Страници

Лалета масленки



От както си имам градинка и си отглеждам цветенца, спрях да ги късам за вази. Радвам им се на двора, на снимка или на... сладки. В това смръщено и дъждовно време кухнята е по-доброто място от двора. За това ви предлагам да си направим сладки масленки - лаленца.


Включете и дечицата, направете приготвянето им игра. Забавлявайте се.

Продукти:

  • 225 г брашно
  • 3 с.л. захар за плънката
  • 1 с.л. пудра захар за бялото тесто
  • 3 с.л. конфитюр по избор
  • 70 г масло
  • 70 г орехи
  • 1 белтък от малко яйце
  • ванилия
  • щипка сол

Източник: povarenok.ru

Начин на приготвяне:
Бяло тесто:

  • В купа сложете 100 г от брашното, 50 г меко масло, 1 с.л. пудра захар и 1 ванилия на прах.
  • С ръка омесете до гладко тесто.
  • Оформете на топка и го завийте с фолио за свежо съхранение.


Цветно тесто:

  • В купа сложете останалото (125 г ) брашно, 20 г меко масло, конфитюра и щипка сол. Омесете до гладко тесто и завийте с фолио за свежо съхранение.


Лалета:

  • Оставете двете топки на стайна температура около 15 - 20 минути.
  • След това направете равен брой топчета от цветното и бялото тесто (детска задачка номер 1).




  • Вземете едно цветно топче и го разстелете на кръгла кора.
  • Поставете в центъра бяло топче и завийте с цветното тесто.
  • Пъхнете под фолио, докато приготвите и другите топчета така.




  • След това вземете едно топче и го разточете на правоъгълник.
  • Завийте на руло (детска задачка номер 2).
  • Приберете рулцата под фолио и оставете за 20-ина минути.
  • Повторете разточването, увиването на руло и дайте още една почивка от 20 минути.

През това време направете плънката:

  • Счукайте на едро орехите и ги смесете със захарта и белтъка.




  • Последно разточване (на кръгче).
  • В центъра сложете лъжичка от плънката и завийте с тестото, като оформите топче.
  • Обърнете го с защипаните крайчета надолу, гладката страна да е отгоре.
  • С остър нож направете разрези.




  • По желание може да сложите черешка или вишна в средата на цветето (детска задачка номер 3).
  • Загрейте фурната на 170 (С) градуса.
  • Печете до лек загар на връхчетата.



Може да ги оцветите допълнително, след като изстинат, със захарен сироп, в който сте разтворили хранителна боя или само да ги поръсите с пудра захар. При мен нито едното, нито другото е на лице.

Тестото ми лепнеше доста и корекцията с брашно, направи по-трудно оформянето, но пак се получиха. На снимките от източника тестото изглеждаше гладко, моето стана ронливо, не знам къде ми е грешката. Специфичното разточване прави лаленцата слоести. На вкус не са нищо особено - близки до масленки, но видът е красив. Погледнете източника, там просто греят.
Следващият път и аз ще се постарая повече (X ;)).



Козуначено мраморно руло


Продукти:

За тестото:
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 10 г суха мая (или 25 г прясна)
  • 50 г масло (олио или мас)
  • щипка сол
  • ванилия
  • 600 г брашно
За плънка:
  • Течен шоколад
За намазване на рулото:
  • Конфитюр по избор (при мен от боровинки)

Източник: Ossigeno
Приготвяне:
  • В хладкото мляко сложете маята и изчакайте 10-ина минути. Разбъркайте.
  • Към млякото добавете яйцето и захарта. Разбийте с вилица и изчакайте захарта да се разтвори.
  • Добавете половината брашно, солта и ванилията. Разбъркайте.
  • Сложете разтопеното масло (приятно топло, но не горещо) и бъркайте, докато се поеме от тестото.
  • С останалото брашно замесете тесто, меко и нелепнещо.
  • Намажете с олио, покрийте с хартия за печене и оставете на топло да втаса (да увеличи двойно обема си).




  • Разделете тестото на две части. 
  • Разточете едната на кора (около 40 х 40 см, или с дебелина 0,5 см). Намажете я с течен шоколад.
  • Отгоре сложете другата част от тестото, също разточено на кора.
  • Отрежете лента, около 1 см широка. Усукайте я и поставете в тава (40 х 40 см), застлана с хартия за печене. Цялото тесто трябва да оформите по този начин - режете ленти, усуквайте и ги подреждайте в тавата, една до друга.




