Супа от киселец (от поляните на Цигов чарк)



Озовахме се отново в Цигов чарк.
По "клинична" пътека "отпусни напрежението" ;) Зеленото на пролетта и въздухът тук правят чудеса. И цъфтежът на боровете също - за първи път виждам дъжд от златен прашец, който беше нашарил дори водата в жълти ивици. Тишината, природата и приятелите възстановяват най-добре вътрешното ми равновесие. Помогнах си и с чашка домашна кайсиева ;) (да е жив и здрав чичо Кольо, уникална ракия прави :))

Отседнахме за пореден път във вили Видеви, докато не са застроили все още пейзажа.


Полянката пред нас я огледах сантиметър по сантиметър за челадинки и стъпвах върху киселец, който изобщо не виждах, докато другарчето до мен не предложи "дай да не се прибираме с празно и да си наберем киселец". Ей тогава го видях, плъзнал нашир и надлъж.


Много обичам супа от киселец и още там се захванах с нея. После в къщи - още една тенджера. Снимките за това са смесени.


Супа от киселец
Продукти:

  • 130 - 150 г прясно набран киселец
  • 1 гл. кромид лик
  • 1 малък морков (може и без него)
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 - 3 шепи фиде
  • сол
  • смлян черен пипер и копър (по желание)


Приготвяне:

  • Нарежете лука и моркова на кубчета.
  • Почистете киселеца, измийте го хубаво, отстранете долната част на дръжките (ако е по-стар са жилави) и го нарежете.
  • Сложете в тенджера малко олио и го загрейте.
  • Добавете нарязания лук и морков и ги запържете до лек загар на лука.
  • Сложете след това и нарязания киселец и го обърнете в мазнината за няколко секунди.
  • Налейте около 2 л вода и изчакайте да кипне.
  • Посолете и оставете да ври около 5 - 6 минути.



Бележка: Фидето може да запържите в нагрят тиган с малко олио (така направих първия път и не беше фиде, защото нямах, а пакет от онези бързи спагети).


  • Добавете фидето (пържено или не) към супата и изчакайте да се свари.
  • Разбийте жълтъка с киселото мляко.
  • Налейте на тънка струйка част от горещата супа към разбития жълтък и бъркайте енергично.
  • Отстранете супата от котлона и сипете в тенджерата затоплената вече застройка от жълтък и кисело мляко. Разбъркайте.
  • На супата би подхождал копър (аз сложих малко смлян черен пипер).


Ако сте чели публикацията за Гърмен Хилс, вече знаете, че в компанията ни има още един изявен готвач. И този път ни изненада с едно нестандартно пържено. Нестандартно е, по моите представи, най-вече с подправките - дафинов лист, джоджен, магданоз. Основните продукти - пресни чушки, лук, гъби и домати. А познахте ли съдинката - българският уок, валандър :)


И ако не знам подробности за приготвянето, то е защото се полюшвах мързеливо на люлката,


докато други бъркаха ли бъркаха, бъркаха...


Последваха и разходки (без лодки). Толкова не бях вървяла скоро ( в км).


Открихме и полето на късметлиите. Такава надпревара да си различен... ехаа. На 20 кв. см поне 10 четирилистни детелини



Още по-диво е на отсрещния бряг, до стената. Но до тук стигнахме с колата. Поляните са все така магически, мястото е приказно.


Кюфтета с плънка от броколи и чедър



Продукти:
За 12 бр. кюфтета

  • 800 г кайма 
  • 300 г броколи (ползвах замразени)
  • 1 гл. стар кромид лук
  • 3 - 4 стръка (1 връзка) пресен кромид лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 100 г сирене чедър
  • 100 мл течна готварска сметана
  • черен пипер, лимонова трева на прах, вегета
  • 4 - 5 с.л. зехтин (олио)




Приготвяне:

  • Нарежете стария кромид лук на кубчета и го запържете до омекване в 1 с.л. зехтин (олио). 
  • Добавете половин скилидка ситно нарязан чесън в края на пърженето. Разбъркайте и отстранете от котлона.
  • Сложете пържения лук към каймата, подправете със смлян черен пипер, малко лимонова трева, сложете яйцето и омесете каймата.
  • Запържете нарязаните на парченца броколи в 3 с.л. зехтин (олио), добавете нарязания пресен кромид лук и половин скилидка ситно нарязан чесън.
  • Щом лука омекне налейте сметаната и добавете сиренето чедър, нарязано на кубчета. Разбъркайте и отстранете от котлона. (Не съм добавяла сол, но опитайте на вкус и по преценка посолете плънката).




