Зрял боб с кисело зеле


Продукти:

  • около 500 - 600 г сварен боб (използвах от консерва, една е 400 г, но чисто, след отцеждане остава 250 г. Купих една с бял и една с червен боб)
  • 1 малка кисела зелка
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 равна ч.л. червен пипер
  • 1 равна с.л. сушена чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. шарена сол

Боб с кисело зеле

Постни бобени кюфтета с постен чеснов сос


Продукти (за 9 - 10 бр. кюфтета):

  • 1 консерва бял боб от 400г
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 с.л. ситно нарязан кромид лук (1/2 глава, средна по размер)
  • 2 с.л. с връх (40г) брашно
  • 1/4 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 2 бр.гъби (по желание)
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 щипки смлян черен пипер
  • около 1ч.л. сух джоджен
  • 1 с.л. галета (в сместа)
  • 1/2 купичка галета (за овалване на кюфтетата)



Тиквички с кус-кус и пилешко месо


Днешната рецепта е простичка и вкусна, подходяща е за малки дечица над 12 месеца (и за баби и дядовци, които чувстват нуждата от по-лека храна). Внучето ми много я хареса.

Пълнени тиквички с кускус и пилешко месо

Продукти за 3-4 порции:

  • 2 бр. тиквички
  • 80 г кускус (или друга дребна паста)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 200 г сварено пилешко месо
  • 1/4 скилидка чесън
  • пресен копър
  • малко олио

Пита с киселец и гъби



Продукти:
  • 400 г хлебно тесто (направих го по рецепта за пиде-пица)
  • 200 г гъби печурки
  • 3-4 стръка пресен кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • около 200 г киселец
  • 1 с.л. брашно
  • 150 г маскарпоне
  • 3 яйца
  • около 50 г кашкавал
  • олио + малка бучка масло, сол, черен пипер
  • за декорация - няколко зърна варена царевица и пресен копър
Начин на приготвяне:

Египетска торта



Честити ми 6 годинки блог! 
И Честит Рожден Ден на тате!

Продукти за блатовете:
  • 10 белтъка
  • 10 супени лъжици захар
  • 200 грама смлени на ситно лешници
  • 2 супени лъжици брашно

loading...

Питка бриош за прощъпулник


Бриош - отдавна исках да го направя, само бях слушала добри слова за него и когато дойде времето за прощъпулник на внучето, този бриош сам ме намери. Все едно, че ми каза "сега му е времето, не изпускай момента". Попаднах на различни рецепти в интернет и до този момент не знаех, че бриошът обича толкова много масло. Добре, че намерих един по-лек вариант в блога "Наслада с Катерина"


Продукти:

Торта Есен


 Тортата е с комбинация от пандишпанови блатове и шоколадово-медени платки, млечен крем и сладко от зелени смокини. Основната рецепта, която ползвах е тази за торта Ника, като промених малко крема.





Кюфтета по трънски



Продукти за кюфтетата:

  • 500 г кайма смес (телешко и свинско)
  • 1 яйце
  • 1 среден по размер картоф 
  • 2 печени червени чушки, почистени от семките и обелени
  • 1 печена люта чушка, тип шипка, почистена от семките и обелена
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 ч.л. сол (каймата обикновено я продават солена, така че внимаваме със солта)
  • смлян черен пипер
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 1 щипка сух джоджен (или 2- 3 листа пресен, нарязан на много ситно)

Проя - царевична пита



Продукти:

  • 2 яйца
  • 1/4 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 100 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 250 г сирене (или извара)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. с връх бакпулвер 
  • 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно 

Каноли


Каноли
Честита Нова Година, Приятели!
Честити нови мечти и надежди, здрава, щастлива и успешна да бъде 2018 година!

Избрах да стартирам новата година в блога с каноли - това е един италиански десерт, който казват, че е пленил всеки, който го е опитал. Не съм пробвала италианска версия, но въпреки това съм от пленените.

loading...