Страници

На Йоли

Честит Рожден Ден!

С пожелание за много красота в отношенията и нестихваща жажда за творчество,
здраве и успешно покоряване на мечтани върхове.



Включвам се с удоволствие в инициативата, която ми подшушна Тики и смятам, че е много мило да поздравиш някой, без значение познат или непознат. Да му покажеш, че това, което прави има смисъл и си благодарен за споделения опит и красотата, която създава.
Благодаря ти, Йоли! Няколко пъти "пих" от кулинария ти извор, но днес е специално. Рецептата, която си избрах е за панакота с мед и сини сливи, в шоколадови кошнички. Промених някои неща (смятам, че това си е съвсем в нормите за един кулинарен блогър ;)).


Панакота със сладко от сини сливи

Продукти:

  • 100 мл прясно мляко
  • 400 мл течна подсладена сладкарска сметана
  • 5 с.л. сироп от сладко от сини сливи
  • ванилия
  • 20 г желатин
  • сини сливи от сладко (по 1 бр. на порция), отцедени
  • 100 г млечен шоколад за кошничките
Приготвяне:
  • Разтопете шоколада на водна баня и намажете вътрешните стени на силиконови формички. Оставете на студено и изчакайте шоколада да стегне. Ако някъде прозира шоколадовото покритие направете повторно намазване и изчакайте да стегне.

  • Залейте желатина с малко студена вода (около 60 мл) и оставете да набъбне.
  • Сложете в съд с двойно дъно сметаната, млякото и сиропа от сладкото. Загрейте до 30- 40 градуса. Сложете набъбналия желатин. Продължавайте да нагрявате сместа до 50 - 55 градуса, като бъркате непрекъснато. Отстранете от котлона. (От топлината желатина ще се разтвори). Оставете сместа да изстине напълно, като разбърквате от време на време.
  • Сложете по един плод от сладкото в кошничките (нарязан или цял).
  • Залейте със сметановата смес и приберете в хладилник.
  • Когато желатинът си свържи работата, внимателно махнете силиконовите формички (все едно обелвате банан, но внимателно :))

  • Украсете кошничките по ваш вкус. (Аз направих сърчица от оцветен бадемов марципан и сложих по една черешка). В оригиналната рецепта имат капаче от шоколадова заливка.


Останалата ми сметановата смес изсипах в силиконови формички, без шоколад.


Десертът е много лек и с приятен аромат от сините сливи (те нали са ми едни от любимите).
Шоколадовите кошнички го правят с достойна за празник визия. И не е никак сложен.


Да ви е сладко!

Крем супа от броколи


Или само за жени :) (поне у нас).

Мъжката част се доказа като по-консервативна по отношение на новите вкусове. Предвидливо направих малка доза. Сега да си призная, че и мен ме пристягаше лек скептицизъм. Но ми хареса, дори и да съм сигурна, че няма да е от често приготвяните супи.

Броколите си ми остават любими в оная бирена панировка и това е (имам пропуск по документирането и за това още не са качени в блога).
Записвам тази рецепта в името на новите вкусове и разнообразието.

Крем супа от броколи
Източник: Готвач.бг


Продукти:
  • 1/2 глава броколи
  • 500 мл пилешки бульон (вода)
  • 100 мл сметана за готвене
  • 30 г орехи
  • филирани бадеми
  • скилидка чесън
  • сол, черен пипер
  • пържени или печени хлебни крутони

Начин на приготвяне:
  • Накъсайте броколите на розички и измийте под течаща вода.
  • Кипнете бульона, посолете и сложете броколите. Варете до омекване (ако се наложи долейте и малко вода).
  • След това отстранете от котлона, извадете броколите и пасирайте с пасатор. Доливайте на малки порции от бульона.
  • Добавете счуканите орехи и смлян черен пипер на вкус.
  • Върнете супата на котлона и налейте сметаната. 
  • Изчакайте да кипне и оставете леко да се сгъсти, като разбърквате често.
  • В сух тиган запечете за кратко бадемите и нарязаната на тънки филийки скилидка чесън.
  • Сервирайте супата с хлебни крутони, поръсена с бадемите и чесъна.



Азиатска седмица в Lidl и сладко - кисело пиле

Много харесвам тематичните седмици в Lidl, но към азиатската имам особен афинитет. Тя ми е най-непозната и екзотична. Нови вкусове, нови подправки, нови ухания в кухнята.
За първи път купих подправката лимонова трева. (Дани, Пепи, благодарна съм ви за съветите!). Много ми хареса ароматът - нещо смесено между джинджифил и лимон, много свежо. И я пуснах да си другарува с едно пиле, в сладко-кисел сос.

