Откъс от книгата "С дъх на канела" - Никълъс Спаркс
Сега чета тази книга и такива сравнения, като горното, ме карат да се запитам, колко ли хора по света свързват уханието на канела с домашния уют? Ние сме от тези с отговор "да".
"Никога не си правила cinnamon rolls" - казва дъщеря ми, с английски акцент. Да, не съм (без отговор защо). Но този дъх на канела, умножен по две в случая (чисто съвпадение), нямаше как да не ме провокира. А и тя още тъгува по лятното си приключение и знам, че желанието за cinnamon rolls идва от там. Като ги гледах на снимка, много ми приличаха на нашенските мелчета, но умишлено ги наричах с чуждото им име ;). След като ги опитах разбрах, че не са точно мелчета, но вече бях сварила сироп, самоинициативно. И рецептата се разви с гарнитура от тиквен и сметанов крем, за внедряване на сиропа.
Канелени охлювчета с тиква/ Pumpkin Cinnamon Rolls | |||
---|---|---|---|
Продукти за тестото:
Продукти за плънката:
Продукти за заливката:
| |||
Приготвяне: | |||
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
| ||
|
Източник: Cooking with Zoki
| ||
Да ви е сладко с Elti! |
Както споменах по-горе, бях се настроила за мелчета и за това предвидливо направих сироп, преди още да съм замесила тестото, за да има време да изстине. (Въпреки, че по рецепта не се предвижда, а и дъщеря ми каза, че не спадат към сиропираните десерти).
Оказа се обаче, че готовите рулцата нямат нужда от сироп - бяха си сладички и мекички като кифлички. Потърсих вариант да си употребя излишно направеното.
Около 1/4 от сиропа вложих в крема за измазване (този с крем сиренето и сметаната). Половината от сиропа отиде за направата на тиквен крем (рецептата по-долу), а с останалата (горе-долу) 1/4 все пак сиропирах рулцата (девиз - глава троши, рога не превива :))))
Продукти за захарния сироп:
- 400 г вода
- 200 г захар
- 1 ч.л. смляна канела
- 1 пакетче ванилия
- 500 г печена тиква
- 100 г заквасена сметана
- около 1/2 от захарния сироп
- 2 пак. крем "Оле Ванилия" на Йоткер
Сиропа оставих да покипи около 7 - 8 минути.
За крема: Пасирах тиквата, добавих сметаната и около 1/2 от готовия захарен сироп. Сложих 1 пак. крем "Оле" и разбих с миксер около 3 минути. Стоеше ми рядък крема и добавих още едно пакетче крем "Оле". Перфектен тиквен крем се получи, част от който ползвах за гарниране на рулцата, а останалото отиде за самостоятелна консумация.
Уникално вкусно изглежда, толкова добре представено като информация и поднесено, че ти стига с очи дори да се нахраниш.. страхотно е, бих могла и аз да го пробвам, отдавна не съм стояла повече от час в кухнята, а имам нужда :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Останах доволна от рецептата, дано и на теб да ти харесат. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, и аз мен ароматът на канела създава уют в дома :)
ОтговорИзтриванеМног са ти вкусни рулцата, а и това кремче като бонус
е прекрасно!
Прегръдка и много усмивки!
И този аромат става още по-сплотяващ, когато застуди :) А кремчето е много леко и нежно на вкус. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи, наистина са чудесни! Ех, колко вкусни... Аз също съм от любителите на канелата, определено я асоциирам с Коледа, празници, семейство, уют... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи! ;)
Радвам се ти харесват рулцата, Гери! Малко остана до Коледа :)
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Чудесни са, Снежи!
ОтговорИзтриванеПРедставям си колко са ароматни :) и напомнят за есента с тази канела, а с глазурата - за идващата зима. Абе едно такова мило ми става като ги гледам :) Ще ми се да си наблизичко :)
Прегръдка и хубава нова седмица!
Заливката събуди същата асоциация и у мен :) - като къщичка под снега ги виждах. Прегръдки и от мен, Пеп! И усмихнат ден!
ИзтриванеМного красиви и ароматни охлювчета, Снежи! И аз свързвам канелата с уюта, а сама по себе си тя сгрява душата и небцето. :) Тиквеното кремче е много интересна идея! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря, Светле! Хубав ден и прекрасно настроение!
ИзтриванеМного нежни и ароматни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеСнежи, цялата публикация създава усещане за много топлина и домашен уют -
ОтговорИзтриванеароматно печиво с тиква, гарнирано с ухание от масло, канела и крем,
златист загар и мека спирала на рулцата,
хубава рецепта, красиви снимки, интересна книга - някак стоплящо и отпускащо...
Благодаря за удоволствието, поздрави и вдъхновена нова седмица!
И аз благодаря, Дианче, за хубавите думи :) Не по-малко стоплящи са от канелата и нейното ухание :) Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеСнежи, чела съм тази книга и помня цитата.
ОтговорИзтриванеА канелените ти охлювчета са прекрасни.
С приятелски поздрав!
Когато прочетох коментара ти, се изкуших, да питам за финала на книгата, но стигнах до него, прочетох я :) Благодаря ти и слънчев ден в кулата!
ИзтриванеЕдин от "уютните аромати" е точно този на канелата. Прекрасни ролца, Снежи, красиви, вкусни и много ароматни! Прекрасна да е и новата седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! Прекрасен да е и твоят ден! Прегръдки!
ИзтриванеУдивителен десерт и съчетание от аромати,Снежи!
ОтговорИзтриванеРулцата са перфектни,а от теб получавам още едно вдъхновение за крем Оле освен от Бети,благодаря ти!
Красиви снимки отново!
Прегръдка и хубав ден!
Благодаря, Роси! По нашите магазини още не съм срещала сгъстител (или фиксатор) за сметани, но открих, че кремчетата на Йоткер ми вършат същата работа. Харесвам ги.
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден!
Наистина се е получило подобно кремче. Моето се получи покрай желанието ми да експериментирам крема във веган вариант и напоследък често замествам млякото и сметаната със кокосово мляко. А отдавна използвам ОЛе на Йоткер като сгъстител...Те вече имат такова с аромат на лимон, но не и в БГ....
ОтговорИзтриванеМНого обичам канелени рулца и твоите изглеждат много апетитни!
Радвам се, че ти харесват, Бети! Предполагам, че и в България ще видим скоро лимоновия крем Оле, и дано. И аз много често го използвам при различни сладкиши :)
Изтриване