С пожелание за много красота в отношенията и нестихваща жажда за творчество,
здраве и успешно покоряване на мечтани върхове.
Включвам се с удоволствие в инициативата, която ми подшушна Тики и смятам, че е много мило да поздравиш някой, без значение познат или непознат. Да му покажеш, че това, което прави има смисъл и си благодарен за споделения опит и красотата, която създава.
Благодаря ти, Йоли! Няколко пъти "пих" от кулинария ти извор, но днес е специално. Рецептата, която си избрах е за панакота с мед и сини сливи, в шоколадови кошнички. Промених някои неща (смятам, че това си е съвсем в нормите за един кулинарен блогър ;)).
Панакота със сладко от сини сливи
Продукти:
- 100 мл прясно мляко
- 400 мл течна подсладена сладкарска сметана
- 5 с.л. сироп от сладко от сини сливи
- ванилия
- 20 г желатин
- сини сливи от сладко (по 1 бр. на порция), отцедени
- 100 г млечен шоколад за кошничките
Приготвяне:
- Разтопете шоколада на водна баня и намажете вътрешните стени на силиконови формички. Оставете на студено и изчакайте шоколада да стегне. Ако някъде прозира шоколадовото покритие направете повторно намазване и изчакайте да стегне.
- Залейте желатина с малко студена вода (около 60 мл) и оставете да набъбне.
- Сложете в съд с двойно дъно сметаната, млякото и сиропа от сладкото. Загрейте до 30- 40 градуса. Сложете набъбналия желатин. Продължавайте да нагрявате сместа до 50 - 55 градуса, като бъркате непрекъснато. Отстранете от котлона. (От топлината желатина ще се разтвори). Оставете сместа да изстине напълно, като разбърквате от време на време.
- Сложете по един плод от сладкото в кошничките (нарязан или цял).
- Залейте със сметановата смес и приберете в хладилник.
- Когато желатинът си свържи работата, внимателно махнете силиконовите формички (все едно обелвате банан, но внимателно :))
- Украсете кошничките по ваш вкус. (Аз направих сърчица от оцветен бадемов марципан и сложих по една черешка). В оригиналната рецепта имат капаче от шоколадова заливка.
Останалата ми сметановата смес изсипах в силиконови формички, без шоколад.
Десертът е много лек и с приятен аромат от сините сливи (те нали са ми едни от любимите).
Шоколадовите кошнички го правят с достойна за празник визия. И не е никак сложен.
Да ви е сладко!