареса ми повече от очаакваното.
ИзтриванеПоздрави!
Майсторски направено, Снежи! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси! Поздрави!
ИзтриванеСнеж, пак ме взриви! Слушай сега, преглеждам си аз днес кой какво е сготвил, М. седи до мен и възкликва,...,ау какво е това...., рядко се впечатлява повярвай ми! Прекрасна рецепта както винаги! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеО, много приятно ми стана, Поли :) Благодаря ти! И на М. също! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеНу очень приятно, что идея понравилась!!!!!!!!!! Красивейшая рыбка получилась!!!!!
ОтговорИзтриванеСпасибо за хороший рецепт! Очень, очень вкусная! Поздравляю!
ИзтриванеМного ефектно, ароматно и вкусно предложение, Снежи-
ОтговорИзтриванемайсторски приготвено и красиво представено -
благодаря за чудесната идея и поздрави за теб!
Благодаря, Дианче! Ефектът и мен ме порази, когато го видях при Зарина. Наистина е много вкусна рибката. Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеСу-пер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
ИзтриванеМного е красива и е страхотна идея за Никулден! Както винаги презентацията ти на рецептата е много добра! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеЗа Никулден сигурно пак ще я правя, но в постен вариант. Благодаря ти, Катюшка! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеМного оригинално и страхотно направено, Снежи! Благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеХей, това е моя реплика, когато съм на твоя блог :)) Липсва ми коледния ти календар, да знаеш. И аз ти благодаря, Бети!
ИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванеинтересна рецепта ни предлагаш за Никулден.Аз не използвам майонеза, но ми допадна съчетанието от подправки.Много оригинално си я поднесла и си направила чудни снимки.
Поздрави !
Благодаря, Ели! За Никулден и аз ще подмина майонезата, искам да е постна. И хлебчето ще променя на такова, постно. Поздрави и от мен!
ИзтриванеИдейно, оригинално и много красиво! Браво за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря, Инче! Поздрави и прегръдки и от мен!
ИзтриванеКато бях млада съпруга, мама направи за празника на моя човек почти същата. Много ми хареса, харесвам и тази, Снежи! Сега остава да реша на кой точно Никулден да я приготвя;) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеИ не само за Никулден е, Мъхче. Радвам се, че ти харесва, а когато решиш да я направиш не забравяй да ми изпратиш поне една от твоите страхотни снимки! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотна идея за празника при теб, Снежи! Ама какво разкрояване си ударила само, хубаво, че си заснела всичко постъпково, със сигурност ще бъде много полезно за всички. А рецептата е подходяща не само за Никулден, а и за всеки празник и за хора, които обичат рибка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб и хубави почивни дни!
Благодаря, Пепи! Тя всъщност е най-малко подходяща за Никулден, тестото не е постно и който спазва тези работи няма да му свърши работа рецептата. Но за всеки друг ден и повод си е екстра :) Прегръдки и от мен!
ИзтриванеХем вкусно, хем ефектно. Уникална си Снежи. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поздрави и от мен!
Изтриване