  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
  • Оставете заготовката да втаса и след това изпечете.
  • Когато е готово, извадете от фурната. Сложете отгоре по-голям лист от хартия за печене, покрийте с кърпа и с едно движение обърнете тавата. 




  • Покрийте и отгоре с кърпа, и оставете малко да изстине (да е топло, но не парещо).
  • След това намажете с конфитюр и внимателно, с помощта на хартията завийте на стегнато руло.
  • Стегнете цялото руло с кърпата и оставете да изстине напълно.



Цяла година, че и повече, рецептата се излежаваше в отбора на чакащите. А се оказа толкова лесна, вкусна и красива.
Инче, благодаря за хубавинката!

Като съвети ще изброя няколко неща:
  • Лентичките правете тънки, за да може по-лесно след това да завиете рулото (разточете тестото на кори с дебелина по-малка или около 0,5 см  и самите ленти изрязвайте с широчина максимум 1 см)
  • В оригиналната рецепта плънката е смес от течен и натурален шоколад - това гарантира по-красиви шарки. При мен шоколадът почти изтече при усукването.
  • Друг начин на разточване на тестото е даден тук, който също е гарант за по-красиви шарки.
  • Не се изкушавайте да мажете обилно с конфитюр (от топлото той става по-течен и си намира място и начин да улепка картинката).

Да ви е сладко!







Великден с Lidl - Курабии и кексчета


Да си призная не обичам курабии. Но тези, от великденската поредица на Катето, ме подритнаха да ги направя. С тестото работих в два варианта - кексово, т.е. по-рядко и бисквитено, за точене.

Продукти:

  • 60 г краве масло
  • 160 г захар
  • 2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
  • 1/2 ч.л. амонячна сода
  • щипка, две сол
  • 45 г кисело мляко
  • брашно (да имате под ръка около 200-300 г)
  • 30 - 40 г портокалови корички
  • няколко капки есенция "Портокал" на Belbake
  • черешки за украса (или орехи, бадеми, стафиди)


Приготвяне:
  • В суха купа разбийте двата белтъка на сняг, с щипка сол.
  • В друга купа разбийте с миксер мекото масло и захарта.
  • Сложете един жълтък и разбийте отново. След това добавете и втория жълтък.
  • В киселото мляко сложете содата, разбъркайте и изчакайте да се надигне. Изсипете го в купата и разбийте.
  • Добавете 100 г брашно, портокаловите корички и есенция, щипка сол. Разбийте с миксер.
  • Добавете разбитите белтъците на етапи и разбърквайте внимателно, с лъжица или шпатула.
  • Сложете още малко брашно, ако е нужно, за да получите гъсто кексово тесто.
  • От него сложете във формички за мъфини. 

(На снимката по-долу, четири гнезда са напълнени с това гъсто кексово тесто, другите две - с такова, което става за точене)


  • Към останалата смес добавете още брашно, толкова, че да получите меко, нелепнещо и лесно за работа с ръка тесто.
  • Откъсайте топче от тестото, оформете на фитил и след това на курабийка.
  • Боднете орехче, бадем, стафидка, или като мен- черешки.


  • Загрейте фурната на 160 (С) градуса.
  • Подредете курабийките в тава, застлана с хартия за печене.
  • Печете ги до леко зачервяване (при натиск с пръст, трябва да са все още меки).
  • Извадете ги, оставете да изстинат и ги напръскайте със захарна глазура (пудра захар, смесена с вода, до гъста кашичка).
  • Мъфинките (тези от гъстото кексово тесто), слепете по две с течен шоколад. 
(Бяха се надигнали и изрязах връхчетата. Украсих с разтворена във вода боя (само изпъкналите релефни форми) и захарна глазура).


На тези курабийки, ако има дадете ден, два и ги опазите до три, да знаете, че стават още по-хубави.
Благодаря за рецептата на My Candy Kitchen!




Великден с Lidl - Торта от козуначено тесто с бира

Не се заблуждавайте от лошия външен вид. Това е моето великденско грозно патенце, което порасна в лебед. Гледаш я една такава неугледна, но пък много вкусна се оказа.
Ако сте чели публикацията ми за тестото за пица с бира, значи не сте изненадани от решението ми и козунак да замеся така.
Тестото стана като по учебник - меко, нежно и обещаваше добър резултат.




