Озовахме се отново в Цигов чарк.
По "клинична" пътека "отпусни напрежението" ;) Зеленото на пролетта и въздухът тук правят чудеса. И цъфтежът на боровете също - за първи път виждам дъжд от златен прашец, който беше нашарил дори водата в жълти ивици. Тишината, природата и приятелите възстановяват най-добре вътрешното ми равновесие. Помогнах си и с чашка домашна кайсиева ;) (да е жив и здрав чичо Кольо, уникална ракия прави :))
Отседнахме за пореден път във вили Видеви, докато не са застроили все още пейзажа.
Полянката пред нас я огледах сантиметър по сантиметър за челадинки и стъпвах върху киселец, който изобщо не виждах, докато другарчето до мен не предложи "дай да не се прибираме с празно и да си наберем киселец". Ей тогава го видях, плъзнал нашир и надлъж.
Много обичам супа от киселец и още там се захванах с нея. После в къщи - още една тенджера. Снимките за това са смесени.
Супа от киселец
Продукти:- 130 - 150 г прясно набран киселец
- 1 гл. кромид лик
- 1 малък морков (може и без него)
- 3 - 4 с.л. олио
- 1 жълтък
- 1 с.л. кисело мляко
- 2 - 3 шепи фиде
- сол
- смлян черен пипер и копър (по желание)
Приготвяне:
- Нарежете лука и моркова на кубчета.
- Почистете киселеца, измийте го хубаво, отстранете долната част на дръжките (ако е по-стар са жилави) и го нарежете.
- Сложете в тенджера малко олио и го загрейте.
- Добавете нарязания лук и морков и ги запържете до лек загар на лука.
- Сложете след това и нарязания киселец и го обърнете в мазнината за няколко секунди.
- Налейте около 2 л вода и изчакайте да кипне.
- Посолете и оставете да ври около 5 - 6 минути.
Бележка: Фидето може да запържите в нагрят тиган с малко олио (така направих първия път и не беше фиде, защото нямах, а пакет от онези бързи спагети).
- Добавете фидето (пържено или не) към супата и изчакайте да се свари.
- Разбийте жълтъка с киселото мляко.
- Налейте на тънка струйка част от горещата супа към разбития жълтък и бъркайте енергично.
- Отстранете супата от котлона и сипете в тенджерата затоплената вече застройка от жълтък и кисело мляко. Разбъркайте.
- На супата би подхождал копър (аз сложих малко смлян черен пипер).
Ако сте чели публикацията за Гърмен Хилс, вече знаете, че в компанията ни има още един изявен готвач. И този път ни изненада с едно нестандартно пържено. Нестандартно е, по моите представи, най-вече с подправките - дафинов лист, джоджен, магданоз. Основните продукти - пресни чушки, лук, гъби и домати. А познахте ли съдинката - българският уок, валандър :)
докато други бъркаха ли бъркаха, бъркаха...
Последваха и разходки (без лодки). Толкова не бях вървяла скоро ( в км).
Открихме и полето на късметлиите. Такава надпревара да си различен... ехаа. На 20 кв. см поне 10 четирилистни детелини
Още по-диво е на отсрещния бряг, до стената. Но до тук стигнахме с колата. Поляните са все така магически, мястото е приказно.