Това са основните продукти (за 3 порции):

Азиатска седмица в Lidl - продукти за сладко кисело пиле

  • 600 г пилешко месо
  • 250 - 300 г гъби печурки
  • 460 г готов сладко-кисел сос със зеленчуци
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 ч.л. от подправката лимонова трева
  • сол
  • олио
  • 125 гр. азиатски спагети (по желание)
Приготвяне:
  • Нарежете пилешкото месо на хапки. Наръсете със сол и лимонова трева.
  • Загрейте в дълбок тиган малко олио. Сложете пилешкото и пържете на силен огън, като разбърквате често, до побеляване на месото. Извадете месото от тигана.
  • В същия тиган (ако се налага добавете малко олио) сложете нарязания кромид лук, след минутка добавете нарязаните гъби и наситнената скилидка чесън. 


  • След като гъбите променят цвета си, добавете пилешкото месо и готовия сладко-кисел сос. Разбъркайте, изключете котлона и оставете да поври още 2 - 3 минутки.
Има-няма половин час и ястието е готово. 


Азиатските спагети направих хем като допълнение, хем да ги опитаме и тях. Взех леко лютички, харесаха ми. Тях сварих по указанието на опаковката и подсилих порциите.


За десерт предлагам тиква и кокос (по рецептата за крем-сладкиша, но без яйца и следващо печене, т.е. в постен вариант. Ще коригирам в рецептата това, че кокосовото мляко може да се замени с прясно мляко. Не съм сигурна, че наистина може. Кокосовото мляко му придава една нежна структура, предполагам от маслеността.)


Да ви е сладко и ви пожелавам хубави почивни дни!


Пилешки топки "Бяло и черно"

Нещо подобно опитах за първи път в Сърбия, а рецептата се получи с налучкване. До колкото си спомням, плънката беше фино смляна, като пастет и освен дробчетата не знам какво друго слагат съседите, но нали кулинарията е "свободна" наука. Не е като математиката. От два продукта, може да получиш няколко различни манджи. Или няколко различни манджи да събереш в една рецепта. Правила може и да има, но не толкова строги, като питагоровата теорема да речем :) И така събрах 2 (пържоли) плюс... (чакайте да преброя съставките)... 7 (основни) и получих (пак) 2 вкусни пилешки топки.


Пилешки топки "Бяло и черно"

Продукти



Продукти:
  • 2 бр. пилешки пържоли от бут (желателно да са с кожата)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1/2 морков
  • 60 г пикантен салам (чоризо)
  • 300 - 350 г пилешки дробчета
  • 2 ч.л. майонеза
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г топено сирене (тип чедър)
  • 2 кисели краставички
  • 1 бр. дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер
  • сол
  • прясно смлян черен пипер
  • щипка индийско орехче (по желание)
  • 2 с.л. олио
    Приготвяне:


      • Почистените дробчета заливаме с вода, поставяме дафиновия лист, целите зърна черен пипер и сваряваме. Посоляваме след кипването на водата. Сварените дробчета изцеждаме и оставяме да се охладят.
      • Пилешките пържоли се посоляват и наръсват със смлян черен пипер. Поставят се с кожата надолу, отгоре се слага найлоново фолио и с помощта на чукче се изтъняват.



      • Загряваме в тиган 2 с.л. олио и поставяме нарязания колбас. След това добавяме нарязаните кромид лук, морков и чесън. Пържим около минута и добавяме нарязаните сварени пилешки дробчета. Пържим още малко и отстраняваме от котлона. 




              • Добавяме ситно нарязаните кисели краставички. Овкусяваме със смлян черен пипер и по желание с щипка индийско орехче. Разбъркваме сместа.


                • Върху лист алуминиево фолио (намазан с малко олио или разтопено масло) поставяме пържолата (с кожата надолу), намазваме с 1 ч.л. майонеза, слагаме 20г топено сирене и отгоре сипваме на купчинка от плънката с дробчетата.


                  • Пържолата, заедно с фолиото поставяме в черпак (той ми помага за оформяне на топките). 



                      • Ако има място слагаме още малко от плънката.


                        • Завиваме крайчетата на фолиото. Притискаме, за хубаво оформяне на топките.


                          • Готовите, облечени във фолио пилешки топки поставяме в тава, наливаме малко вода и печем във фурна на максимална мощност (около 20-30 минути).


                            • След това цепваме фолиото отгоре и запичаме на грил, за кратко, до апетитна коричка.
                            • Може да намажете топките с майонеза (по 1 ч.л. на топка) и да поръсите с галета преди горното запичане. Получава се апетитна хрупкава коричка (снимка по-надолу).

                              Да ви е сладко с Elti!


                              Подхожда им прясна салата. Както и млечно-майонезен сос. Бешамел мисля, че също добре ще партнира, а защо не и доматен.


                              Пикантния салам може да се замени с бекон. И изобщо с плънката може да варирате според вкуса си.


