Днес пак се стягам за гостуване. И въпреки, че вече се броя за "стрелян заек" ми беше не по-малко трудно в избора на ястия. Ако се чувствах добра в моделирането на торти със сигурност щях да и направя торта мотор, това беше първата идея, която ме атакува доста напористо, щом получих поканата. Толкова напористо, та чак агресивно и не пускаше други идеи в главата ми. Но щеше да е едно излагане, да не ви казвам какво :)
Защо точно мотор ли? Преди време най-силно ме впечатли и съм запомнила една нейна снимка на мотор, та за това :) Представих си я умееща да флиртува с вятъра, палаво намигаща към слънцето, дори когато е скрито зад облаци и с широко скроена свободна душа, отворена да приема хората и света такива каквито са. Тя е от онези хора, които те заразяват с усмивка, но
колко много я харесвам споделих в
предишния пост, когато я посрещнах като скъп гост. И понеже там се заиграхме на тема близане на захарни петлета през целофан, ето я ползата - ближем си заедно за втори път и не свършва :)). Силно се надявам някой ден да махнем целофана или казано по друг начин да си гостуваме реално, Ив!
Специално за теб направих едни коронки от чушки със сирене, защото всички българи, които познавам зад граница, знам, че имат специално отношение точно към българското сирене :).
И десерт ще има, но малко по-късно.
Коронки от чушки с пълнеж от сирене
Продукти (ориентировъчно):
150 г краве сирене (бяло саламурено)
3 - 4 с.л. квасена сметана
2 - 3 с.л. майонеза
2 -3 сколидки чесън
пресен копър
черен пипер за поръсване (по желание)
Пресни чушки (зелени, червени), но не месести (купих от т.н. селски)
Приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и изваждаме внимателно семето.
Нарязваме ги напречно на пръстени с височина около 3 см.
С ножица правим надлъжни нарези, през 2-3 мм, които не стигат до долу.
Пасираме сиренето и добавяме квасената сметана, лъжица по лъжица (сместа трябва да стане кремообразна, но гъста).
Добавяме майонезата, счуканата скилидка чесън и ситно нарязания копър.
Разбъркваме добре и пълним чушките, като леко разтваряме нарезите, за да се получи като коронка. (Аз използвах лъжичка, но ми се струва, че по-лесно би било с пош).
Идва и десертът... Той е нещо средно между торта и сладкиш. Не се пече, а блатовете са извън нормите за стандарт. Има лек нюанс на вишнев аромат и по-натрапчив карамелен. Рецептата открих в един
руски сайт и силно се надявам да се хареса на теб и твоите читатели. Тестът при нас мина успешно :)
Торта с пуканки и бял шоколад
Продукти за един блат с диаметър 25см:
50 г пуканки
80 г крекери
40 г белени печени фъстъци
200 г захар
280 г фъстъчено масло (ползвах от едро смляното)
Важно: Прегледайте за неопукани пуканки и ги отстранете!
Приготвяне на блата:
Смесваме в купа пуканките, начупените крекери и счуканите на едро фъстъци.
В купичка слагаме 100г от захарта и я заливаме с 160 мл топла вода. Разбъркваме и оставяме да се разтопи.
В подходящ съд слагаме останалите 100г захар и я карамелизираме.
След това изливаме захарния сироп върху карамела (внимателно) и разбъркваме. Варим до получаването на гъст захарен сироп (с гъстотата на плодово сладко).
Отстраняваме от котлона и добавяме фъстъченото масло. Разбъркваме.
Тази карамелена смес изливаме върху пуканките и смесваме всички съставки.
На дъното на тортена форма, с падащи стени поставяме изрязан кръг от пекарска хартия.
Изсипваме сместа с пуканките и заглаждаме. Оставяме да изстине.
Продукти за крема:
200мл течна сметана
100 г бял шоколад (аз я направих с 200г шоколад, но стана много сладка, за това по-добре използвайте само 100г)
Приготвяне на крема:
Начупете шоколада на парченца.
Загрейте 100 мл от сметаната почти до кипване и я излейте върху шоколада. Бъркайте, докато не се разтопи напълно. Оставете сместа напълно да изстине. Охладете в хладилник за около половин, един час.
Разбийте останалите 100мл сметана с миксер на пухкав крем.
Добавете шоколадовата сметана на етапи и разбивайте за кратко (само колкото да се смесят).
Върху напълно изстиналия блат от пуканки сложете няколко вишни от сладко. Отгоре разпределете крема с бял шоколад. Напръскайте с малко вишнев сироп.
Украсете по ваш вкус. Аз пробно опуках пуканки от 2 с.л. амарант и с тях поръсих тортата. Приберете в хладилник и след 10-ина минути е готова за сервиране.
Може да направите тортата с два блата и крем между тях, като разстелете сместа с пуканки в две отделни форми и чак след като стегнат да сглобите с крем.
Bon appetito!
Ивче, слагай кафето. Силно и без захар, че тортата я направих трепач сладка
J
Режа по парченце и идвам към теб.
Първо за теб
После за мен
А с останалото ще почерпим читателите :) Навита :)?
Чаоооо (с италиански акцент :))
Блог-гостуването ми при Ивана.