Това е мързеливият "Наполеон". С блатове от готово бутер тесто. Или полу-мързеливият, защото кремът е домашно приготвен, не е някаква готова смес. Получи се много вкусна тортичка, на която не ми хареса само дъъългото чакане, преди да си отреже човек парченце. Ако можете я забравете за 24 часа.
Продукти (за торта с диаметър 16 см и височина 10 см):
За блатовете:
- 800 г готово бутер тесто (ползвах от немското, което предлагат в Лидл и ми отиде 1 кг защото рязах кръгли блатове. Имах доста остатъци, от които изпекох спирални пръчици. Може да направите тортата квадратна или правоъгълна за по-малко разход на тесто. )
- 6 с.л. подсладено кондензирано мляко (за намазване на корите)
- 700 мл прясно мляко
- 7 с.л. оризово брашно (с връх)
- 3 жълтъка
- 3 с.л. захар
- 350 г подсладено кондензирано мляко
- 125 г масло
- 100 г крем сирене (или заквасена сметана) - идея от друга рецепта, която ми стана любима
- есенция ванилия или 3 бр. пакетчета ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Първо започваме с приготвянето на блатовете:
- Разточваме едното парче (500 г) бутер тесто на кора, с дебелина 0,5 - 0,6 см.
- Изрязваме три кръга с диаметър равен на диаметъра на формата за торта (от останалото тесто нарязваме пръчици или други форми, които изпичаме като соленки)
- Загряваме фурната до 220 (С) градуса и изпичаме 3-те кръгли платки.
- Останалото (500 г) бутер тесто разточваме на правоъгълна кора, която изпичаме цяла.
- След това от изпечената кора изрязваме пак 3 кръгли платки, а остатъците от тази кора начупваме на трохи, с които след това ще облепим тортата.
Приготвяне на крема:
- В купа разбиваме жълтъците, захарта, 300 мл от прясното мляко и оризовото брашно.
- В тенджера загряваме останалото 400 мл мляко и малко преди да кипне изсипваме в него жълтъчната смес, като бъркаме непрекъснато.
- Продължаваме да варим крема, при непрекъснато бъркане до кипване и сгъстяване.
- Отстраняваме от котлона, добавяме кондензираното мляко и разбиваме с миксер.
- Нарязваме маслото на парчета и го добавяме към топлия крем. Разбиваме с миксер, докато маслото се разтопи и внедри в крема.
- Оставяме да се охлади.
- След това добавяме крем сиренето и разбиваме отново до хубаво смесване.
Сглобяване на тортата:
- Намазваме всяка кора с 1 с.л. подсладено кондензирано мляко.
- Във форма с падащи стени подреждаме 6 кори, като редуваме блат-крем-блат-крем....
- Прибираме в хладилник за около 6 часа.
- След това освобождаваме от формата.
- Измазваме тортата отстрани с крем и посипваме отгоре (или от всички страни) с начупени трохи от изпеченото бутер тесто.
- Прибираме в хладилник за още поне 12 (по-добре 18) часа.
- Украсяваме по желание (при мен с пресни малини и люспи от бял шоколад).