От както си имам градинка и си отглеждам цветенца, спрях да ги късам за вази. Радвам им се на двора, на снимка или на... сладки. В това смръщено и дъждовно време кухнята е по-доброто място от двора. За това ви предлагам да си направим сладки масленки - лаленца.
Включете и дечицата, направете приготвянето им игра. Забавлявайте се.
Продукти:
- 225 г брашно
- 3 с.л. захар за плънката
- 1 с.л. пудра захар за бялото тесто
- 3 с.л. конфитюр по избор
- 70 г масло
- 70 г орехи
- 1 белтък от малко яйце
- ванилия
- щипка сол
Източник: povarenok.ru
Начин на приготвяне:
Бяло тесто:
- В купа сложете 100 г от брашното, 50 г меко масло, 1 с.л. пудра захар и 1 ванилия на прах.
- С ръка омесете до гладко тесто.
- Оформете на топка и го завийте с фолио за свежо съхранение.
Цветно тесто:
- В купа сложете останалото (125 г ) брашно, 20 г меко масло, конфитюра и щипка сол. Омесете до гладко тесто и завийте с фолио за свежо съхранение.
Лалета:
- Оставете двете топки на стайна температура около 15 - 20 минути.
- След това направете равен брой топчета от цветното и бялото тесто (детска задачка номер 1).
- Вземете едно цветно топче и го разстелете на кръгла кора.
- Поставете в центъра бяло топче и завийте с цветното тесто.
- Пъхнете под фолио, докато приготвите и другите топчета така.
- След това вземете едно топче и го разточете на правоъгълник.
- Завийте на руло (детска задачка номер 2).
- Приберете рулцата под фолио и оставете за 20-ина минути.
- Повторете разточването, увиването на руло и дайте още една почивка от 20 минути.
През това време направете плънката:
- Счукайте на едро орехите и ги смесете със захарта и белтъка.
- Последно разточване (на кръгче).
- В центъра сложете лъжичка от плънката и завийте с тестото, като оформите топче.
- Обърнете го с защипаните крайчета надолу, гладката страна да е отгоре.
- С остър нож направете разрези.
- По желание може да сложите черешка или вишна в средата на цветето (детска задачка номер 3).
- Загрейте фурната на 170 (С) градуса.
- Печете до лек загар на връхчетата.
Може да ги оцветите допълнително, след като изстинат, със захарен сироп, в който сте разтворили хранителна боя или само да ги поръсите с пудра захар. При мен нито едното, нито другото е на лице.
Тестото ми лепнеше доста и корекцията с брашно, направи по-трудно оформянето, но пак се получиха. На снимките от източника тестото изглеждаше гладко, моето стана ронливо, не знам къде ми е грешката. Специфичното разточване прави лаленцата слоести. На вкус не са нищо особено - близки до масленки, но видът е красив. Погледнете източника, там просто греят.
Следващият път и аз ще се постарая повече (X ;)).