  • От каймата оформете 12 бр. малки, колкото орех топчета и след това от останалата кайма още 12, но по-големи кюфтета.
  • Големите кюфтета подредете в тава, застлана с хартия за печене.
  • С лъжица, потопена в зехтин (или вода), направете ямички в кюфтетата.




  • Разпределете плънката върху кюфтетата.
  • Малките топчета кайма натиснете с ръка, да станат тънки питки и ги сложете върху плънката, като капачета.




  • Поръсете готовите кюфтета с малко вегета.




  • Изпечете ги в предварително нагрята фурна (температура 250 (С) градуса).




  • Сервирайте ги топли със салатка от хубави български домати и зехтин. 

И в сос ще се чувстват добре - доматен с чесън или сметанов с чедър.
Аз заложих на пресните домати и като любител на киселичкото, към кюфтетата сервирах и резенче лимон.



И студени също са вкусни.



Ето още три подобни рецепти в блога:

Облечени кюфтета с плънка от моцарелаКюфтета от кайма и спанакПилешки кюфтета с топено сирене и доматен сос

Мусака с ориз



Мусака с ориз 
Източник: Иван Звездев, "Звездните рецепти на десетилетието" 
(книгата, която подаряваха в Lidl, "101 майсторски рецепти от кухнята на Иван Звездев и Lidl")

Продукти:
  • 200 г ориз (използвах кръгъл, много ми е вкусен този, който предлагат в Lidl за паеля)
  • 350 г кайма
  • 100 г моркови (2 бр. със средна големина)
  • 1 гл. кромид лук
  • 5 - 6 домата
  • 5 - 6 с.л. олио
  • 5 - 6 стръка магданоз
  • сол, черен пипер


За заливката:
  • 20 г масло
  • 2 - 3 с. л. олио
  • 3 с. л. брашно (с лек връх) 
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 120 г кашкавал
  • сол, черен пипер, индийско орехче


Част от продуктите за Мусака с ориз

Приготвяне:
  • Нарежете лука и морковите на кубчета.
  • Запържете ги в малко олио.
  • Добавете почистения и измит ориз. Пържете около минутка.
  • Сложете един нарязан на дребно домат. Разбъркайте.
  • Добавете каймата и пържете, докато се раздроби.



  • Налейте 400 - 420 мл вода, намалете котлона на ниска степен и оставете съвсем леко да ври до набъбване на ориза.
  • Посолете (сложих 1 ч.л. и беше добре, тъй като каймата е солена), поръсете със смлян черен пипер и отстранете от котлона.
  • Нарежете 2 - 3 домата на шайби.
  • Намажете с олио тавичката, в която ще печете мусаката и отгоре наредете доматите. 
  • Поръсете ги с малко сол и ситно нарязан магданоз.



  • Върху доматите изсипете ориза с каймата . 



  • И отгоре подредете нарязани на филийки домати ( 2 - 3 бр.).
  • Печете в нагрята на 180 (С) градуса фурна около 30 минути.



Пригответе заливката:
  • Сложите в тиган маслото с малко олио да се разтопи.
  • Добавете брашното, изчакайте да се запържи леко и налейте млякото.
  • Бъркайте енергично до получаване на гладка каша.
  • Свалете от котлона и добавете яйцата, предварително разбити. Разбъркайте до пълното им поемане.
  • Сложете щипка сол, смлян черен пипер и по желание на върха на ножа смляно индийско орехче.
  • Изсипете заливката върху мусаката, разнесете я равномерно и отгоре поръсете с настърган (или нарязан на кубчета) кашкавал.



  • Върнете мусаката във фурната до запичане на заливката.



  • Сервирайте топла (на мен ми хареса и студена).



Бележка: В оригиналната рецепта оризът е 150 г, а каймата 500. Може да промените съотношението според вашия вкус. Водата може да заместите с бульон, като съотношението вода:ориз в рецептата е 2:1, но това зависи, както от сорта ориз, така и от сочността на доматите (вземете това предвид, когато решите да правите рецептата). Технологията си остава същата.

Питки с белтъци


Или вариант на солени козуначета. Много хубава рецепта, която взех от Ева Тонева и употребих останалите белтъци от последния десерт.

