В стария тефтер е записана с името "Македонска туршия". Не знам от кога и не помня от кой имам рецептата, но е една от любимите ми.
Продукти:
- 4 кг месести червени чушки капия
- 2 кг зелени чушки тип селски
- 2 буркана (от 700 г) доматено пюре (или 5 кг домати тип рома)
- 2 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. оцет (6 градусов)
- 1 ч.ч. захар
- 5 с.л. сол
- чесън (по рецепта 5 глави, но аз слагам около 5 скилидки)
- 1 връзка пресен магданоз
Приготвяне:
- Изпичаме капията, обелваме я и нарязваме на ленти или квадратни парчета (по-лесно се работи, ако преди това се изтърбуши. Последният път забравих и се поизмъчих с махането на семките).
- Ако ползваме пресни домати, първо ги смиламе и изваряваме до намаляване на течността с 2/3 (т.е. да остане 1/3 от цялото първоначално количество доматен сок). По-хубава става обаче с готово доматено пюре.
- В дълбока тенджера поставяме олиото, оцета, захарта, солта и кипваме сместа.
- Зелените чушки нарязваме на парчета.
- Поставяме в кипящата марината цялото количество нарязани зелени чушки и държим около 2 минути (трябва само да сменят цвета си, но да останат хрупкави).
- След това добавяме нарязаните червени чушки и доматеното пюре (изварените домати).
- Разбъркваме и варим сместа около 5 - 10 минути.
- В края на варенето добавяме нарязания магданоз и целите скилидки чесън (може и ситно нарязан да е).
- Отстраняваме от огъня и насипваме лютеницата гореща в чисти и сухи буркани.
- Стерилизира се около 5 минути.
Преписвам си я за догодина! Правим нещо подобно, но със смлени печени чушки и е много вкусно.
ОтговорИзтриванеХубава неделя, Снежи!
Със смлени чушки даже ще прилича повече на лютеница. Чудех се дали да не оставя оригиналното име "Македонска туршия", но ми се стори по-малко описателно от лютеница :). Наистина е много хубава, любима ни е и е в списъка на зимнините повече от 10 години.
ИзтриванеХубав ден и на теб, Инче!
Снежи,
ОтговорИзтриванеи ние правим подобно, но с доматен сок.Не е точно същото, баба ми правеше навремето.Интересен ще ми е вкусът, има и доматено пюре и оцет.
Поздрави !
Сигурно заради оцета името и е туршия, но той придава една по-различна, но много апетитна жилка. Опитай с малко количество, ако решиш да я правиш, Ели. Не е имало човек, който да я е опитал и да не е поискал рецептата, но все пак, за по-сигурно те съветвам да я пробваш като направиш половин доза. На мен лично с доматено пюре ми харесва повече, но търся хубаво, с висок процент домати в него.
ИзтриванеПоздрави и от мен! Хубав ден, Ели!
Е, ще я оставя за догодина. За тази година приключих с лютениците. Прекрасна е, Снежи!
ОтговорИзтриванеТака съм с организацията, малко ми куца и я пуснах по-късно от плануваното. Но, ако не се забравиш за догодина, ти я препоръчвам, Мъхче.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!