Честит Празник на именниците днес! Да сте здрави и щастливи!
Закъснях с тази публикация или пък тя просто си е чакала друг повод, като Цветница, за да се появи в блога.
Правих тези мини тортички покрай 8 март и сега имам избелели спомени по това кое, как и колко, но добре, че снимките нямат свойството на спомените.
Ще започна със захарните цветя. Те и по хронология си бяха 2 - 3 дена напред, за да имат време да засъхнат. Тестото отново е домашно направен гъм пейст. И от всички елементи, които виждате на саксийката, най-много се радвам на реалистичните листа от иглика.
За тях използвах истински листа от градината, които измих и подсуших преди употреба (и преди да падне оня хубав мартенски сняг).
След това разточих захарното тесто, отгоре сложих лист от иглика (с жилките към тестото). Предварително намазах листа с малко олио.
Отгоре притиснах с точилката, така че да се получи хубав отпечатък на листото от иглика.
Изрязах по форма, обърнах листото и с инструмента с малка топчица натиснах по периферията. (Листата на иглика са ядливи, но внимавайте, ако решите да използвате технологията с други растения, че има и отровни).
Едните цветчета са изрязани с формички, другите, като теменужката и кокиченцето, спадат към "грешна технология" - не се получиха както трябва. Но като налучкам вярната ще споделя.
Сега към блатовете - шоколадови и плътни. Даже ми се сториха по-плътни от желаното, но шоколадовият им вкус внесе определена компенсация. Записвам рецептата точно както я направих, като от дозата излязоха две малки торти с диаметър 14-15 см и една съвсем мъничка, точно саксийката от снимките.
Продукти за шоколадови блатове:
- 100 г масло
- 100 мл олио
- 200 г захар
- 200 г заквасена сметана
- 4 яйца
- 150 г черен шоколад
- 4 с.л. какао
- 10 г бакпулвер
- 1 с.л. ром
- 300 г брашно
Приготвяне на шоколадовите блатове:
- Мекото масло смесваме с 60 мл от олиото.
- Добавяме захарта и разбиваме с миксер.
- Слагаме едно след друго яйцата, като след всяко разбиваме.
- След това добавяме около 100 г от сметаната и 100 г от брашното. Разбъркваме.
- Добавяме останалата 100 г сметана и още 100 г от брашното. Разбъркваме.
- Наръсваме останалото 100 г брашно, 3 с.л. от какаото, бакпулвера, наливаме рома, добавяме 50 г настърган шоколад и разбъркваме до хубаво смесване.
- От всички продукти до тук, ни останаха 100 г шоколад, 40 мл олио и 1 с.л. какао. Смесете ги и затоплете до разтопяване на шоколада. За удобство препоръчвам да си ги отделите още в началото.
- Излейте разтопения шоколад в тестото и разбийте на бързи обороти, с миксера за кратко.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
Така изглеждаше заготовката на едната торта, с диаметър 15 см..
А идеята да я напълня с цветя беше затрупана от изненадващия сняг, умората и грешният ми избор на крем, който конфронтираше с фондана (който пък от своя страна се беше заинатил със съхненето. Ама и аз съвсем не отчетох, че едно е гъм пейст, друго фондан).
Блатовете сиропирах (овлажних е по-точната дума даже) с лек захарен сироп.
Честит празник, Снежи! Уникална саксийка! Много ми харесаха и идеята и изпълнението. Листата действително са като истинки! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеСнежи, прекрасна саксийка, честит празник!
ОтговорИзтриване