                              Ето и една стара снимка, на пилешко по друга рецепта, но тук може да се добие представа за крайния резултат с галетена поръска.


                              Това е :)


                              Здравей отново, Хисаря

                              Искаше ми се да го изкрещя, това от заглавието, още на влизане в Хисаря :) Не знам какво, но нещо много силно ме привлича в този град. Не е спокойствието - и в други тихи и спокойни градчета съм била, не е красотата - и в по-красиви съм била, не знам, не знам...


                              Сега беше снежна, приятно студена, освежаваща бих казала и отново красива. Но някак самотна ми звучеше. Паркът беше безлюден, улиците голи, кафенетата чакаха някой закъснял за среща. От старите познати ресторанти звучеше музика, която флиртуваше с минаващите хора (с нас по няколко пъти, защото минавахме пак, и пак, и пак).


                              След една бърза спортна среща на бой със снежни топки, позирах като губещ (противно на приетото все победителите да са в кадър).


                              А тук, на стената по-долу, имам най-забавните снимки, но имам забрана за публикуването им (не съм сама и се съобразявам с желанието на смехотвореца в случая :))


                              Дали е нова или просто не съм я видяла при предишните ни разходки, но сега посетихме и една римска гробница. Подейства ми подтискащо и побързах да изляза.


                              На Колонадата с чешмата имам снимки от всяко идване. И сега не пропуснах.


                              Фонтанът с момичето сега беше "момичето с пицата" ;) и ни се дояде пица :)


                              (Има вкусни в новата пицария, по пътя към хотел Хисар, вдясно. Бяха ми точно под носа)


                              После изразходвахме калории с още разходки :)




                              И понеже изразходвахме повече от плануваното, като се прибрах отново си направих пица :))

                              Пица с пилешки колбас, чоризо и сметана
                              (продуктите са за една пица с диаметър около 30 - 35 см)

                              Продукти за плънката:

                              • 1/4 глава кромид лук
                              • 60 гр пикантен колбас чоризо
                              • 60 гр друг колбас по избор (или пилешко месо)
                              • 100 мл течна сметана за готвене
                              • 1 ч.л. салца от черен трюфел (или 3 - 4 кралски печурки)
                              • 2 - 3 с.л. настъргани пресни домати
                              • няколко шайби ананас (от компот) - по желание
                              • смлян черен пипер


                              Продукти за тестото:

                              • 80 мл прясно мляко
                              • 75 мл вода
                              • 4 гр. суха мая (или прясна за 0.250 г брашно)
                              • 2 с.л. зехтин
                              • 1 ч.л. сол
                              • 1/2 ч.л. захар
                              • около 220 - 250 г брашно



                              Приготвяне на тестото:


                              • Смесете млякото и водата. Загрейте ги до хладко, към приятно топло. Сложете маята, захарта и изчакайте да се разтвори маята. Разбъркайте.
                              • Сложете зехтина, солта и част от брашното. Разбъркайте.
                              • Добавете и останалото брашно (не слагайте цялото на куп, нямам навика да меря точно брашното, но трябва да получите меко тесто, което не лепне).
                              • Разточете, върху лист пекарска хартия, на пита с диаметър 30 - 35 см.


                              Приготвяне на плънката:

                              • Загрейте сух тиган, сложете нарязаното на кръгчета чоризо и изчакайте да пусне мазнина (ако ползвате друг тип колбас, който не е мазен, ще трябва да сложите лъжица или две зехтин (олио)).
                              • Сложете след това в тигана нарязания кромид лук, (ако ползвате пресни гъби, тук е моментът да сложите и тях). Добавете другия колбас и салцата от черен трюфел. След секунди отстранете от котлона.
                              • Залейте със сметаната и разбъркайте. Изчакайте да изстине (става бързо, защото сметаната е поела част от топлината).
                              Приготвяне на пицата:
                              • Намажете питата с доматената салца.
                              • Отгоре изсипете сметановата смес.
                              • Сложете нарязани парченца ананас. 
                              • Поръсете със смлян черен пипер.
                              • Печете пицата в предварително нагрята до 220 - 240 градуса фурна (за да проверите дали е готова, повдигнете леко с шпатула тестото и ако има зачервена долна коричка може да я изваждате. Отгоре е ясно.)
                              Преди печене
                              Готова и дори започната

                              Пицата е сервирана
                              Тази пица не се нуждае от кашкавал (поне според мен си е хубава и без разни сирена). Може да гарнирате с още или други, любими на вас продукти. Да ви е сладко!
                              ------------------