Торта от козуначено тесто с бира

Продукти:

За тестото:
  • 2 яйца
  • 130 г захар
  • 110 мл светла бира "Argus"
  • 50 г заквасена сметана
  • 60 г свинска мас (или олио; или масло; или 30 г мас + 30 мл олио)
  • 20 г мая (прясна)
  • около 500 г брашно
  • няколко капки есенция "Лимон" и 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake

За плънката:
  • Конфитюр от боровинки (или друг по избор)
  • Локум
  • Сушени череши
  • Портокалови корички

За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 250 мл течна сметана
  • 350 г захар
  • 3 жълтъка
  • 200 г брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 капсулка есенция "Масло и ванилия" на Belbake

За сиропа:
  • 7 с.л. захар
  • 14 с.л. вода

За глазурата:
  • 160 г шоколад
  • 80 мл сметана (течна сладкарска)


Начин на приготвяне:

На тестото:

  1. В хладката бира сложете маята. Изчакайте да омекне и разбъркайте. Добавете лъжица от сметаната и малко брашно, за да се получи кашичка. Оставете на топло да бухне.
  2. Разбийте яйцата и захарта. Добавете есенциите и останалата сметана. Разбъркайте.
  3. Разтопете мазнината (не трябва да гори на пипане).
  4. Пресейте брашното, направете ямичка и добавете бухната смес с маята, яйцата и половината от мазнината. Оформете на питка.
  5. Месете тестото, като от време на време го мажете с останалата мазнина. Продължавайте с омесването, докато поеме мазнината и повторете отново намазването. И така до поемане на цялата мазнина. Оформете на питка, покрийте я с хартия за печене и след това с кърпа. Оставете на топло да втаса.
  6. Разделете бухналото тесто на три топки. Вземете една топка и я разточете на дълга тясна кора (дебелина не повече от 0,5 см (по-тънка може)). Намажете с конфитюр и сложете малки кубчета локум, сушени вишни, портокалови корички (трите кори може да направите с различни плънки).
  7. Увийте кората на руло, а след това рулото на охлювче. Натиснете отгоре с ръка, за да сплескате леко рулото.
  8. Оформете и останалите 2 питки по същия начин. Оставете на топло да втасат. Изпечете ги в предварително нагрята до 150 (С) градуса фурна.

На сиропа:

  1. Сложете захарта и водата да кипнат. Оставете да поври няколко секунди и отстранете от котлона.
На крема:
  1. Разбийте брашното с част от прясното мляко до рядка кашичка.
  2. Разбийте жълтъците с 3 - 4 с.л. захар.
  3. Останалото мляко, течната сметана и захарта сложете на котлона и загрейте до топло (но все още не до кипване).
  4. Сипете на тънка струйка брашнената кашичка в млякото и без да спирате да бъркате изчакайте да кипне. (Кремът е гъст, бъркайте енергично, за да не загори. Използвам съд с двойно дъно, като застраховка :)). Изключете котлона.
  5. Отстранете крема от котлона, добавете разбитите жълтъци, като използвате миксер.
  6. Върнете пак на котлона за няколко минути (не забравяйте да бъркате).
  7. Кремът разбивайте на няколко пъти с миксер, докато изстине напълно (правих го около 6 пъти).
  8. Оставете маслото на топло да омекне. Разбийте го с миксер.
  9. Добавете лъжица от крема в маслото и разбийте до гладка смес. После още една лъжица и пак разбийте до гладко.
  10. След това обратно - лъжица от по-масления крем слагате в млечния и разбивате хубаво с миксер. И така лъжица по лъжица, докато не внедрите масления крем в млечния.
  11. Ароматизирайте с есенция "Масло и ванилия".
На тортата:
  1. Поставете рулата в тава и ги залейте със студения сироп.. Да кажа, че е същинско сиропиране, не е. Сиропът е малко и само леко овлажнява рулата. 
  2. Най-важната част, за хубав външен вид е да редите тортата във форма с падащи стени. Направих рулата с диаметър 20см, но нямам форма с такъв диаметър и от там дойде проблемът с красивото й оформяне. Начина го знаете - блат - крем, блат - крем...

За глазурата, затоплих всички продукти, оставих да се охладят и залях тортата.


Някой да иска парченце?




Великден с Lidl - козунак Рафаело


Като става въпрос за подаръци не само децата подскачат от радост. Този път Lidl ме накараха да раздвижа крачета в скок-подскок и внесоха приятно предпразнично настроение. Подаръкът, който ми направиха беше пълна изненада, от тези неочакваните, които засилват емоцията от самия подарък.

