Панирани топени сиренца


Не помня къде за първи път опитах панирано сирене, поднесено със сладко. Върти ми се един спомен за хижата в Брезник (беше отдавна), по препоръка на приятел поръчахме и буквално се влюбих в това солено-сладко-креместо-нежно предястие.

Не пропускам да поръчам, в който и ресторант да сме, стига да присъства в менюто. Различават се основно по гарнитурата (т.е.сладкото) и панировката - напр. боровинки, смокини, мед... корнфлейкс, сусам, класическа... Цената на порцията в някои ресторанти е стряскаща, за това прибягвам до опцията направи си сам. Ако все още не сте опитали, знайте, че препоръчвам на първа линия :)


Панирани топени сиренца, с конфитюр от касис

Продукти:

  • Топено сирене (на триъгълничета или пушено топено на пръчка)
  • Брашно
  • Яйца
  • Галета
  • Олио за пържене
  • Сладко по избор - в случая с конфитюр от касис, който купих от Lidl и се оказа страхотен
  • Орехи за гарнитура

Приготвяне:
  • Загрейте повечко олио в дълбок съд.
  • Подгответе си в една чиния брашно (1), в друга - смес от галета и брашно (4).
  • В купичка сложете студена вода (2), в друга купичка - разбийте яйцата (3).
И действате така (или по ваша изпитана техника за паниране):
  • Потопете парче сирене първо в брашно, оваляйте хубаво, изтръскайте излишното количество.
  • След това топнете сиренето в купа със студена вода и отново оваляйте в брашно.
  • Потопете в разбитите яйца и след това в смес от галета и брашно. Системата е 1-2-1-3-4.
  • Поставете в силно нагрятото олио и пържете до златист загар (става много бързо).
  • Извадете на абсорбираща хартия да се отцедят от излишната мазнина и сервирайте топли, гарнирани със сладко и орехи.


Така изглежда бурканчето с конфитюра.



Хапки от кайма и бекон


Продукти:
  • 500 г кайма смес
  • подправки по избор - сложих черен пипер, лют червен пипер, малко кимион и съвсем малко от един готов микс за барбекю
  • 1/2 гл. кромид лук
  • 1/2 скилидка чесън
  • ленти тънко нарязан бекон
  • кашкавал (по желание)
Приготвяне:
  • Омесете каймата с подправките, ситно нарязаната глава лук и скълцаната скилидка чесън.
  • Направете малки кръгли питки, сложете малко кашкавал в центъра (може и без кашкавал) и увийте на руло, да се получи цилиндърче (кебапче).



  • Увийте всяко кебапче в лента бекон и подредете в тава.
  • Изпечете във фурна или на скара, до готовност на каймата (моите са на фурна).


Източник: Вкусно ухание

Сладкиш със сухар и череши

Интересен ми се видя. И непознат. От немската кухня е, така, че днес кулинарната екскурзия е в посока западна Европа. Рецептата взех от блога на Гери, получи се чудесно. И се радвам, че го опитах - такъв сладкиш правя за първи път. Записвам го в блога с идеята, че може и друг да полюбопитства по различното.


Сладкиш със сухар и череши (вишни)

Продукти:

  • около 400 - 500  череши (използвах пресни, но по рецепта може и от компот)
  • 300 мл прясно мляко
  • 210 г сухари (при мен канелени, със захар)
  • 60 г захар (сложих още 60 г от мен, т.е. 120 г общо)
  • 50 г масло
  • 2 яйца
  • 6 г бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилия
  • още малко масло, за намазване на формата, плюс галета и пудра захар
Приготвяне:

  • Почистете черешите от костилките и оставете да се отцедят.
  • Начупете сухарите и ги залейте с топлото прясно мляко.
  • Намажете с масло формата, в която ще печете сладкиша и поръсете с галета (на око премерена моята е 18 х 22 см, т.е. ориентировъчно давам големината на тавата)
  • Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Смесете в купа (или с кухненски робот) жълтъците, маслото (разтопено или много меко), захарта, бакпулвера и ванилията.
  • Добавете накиснатите сухари, заедно с млякото. Разбъркайте хубаво.