                              П.С.
                              Салцата от черен трюфел ми е подарък от виртуално приятелче и  нямам представа от къде може да се купи в България. За това в скобки предложих гъби като вариант. Много пестеливо се отнасям точно към тази част от подаръка. Разпределила съм си го, по препоръка на Ив, в малки пакетчета и съхранявам в камерата на хладилника, до следващото ми трюфелно изживяване. Една друга част от подаръка отмерва колко време прекарвам в кухнята, трета - стои на вратата на хладилника и вечер ме подсеща за чаша винце (не пропускам да кажа и "наздраве, Ив"), а четвъртата изядохме още в деня на пратката и се притеснявах, че съм пропуснала да направя снимка на комплекта. Но съвсем случайно открих, че все пак съм щракнала, па макар и набързо, и на тъмно.
                              Ивче, подмазвам се, че трюфелът ми е на свършване :)) (шегичка :))





                              Киевски котлет

                              Безспорно много популярна рецепта, но само дегустирана и никога приготвяна от мен. Както и този път.
                              Наталия, руската ми приятелка, беше в България за новогодишните празници. Положителният заряд, който носи със (в) себе си, очаквам винаги с нетърпение. Е, добре признавам, че и вкусните неща, с които ни глези очаквам, па макар и тези задължителни 5 кг в плюс, да не са в мечтаните планове. Зимата и нейните къси дни е виновна да нямам снимки на всичките и кулинарни шедьоври, но този котлет по киевски се вмести в обектива. И ето ти публикация :)

                              Тъй като не записах рецептата с мерки, а само се информирах за продуктите, сега ползвам за помощ рецепта от интернет, която звучи точно както ми я разказа Наталия.

                              Котлет по киевски


                              Продукти:
                              • 2 бр. пилешки гърди (по възможност с крилата. В посочения линк има подробни снимки за оформяне на филето).
                              • сол
                              • черен пипер
                              За ароматното масло:
                              • 100 г краве масло
                              • няколко стръка пресен копър (магданоз)
                              • по желание - скилидка чесън
                              • сол
                              За панировката:
                              • 150 г галета
                              • 50 г брашно
                              • 1 - 2 яйца
                              • 1 с.л. прясно мляко
                              • щипка сол
                              Приготвяне:
                              1. Подгответе първо маслото. Оставете го на топло да омекне. Измитият и подсушен копър нарежете на дребно. Смесете всички съставки, като разбъркате хубаво и по желание сложете ситно накълцана скилидка чесън. Посолете с 2 - 3 щипки сол. Оформете на саламче с дължина около 16-18 см. Завийте с фолио и приберете в камерата на хладилника, да стегне.
                              2. Пилешките гърди поръсете със сол и черен пипер. Направете лек разрез, като джобче. Леко начукайте пържолите, като там, около джобчето сте по-внимателни и ако трябва леко го повдигнете и удряйте отдолу. (не го описах много ясно - пак си помогнете със снимките в линка)
                              3. Извадете маслото, срежете го на две и поставете по едно, вече по-късо саламче (8-9 см - ово), върху пържолата, като го пъхнете в джобчето и го завиете добре от всички страни. Важно е маслото да е добре завито, за да не изтича при пърженето. Оформете на руло. 
                              4. Подгответе панировката като сложите в една чинийка брашното, в друга галетата, а в трета - разбитите с млякото и солта яйца.
                              5. Загрейте по-голямо количество олио, така, че при пърженето котлетите да плуват свободно.
                              6. Оваляйте пилешкото руло първо в брашно, след това в разбитите яйца, след яйцата оваляйте в галетата. 
                              7. Пържете в загрято олио до златиста коричка.
                              8. Подредете панираните котлети в тава и запечете във фурна, която предварително сте нагряли до 200⁰ С. Времето е около 5 минути и е мярка против сурово месо във вътрешността на рулото.
                              9. Сервирайте котлетите топли, с гарнитура от прясна салата, картофено пюре или задушен ориз.


                              На снимката котлетът е студен и се вижда как маслото се е запазило вътре, без да изтече. Наталия настояваше да купим цели пилета, за да извади филето с кокалчето от крилцето, но като сметнах порциите и бройката, която ни трябваше, я посъветвах да вземем филе. То, само за едното кокалче, щяхме да ядем пилешко цяла седмица :) За по-малко порции обаче си заслужава да се направи по оригинал.
                              Интересно ми беше да науча, че при тях тези котлети се предлагат така, както у нас баничките и мекиците, почти на всеки ъгъл. А аз ги слагам в раздел "празнични" :)



                              Сервирахме ги с картофено пюре, а експериментаторът (аз) пожела да ги опита и със сос от нар. Ползвах рецепта от интернет, но се е изгубила някъде и не мога нито да кажа как, нито с какво точно я забърках.

                              За десерт има руски шоколадови бонбони :) Поне това съм снимала, иначе с руска торта "Наполеон" се подсладихме :). Но рецепта някой друг път. Сега хапвайте котлети и да ви е сладко!