Благодаря, на любимия ми магазин Lidl! 

Подарък от Lidl
Започвам една серия от рецепти "Великден с Lidl".

Съжалявам, че рецептите идват след празника, но спазвам стара традиция от детството ми, в която баба не даваше да се чупне и залък от козунака преди Великден.

Първата, която ще запиша е на козунак "Рафаело" по рецепта на Зори, която в събота окупира кухнята ми с невъзможен аромат. Един от фаворитите ми за тази година. Страхотен е! Ето и моят прочит на рецептата:

Козунак "Рафаело"


Продукти:

Честито воскресение Христово!


Христос воскресе!
Здраве, любов и разбирателство да има!
Благословени да сте!
И вярвайте в доброто!


Цигов чарк 2

Приятелите ни отведоха насила там (само да не си представите, че ни влачат, вързани за автомобила :)) Направиха ни подарък (за добро поведение ;) и за малка промяна на петъчната традиция). Понякога се питам с какво спечелих такива хора около себе си. Та те даже и мислите ми четат. Щях да експлодирам от напрежение и те ми подариха терапия. Да кажа "хубаво е" е малко...
Такава какофония беше около мен, че последното нещо, което щях да планувам е пътуване. И плаках преди да тръгна... Но терапията мина успешно и се върнах усмихната.


Въпреки, че имаше места, които ме натъжаваха. Порязваха ме спомени от предишната ни почивка, когато свекър ми бе още жив. Виждах го, чувах го, спомнях си, как там на брега пиехме кафе.......


Мястото е по друг начин красиво, но все пак красиво. Пролетта носеше други цветоусещания, аромати и звукове.


Сутрините ухаеха на свежест


и на топли палачинки


Планинското ехо се заиграваше със смеха на дечицата




Ние, големите, пък се заигравахме с дечицата и ставахме по-малки. Загадка е какво ще се получи от тези дървесни кори :) Но ги носеха през целия път без да мрънкат. А вълшебната пръчица беше в ръцете на вуйчо, чичо или просто Лъчко.


Такааа... на "море" сме и най-логично е да си направим кораби.


И малки спасителни лодки в резерв, ако корабите не издържат на бурите.


Снабдяваха ни с храни от далечно пристанище. Измъкваха се от рифове и нашествие на акули :)
Возеха чушки, а се облизвахме с шоколад :)


Изкарахме си чудесно, върнахме се подмладени, готови да изплуваме над проблемите (с помощта на корабите, разбира се), заредени със сили да повдигаме планини и... предстоящи празнични трапези :)




Сладкиш в собствен шоколадов сос


Това е продължение на гостуването ми при Пепи. "Разкрачих" доста двете публикации, но... така се случи. А влизането ми в график е по-трудно от направата на самия сладкиш :)
Вижте го и него:


Продукти:
За тестото:
  • 45 г масло (мас)
  • 200 г захар
  • 1 бр. яйце
  • 150 г брашно
  • 5 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 мл прясно мляко
За шоколадовия сос:
  • 250 мл вода (или портокалов сок)
  • 150 г  захар
  • 3 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
  • Сладолед за сервиране
Приготвяне:
На соса:
  • Сложете в тенджера всички съставки за соса, без ванилията.
  • Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете ванилията. Оставете да се охлади.
На кексовото тесто:

  • С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
  • Сложете яйцето и разбийте.
  • Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разбийте до хомогенизиране.
  • Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до поемане.
  • След това добавете останалото брашно и наливайте на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.
  • Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20 х 25 см.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Преди да сложите кекса във фурната, отгоре налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала, от центъра към периферията.
  • Сложете, странно изглеждащият в този момент, сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.
  • Първият признак дали е готов, е сосът - той става гъст и бълбука по периферията.
  • Вторият признак е средата на сладкиша - при леко почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава. 

Сладкиш в собствен шоколадов сос
  • Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за, горе-долу, 10 минути.
  • След това обърнете на поднос. Нарежете го още топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават повечко.
Източник: receptite.com



Сервирах го с един сладолед, който наскоро открих в Lidl и много ми харесва. Има нотка на тирамису в него и в компанията на сладкиша се (ме) разтапя от удоволствие.
Надявам се ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.
На теб, Пепи, благодаря за поканата и ти изпращам една голяяяма прегръдка, за удоволствието да бъда част от твоя богат, пре-богат, свръх-богат блог (и то на връх рождения ден на моето виртуално местенце)!