Страници

Лалета масленки



От както си имам градинка и си отглеждам цветенца, спрях да ги късам за вази. Радвам им се на двора, на снимка или на... сладки. В това смръщено и дъждовно време кухнята е по-доброто място от двора. За това ви предлагам да си направим сладки масленки - лаленца.


Включете и дечицата, направете приготвянето им игра. Забавлявайте се.

Продукти:

  • 225 г брашно
  • 3 с.л. захар за плънката
  • 1 с.л. пудра захар за бялото тесто
  • 3 с.л. конфитюр по избор
  • 70 г масло
  • 70 г орехи
  • 1 белтък от малко яйце
  • ванилия
  • щипка сол

Източник: povarenok.ru

Начин на приготвяне:
Бяло тесто:

  • В купа сложете 100 г от брашното, 50 г меко масло, 1 с.л. пудра захар и 1 ванилия на прах.
  • С ръка омесете до гладко тесто.
  • Оформете на топка и го завийте с фолио за свежо съхранение.


Цветно тесто:

  • В купа сложете останалото (125 г ) брашно, 20 г меко масло, конфитюра и щипка сол. Омесете до гладко тесто и завийте с фолио за свежо съхранение.


Лалета:

  • Оставете двете топки на стайна температура около 15 - 20 минути.
  • След това направете равен брой топчета от цветното и бялото тесто (детска задачка номер 1).




  • Вземете едно цветно топче и го разстелете на кръгла кора.
  • Поставете в центъра бяло топче и завийте с цветното тесто.
  • Пъхнете под фолио, докато приготвите и другите топчета така.




  • След това вземете едно топче и го разточете на правоъгълник.
  • Завийте на руло (детска задачка номер 2).
  • Приберете рулцата под фолио и оставете за 20-ина минути.
  • Повторете разточването, увиването на руло и дайте още една почивка от 20 минути.

През това време направете плънката:

  • Счукайте на едро орехите и ги смесете със захарта и белтъка.




  • Последно разточване (на кръгче).
  • В центъра сложете лъжичка от плънката и завийте с тестото, като оформите топче.
  • Обърнете го с защипаните крайчета надолу, гладката страна да е отгоре.
  • С остър нож направете разрези.




  • По желание може да сложите черешка или вишна в средата на цветето (детска задачка номер 3).
  • Загрейте фурната на 170 (С) градуса.
  • Печете до лек загар на връхчетата.



Може да ги оцветите допълнително, след като изстинат, със захарен сироп, в който сте разтворили хранителна боя или само да ги поръсите с пудра захар. При мен нито едното, нито другото е на лице.

Тестото ми лепнеше доста и корекцията с брашно, направи по-трудно оформянето, но пак се получиха. На снимките от източника тестото изглеждаше гладко, моето стана ронливо, не знам къде ми е грешката. Специфичното разточване прави лаленцата слоести. На вкус не са нищо особено - близки до масленки, но видът е красив. Погледнете източника, там просто греят.
Следващият път и аз ще се постарая повече (X ;)).



14 коментара:

  1. Снежи, твоите са не по-малко греещи! Даже ми харесват повече, защото онези са ми доста изкуствено лилави... ;)
    Да ти е сладко в дъждовното време, да не забравя - и усмихнато. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Дано ми е усмихнато, че от това време вече се скапах :)
      Поздрави и хубав месец май!

      Изтриване
  2. То и аз проверих първоизточника, но естественият цвят е по-добър! Снежи, пожелавам ти здраве, усмихнати почивни дни и пълноценна почивка, все пак няма нищо по-хубаво от лошото време...Позасмя ме, защото и аз вече избягвам да бера цветята от градинката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Колко и да си повтарям, че няма по-хубаво от лошото време, вече се моля за слънчице. Ще ми изгният цветенцата. Хубав нов месец, с много усмивки и готино настроение!

      Изтриване
  3. Красиви са, Снежи и много оригинални!
    Хубав 1-ви май!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав да е твоят 1-ви и целият месец май, Ив! Благодаря ти! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Снежи и аз много рядко откъсвам цветенце за ваза, на двора са много по-трайни и ни радват по-дълго време, а когато откъсвам, гледам да е някое, което или му е пречупена дръжката или пък е почти пред прецъфтяване:). Ще си правим сладки цветенца:))) Много са ти красиви лаленцата, прекрасно оформени и с много естествен цвят. Прегръдки, мила и прекрасен месец май!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичах да бера от чужди градини. Сега моята не давам да се пипа :))
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  5. Много красиви лаленце, Снежи! Явно в "оригинала" са заложили на по-боядисващо сладко, затова така се е получило. Ама разликата е само в цвета :) който пък им се губи на лилавата чиния :)
    Абе много са красиви твоите и толкова пълни с плънка!
    Честит ти работен празник! Много усмивки и хубав да е денят ти, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плънката ми хареса на вкус, другото е само за по-интересна визия :) Ама нямах желание да боядисвам и сладки след яйцата :)
      Благодаря, Пеп и хубав ден!

      Изтриване
  6. Много хубави са станали сладките лаленца, Снежи! Съвсем са си като истинските лаленца, нищо че не са точно в цвета им, просто твоите имат друга багра :) Нали има всякакви цветове лалета, я виж холандците колко са произвели :) Но пък със сигурност твоите са по-сладки от техните :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даа, моите са холандска кръстоска :))) Благодаря ти! Поздрави и хубав ден, Албенче!

      Изтриване
  7. Снежи, както винаги ни поднасяш оригинална и вкусна и различна рецепта. Страхотни лаленца, много ми харесаха. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване