Не помня къде за първи път опитах панирано сирене, поднесено със сладко. Върти ми се един спомен за хижата в Брезник (беше отдавна), по препоръка на приятел поръчахме и буквално се влюбих в това солено-сладко-креместо-нежно предястие.
Не пропускам да поръчам, в който и ресторант да сме, стига да присъства в менюто. Различават се основно по гарнитурата (т.е.сладкото) и панировката - напр. боровинки, смокини, мед... корнфлейкс, сусам, класическа... Цената на порцията в някои ресторанти е стряскаща, за това прибягвам до опцията направи си сам. Ако все още не сте опитали, знайте, че препоръчвам на първа линия :)
Панирани топени сиренца, с конфитюр от касис
Продукти:
- Топено сирене (на триъгълничета или пушено топено на пръчка)
- Брашно
- Яйца
- Галета
- Олио за пържене
- Сладко по избор - в случая с конфитюр от касис, който купих от Lidl и се оказа страхотен
- Орехи за гарнитура
Приготвяне:
- Загрейте повечко олио в дълбок съд.
- Подгответе си в една чиния брашно (1), в друга - смес от галета и брашно (4).
- В купичка сложете студена вода (2), в друга купичка - разбийте яйцата (3).
- Потопете парче сирене първо в брашно, оваляйте хубаво, изтръскайте излишното количество.
- След това топнете сиренето в купа със студена вода и отново оваляйте в брашно.
- Потопете в разбитите яйца и след това в смес от галета и брашно. Системата е 1-2-1-3-4.
- Поставете в силно нагрятото олио и пържете до златист загар (става много бързо).
- Извадете на абсорбираща хартия да се отцедят от излишната мазнина и сервирайте топли, гарнирани със сладко и орехи.
Така изглежда бурканчето с конфитюра.