В последния ден от ноември празничното настроение е с един градус нагоре (обратно пропорционално на синоптичната прогноза). И както си имаме и сняг, и студ предколедните звънчета дрънкат в главата ми по-ясно (надявам се да са звънчетата ;)). Декември е най-любимият ми зимен месец. След него зимата може да си тръгва :)) Но декември го искам снежен, много снежен, най-снежен и умерено студен :) Това, дето написах до тук, няма нищо общо с рецептата, която се каня да публикувам, но като видях на календара числото 30, плюс това, че пред мен са два почивни дни, ми стана едно... бъбриво :))
Рецепти за тарти с круши съм срещала често, т.е. познати са ми, но ключовият момент е кога точно ще погалят погледа ми. Като тази, която видях и направих веднага.
Източник: Budi domaćica
(Вместо "източник" си мисля дали да не използвам вече "заразно зло" :) Много зле ми се отразяват всички вкусотии, които ме заразяват с лакомия само чрез снимки. Знам, знам, че проблема си е мой :) )
Продукти за тестото:
190 г брашно
65 г кристална захар
110 г масло
1 яйце
Щипка сол
Продукти за плънката:
85 г масло
40 г кристална захар
2 с.л. мед
1 яйце
1 с.л. (с връх) заквасена сметана
130 г смлени орехи (бадеми)
2 с.л. (с връх) брашно
1 прах ванилия
3 круши
1 с.л. мед (за намазване)
За декорация:
Орехи (филирани бадеми) и пудра захар
Начин на приготвяне:
- На тестото
- Изсипете в купа брашното, добавете солта, захарта и студеното масло, нарязано на дребни парчета.
- С ръка започнете да претривате маслото и брашното, докато не се получат маслени трохи.
- Добавете яйцето и омесете на плътно тесто.
- Разточете тестото на кръгла платка (с диаметър 28см), върху лист пекарска хартия.
- Преместете платката задно с хартията в тавичка (диаметър 26см), оформете кант (около 1 см висок) и приберете в хладилник за половин час.
- Загрейте фурната на 180 (С).
- Извадете тавичката от хладилника, след указаното време и печете около 15 минути (до леко порозовяване на крайчетата). (Върху тестото може да сложите фолио, отгоре да изсипете бобени зърна за тежест и да не се надига тестото. Пекох без да правя това. Само го надупчих с вилица.)
2. На плънката
- Затоплете маслото да стане меко. След това добавете захарта, меда и разбийте с миксер (или тел).
- Добавете яйцето и пак разбийте.
- След това сложете сметаната, смлените орехи (или бадеми), ванилията и разбъркайте.
- Добавете брашното и бъркайте до пълното му поемане.
3. На тартата
- Измитите и подсушени круши нарежете на 4. Отстранете семките и дръжките.
- Извадете платката от фурната и внимателно изсипете отгоре плънката.
- Нарежете крушите на тънки резенчета и подредете отгоре.
- Върху крушите изсипете лъжица течен мед и поръсете с орехи.
- Върнете във фурната и печете още 40-45 минути, без да променяте температурата.
- Извадете, оставете да се охлади и сервирайте тартата поръсена с пудра захар.
Любимото ми време за кафе в неделя, а още повече с тарта ;)