  • Белтъците разбийте на сняг с щипка сол (тук сложих споменатия бонус от 60 г захар).
  • Добавете белтъците към другата смес, като бъркате бавно с лъжица или шпатула, за да запазите обема им.
  • Сложете черешите и разбъркайте.


  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • Изсипете сместа в подготвената с галета тавичка и изпечете до хващане на златиста коричка (пробвам чрез леко потупване с пръсти по повърхността на сладкиша дали има сурово тесто :)).


По рецепта се сервира топъл, поръсен с пудра захар или топка сладолед. Но на мен ми хареса повече студен. Идеята за гарнитура сладолед ми пасва, но нямах. Така, че слагам охладено парченце, с чаша сок от бъз. Последния направих по рецепта от блога на Катето. Много хубав се получи и по-траен, макар и без варене. Успя, едната доза, да издържи седмица :) На свършване взех да разреждам повечко, за да имам по-дълго време, но... пак свърши. Записах си рецептата във ФБ.








Сладка баница-торта


23 години...!
По официалните документи толкова се броят. По "тайната" хроника минахме сребърната и гледаме към златната сватба. Пораснахме заедно с половинката (реално, в преносен смисъл и духовно. Или просто се променихме заедно и взаимно :)). Или казано на кулинарен език, бая ми ти сол и захар (предимно последното) изядохме.

Минахме през сладки сиропи, солени саламури, горчивки (лечебни), кисели туршии, пиперливи ястия, екзотични опияняващи коктейли, шоколадови килими, спахме под облаци от захарен памук, от време на време с грахово зърно под дюшека, лепихме бисквитка по бисквитка, докато си направим дом, замазвахме с масло, украсявахме със сметана..., , но винаги заедно. Пазим спомена за доброто (десертите на живота) и така оцеляваме. Да ви почерпя по случая:


Преди да ви мазна по нослето с крем, искам да благодаря на Танчето от "Coffee and chocolate" за рецептата за сладко - солената баница. Тя е моето вдъхновение при днешния избор на десерт. Сладко и солено... като самия живот. Моите вмешателства са описани по-долу:


loading...

Бразилски топчета с пилешко месо

Като не може да скокнем до Бразилия за световното, ще си седим тук пред телевизорите и ще тренираме виртуално телепортиране чрез бразилска кухня. А ако можех да скокна до Бразилия, то последното място на което щях да бъда са стадионите :) Тези топчета, за които ще пиша, отдавна исках да ги опитам, но чисто съвпадение е появата им по време на футболните игри в Бразилия.

Нямам идея дали са се получили точно както трябва (на вкус), защото за първи път хапвам нещо подобно. Формата трябваше да имитира пилешко бутче, но на мен твърдо ми приличат на смокини :) Като ги хапнеш обаче разбираш, че не са нито смокини, нито бутчета. Нещо като ньоки (или кнедли) с плънка. Съжалявам за сравнението, но от българската кухня не се сещам с какво да ги оприлича.


Бразилски топчета с пилешко месо
С малки промени, но основната идея е от Веселият готвач
Продукти:
За тестената обвивка:

  • 100 г сурови картофи (обелени и настъргани на едро ренде)
  • 50 г моркови
  • 220 мл вода
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 кубче гъбен бульон (по желание)
  • 140 г брашно
  • 2 с.л. масло (олио)

За плънката:

  • 200 г пилешко месо
  • 1 - 2 бр. пресни гъби печурки
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. сирене Крема
  • черен (или бял) пипер смлян
  • малко лимонова трева на прах (по желание или други подправки на вкус)
  • 3 с.л. зехтин (олио)

За панировката:

  • 2 яйца
  • галета (брашно)

Приготвяне:
1. На тестото:

  • Сложете настърганите картоф и морков в тенджерка. Залейте ги с 220 мл вода и сложете на котлона да кипнат. 
  • Добавете кубчето бульон и варете на умерен (да не е много силен) огън.
  • Водата трябва да се изпари на 1/3 от първоначалното количество (т.е. да остане течност около 70 - 75 мл). Ако зеленчуците са все още сурови, налейте мъничко вода и изчакайте да се изпари до ориентировъчно посоченото количество.
  • Дръпнете от котлона и налейте прясното мляко (желателно е да е подгрято предварително).
  • Сложете маслото (олиото) и върнете на котлона.
  • Изчакайте да кипне и добавете цялото количество брашно.
  • Бъркайте енергично до получаване на гладко тесто. 
  • Отстранете и оставете да изстине.
2. На плънката:
  • Нарежете пилешкото месо на много дребни парченца.
  • Загрейте в тиган зехтина (олиото) и сложете да пържите месото (ако пусне вода, изчакайте да се изпари и да остане само на мазнина).
  • Щом месото побелее, добавете нарязания кромид лук.
  • След минутка-две добавете и нарязаната на дребно печурка. А веднага след нея и нарязания на ситно чесън.
  • Сложете подправките, съвсем малко сол и пържете сместа още малко, така, че всички съставки да си пуснат ароматите.
  • Отстранете от котлона и сложете крем сиренето. Разбъркайте хубаво.



Следва оформянето на тези фалшиви пилешки бутчета (смокини, топчета... чакам и други сравнения...)

Най-добре се работи с влажни ръце. Пробвах с набрашнени - не става.

  • От тестото направете топчета (малко по-големи от пинг-понг). 
  • След това ги моделирайте до купичка (бодвате два пръста в средата и започвате да притискате към стените)
  • Слагате малко от плънката в купичката и затваряте отвора, като изтегляте малко нагоре, като капчица.
  • Загрейте в дълбок съд (фритюрник) достатъчно количество олио за пържене.
  • Разбийте яйцата в купа. Сложете галета (или брашно) в чиния.
  • Всяко топче потопете първо в яйцата, след това оваляйте в галетата (при мен брашно) и сложете да пържите в силно нагрятото олио.




  • Извадете ги върху кухненска хартия, да се отцедят от излишната мазнина.




  • Сервирайте топли, в унисон с горещите футболни страсти и слънчева Бразилия. 



Пресни картофи със сметана и бекон


Това е рецепта, която си чакаше каймак от Сърбия, но като, че котка ми мина път и няма повод, и няма пътуване. И дори забравих на едни други, дето не им беше минала котка път, да поръчам да ми доставят. За това рецептата е само със сметана. Но пък съм почти сигурна, че съвсем скоро ще прескоча през граница :). Така се случва - планувам едно, случва се друго, ядосвам се, друг път си казвам "всяко зло за добро" и т.н. Понякога и едни други изричам, ама какво от това, баш като в оная приказка "като пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша" :) Та в едно изречение - добре, че не продължих с чакането.

Тези апетитни картофки видях в блога "Moje grne". Не мога да ви опиша колко са вкусни, те са просто фантастични. Едва ли чрез снимките ще усетите истинското ухание... и нежността, която ляга на небцето. С една дума - препоръчвам! Съкратете чакането :)


Пресни картофи със сметана и бекон

Продукти:
  • 1 кг пресни картофи
  • 200 мл бульон (пилешки или телешки)
  • 2 равни супени лъжици подправка вегета (може да сложите и други подправки, според вашия вкус)
  • 3 яйца
  • 260 г заквасена сметана
  • 130 г кашкавал
  • 120 г бекон (или друго пушено месо) 
  • масло
  • олио
  • малко сол (ако ползвате от разтворимите бульони пропуснете солта)

Приготвяне:
  • Изберете малки, съвсем пресни и млади картофи. Измийте ги старателно, без да ги белите.
  • Намажете тавичката, в която ще ги печете с масло.
  • Поставете картофите в тавата, наръсете с вегетата, сипете струйка олио, а отгоре малки късчета масло.



  • Залейте картофите с бульона и сложете да печете във фурната (горно и долно нагряване, температура 220 - 230 (С)). Печете до омекване на картофите, като разбърквате от време на време. 
  • През това време нарежете бекона на парченца и запържете в сух тиган.
  • Кашкавала настържете на едро ренде.
  • В купа разбийте сметаната и яйцата.




  • Когато картофите омекнат, сложете върху тях бекона и около 30 - 40 г от кашкавала.


  • Залейте със сместа от сметана и яйца и върнете във фурната.



  • Печете до готовност (стягане) на заливката.
  • Извадете тавата, наръсете отгоре останалия кашкавал и върнете за кратко във фурната.
  • Печете още малко, колкото да се разтопи кашкавала и сервирайте картофите топли.






Hvala, Dragana i Moje grne!


Македония, парк Гиновци

След пълна дъждовна седмица, неделята ни изненада с ясно и слънчево време. Това не си е за изпускане, като се има предвид, че лятото го чакаме с нетърпение, а то като вземе да се заинати с поройни дъждове, градушки и гръмотевици, жаждата за хубаво време все по-силно напира, някак отвътре. Обаче се оказах напълно неклиматизирана към жегата, а и това езерце, леле как ми се прииска да се цопна или да се излегна на тревата, под сянката на дърветата. И това след ония възпети тежки македонски маси, скопско пиво и жута ракия. Много съм благодарна на приятелите ни, че за разнообразие преобразиха петъчната ни дългогодишна традиция в неделна екскурзия. Или по-точно в кулинарна екскурзия, поне блогъра в мен гледаше така на нещата :). Къде (?), не помня къде бях прочела за диагнозата "блогър" :)) Ама готина статия беше.

Парк Гиновци се намира малко след Крива Паланка. Дървени табелки са сложени там, където трябва да кръшнете от главния път и след това на всяко разклонение. С една дума лесно се намира. (маршрут Перник - парк Гиновци)


Красиво място, в нищото. Така бих го определила. Пътуваш по един тесен, прашен път сред нивите и изведнъж минаваш границата на това нищо и се оказваш в приказка.


Дълга, настлана с камъни алея, те води към вътрешността. Вдясно има зоокът и малко езерце с мостче.
В ляво е голямото езеро,


пълно с риба,


два лебеда за жив декор,


къщичка за гости, направо във водата



и ресторанти, за гладните посетители на парка. (Докато бях там все гладни идваха :))


Алеята за разходка около езерото е под сянката на дърветата и място, където може да останеш насаме с мислите си и красивите гледки. Обиколих бавно и сама, хранейки се с тишина (докато в ресторанта ми сервират тортата с вишни и кафето ;)).





Женският лебед беше в депресия миличкият, че след дългото мътене не са се родили малки. Мъжкият грациознеше около нея и правеше номера да я разсее или развесели (не им владея езика), но от това явно огладня и доплава до острова с храна.


На ниско хълмче, над езерото има параклис.



Видях и други къщички за гости.


И един бъдещ гост :)


Ягодови пайчета


Това е идея, която взех от Pinterest и която искам да запиша в блога си по-скоро и аз като идея, отколкото като рецепта. Семпла и симпатична ми се видя.

Продукти:
  • бутер тесто (ползвах прясно на Belbake) - 1 опаковка, но не погледнах 200 или 250 г е.
  • около 200 г ягоди (по 1 - 2 бр. на пай)
  • около 7 с.л. захар
Приготвяне:

  • Изрежете четен брой кръгчета от бутер тестото (с избрания от мен диаметър 14бр.).



  • На половината от тях изрежете различни малки формички
  • Ягодите нарежете на малки парчета.
  • Върху целите кръгчета сложете на купчинка от нарязаните ягоди.




  • Върху ягодите наръсете захар (около 1 равна супена лъжица или на вкус)
  • Намажете кръгчетата по периферията с вода.
  • Отгоре сложете по едно кръгче, от тези с изрязаните формички.
  • С вилица притиснете по края двете кръгчета, за да се слепят по-добре.




  • Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  • Подредете пайчетата в тава, застлана с хартия за печене.
  • Поставете ги в нагрята фурна и изпечете до апетитен загар.



Да ви е сладко!

Мина ми като идея, но бързо си замина, да направя сироп и да видя дали ще се получи вкусна ягодова тригунка (кръгунка в случая). Предполагам да, но сега сме на хрупкави и не толкова сладки пайчета. За кръгунките друг път ще споделя, чакам да си тръгне мързелът :)


loading...