Питки с белтъци
Базова рецепта: Ева Тонева

Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 мл газирана безалкохолна напитка (лимонада или миринда, по оригинал - газирана вода)
  • 14 г суха мая (или прясна за 1 кг брашно - 20 г или 40 г, зависи от марката)
  • 6 белтъка
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 100 мл олио 
  • 1 кг брашно + още малко за омесване


Приготвяне:
  • Затоплете млякото, да е приятно хладко.
  • Сложете маята и изчакайте да се разтвори.
  • Добавете солта, захарта и газираната напитка.
  • В отделна купа разбийте белтъците с олиото (по желание си отделете малко от тази смес за намазване на питките преди печене).
  • Пресейте 800 г от брашното, направете кладенче и сложете разбитите белтъци с олиото и млякото с маята.
  • Замесете тесто (би трябвало да е лепкаво на този етап)
  • Наръсете още брашно и омесете меко тесто (при мен пое повече от 200 г на този етап).
  • Оформете на топка, намажете с олио (или поръсете с брашно), завийте тестото с фолио (или кърпа) и оставете на топло да втаса.
  • От втасалото тесто късайте топки с големината на юмрук.
  • Оформете на фитили, усукайте ги и превържете на възел.
  • Поставете питките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Оставете ги да втасат повторно (по желание може да ги намажете с малко олио или със сместа от разбитите белтъци с олиото).
  • Загрейте фурната на 200 (С) и изпечете питките до зачервяване (проверете вътрешността с клечка).


Сервирайте ги топлички и се наслаждавайте на мекотата им и вълшебното ухание.


Десерт с чийзкрем и банани


Кремът на този сладкиш ми довя детски спомени. От времето, когато в малкия хладилник "Мраз", в миниатюрната му камера за замразяване, стоеше тенджерка с домашен сладолед. Татко го изваждаше от време на време, а ние децата, подскачахме от радост при всяко отваряне на хладилника и не разбирахме този дълъг процес на чакане, чудото сладолед да се случи. Нямаше крем сирене тогава и знам, че татко не слагаше брашно, (да не казвам, че и банани хапвахме само покрай нова година), но въпреки това с този сладкиш пропътувах няколко (доста са си) години назад във времето.

Намерих рецептата при Дани ("Музика за свободното време") и я записвам в блога си с етикет "любим". Както записах "Брауни чийзкейк", "Японски чийзкейк", "Тарт брауни с крем сирене".

Десерт с чийзкрем и банани
Продукти за блата:

  • 200 г (1 кутия) бисквити "Анелия" (или други тунквани с шоколад)
  • 85 г масло (сложих 70 г масло и 2 с.л. олио)

Продукти за крема:

  • 500 мл (2 ч.ч.) прясно мляко
  • 170 г (2/3 ч.ч.) захар
  • 75 г ( 4 с.л. с връх) брашно (ползвам оризово)
  • 3 жълтъка (големи) или 4 от по-малки яйца
  • 400 г крем сирене
  • 3 прахчета (от 0,2 г) ванилия
  • 3 бр. банани
  • щипка сол
Бележка: В оригиналната рецепта маслото за блата е 125 г, а крем сиренето е 450 г.

Продукти за пудинг чийзкейк с банани
Начин на приготвяне:

1. На блата:

Първият път спазих рецептата дословно, вторият път намалих маслото и не пекох блата. С печене обаче вкусът му ми хареса повече. Вие преценете кой начин да изберете. Силната страна на този десерт е кремът.
  • Смелете бисквитите.
  • Разтопете маслото и топло го налейте при бисквитите. Разбъркайте хубаво.
  • Сложете сместа в тавичка (при мен 25см и не ми остана смес за оформяне на стеничка).
  • Разпределете равномерно сместа и уплътнете като хубаво я натискате към дъното.
До тук е за вариант без печене.
  • Ако печем блата, то загряваме фурната на 170 (С) градуса.
  • Поставяме тавичката за около 7 минути. Хубаво е да го наблюдавате, защото бисквитите бързо прегарят. Изваждаме и оставяме да се охлади.
2. На крема:
  • Разбийте жълтъците с 1 с.л. захар
  • Разбийте брашното със 150 мл от млякото.
  • Обединете разбитите жълтъци и брашнената кашичка.
  • Загрейте до кипване останалото мляко (350мл) със захарта и солта.
  • Дръпнете от котлона и на тънка струйка налейте сместа с жълтъците.
  • Върнете на котлона и като бъркате непрекъснато изчакайте да кипне повторно.
  • Отстранете от котлона, ароматизирайте с ванилията и добавете крем сиренето.
  • Разбийте до хубава хомогенна смес.
  • Излейте половината крем върху бисквитения блат.
  • Отгоре сложете нарязаните на тънки кръгчета банани.
  • Изсипете останалия крем отгоре и заравнете. Оставете да се охлади и приберете в хладилник.



Сервирайте десерта хубаво охладен.

С печен блат и след 12 часа престой в хладилник

Опитайте и със сигурност ще повторите :) Да ви е сладко!
loading...