неделя, 10 ноември 2013 г.

Канелени охлювчета с тиква

"Наведох се и нежно я докоснах с устни. Дъхът й ухаеше на канела и ми напомни за дома"
Откъс от книгата "С дъх на канела" - Никълъс Спаркс

Сега чета тази книга и такива сравнения, като горното, ме карат да се запитам, колко ли хора по света свързват уханието на канела с домашния уют? Ние сме от тези с отговор "да".

"Никога не си правила cinnamon rolls" - казва дъщеря ми, с английски акцент. Да, не съм (без отговор защо). Но този дъх на канела, умножен по две в случая (чисто съвпадение), нямаше как да не ме провокира. А и тя още тъгува по лятното си приключение и знам, че желанието за cinnamon rolls идва от там. Като ги гледах на снимка, много ми приличаха на нашенските мелчета, но умишлено ги наричах с чуждото им име ;). След като ги опитах разбрах, че не са точно мелчета, но вече бях сварила сироп, самоинициативно. И рецептата се разви с гарнитура от тиквен и сметанов крем, за внедряване на сиропа.

Канелени охлювчета с тиква/ Pumpkin Cinnamon Rolls




Продукти за тестото:
  • 500 г пшенично брашно (приблизително количество)
  • 1 яйце
  • 50 мл прясно мляко
  • 100 мл топла вода (не гореща)
  • 7 г суха мая
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 г печена тиква
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1/2 ч.л. смляна канела
  • 1/4 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/6 ч.л. смляно индийско орехче
Продукти за плънката:
  • 125 г масло
  • 160 г захар
  • 10 г смляна канела
    Продукти за заливката:
    • 125 г крема сирене
    • 100 г заквасена сметана
    • 100 - 150 мл захарен сироп (в съотношение 2:1, в полза за водата)
      Приготвяне:

        Омесваме меко тесто
        • Смесваме топлата вода, млякото и маята. Оставяме 5 - 7 минути.
        • В купа изсипваме брашното и наръсваме канелата, джинджифила, индийското орехче и солта. Разбъркваме и оформяме кладенче.
        • Смесваме тиквата (намачкана с вилица или пасирана) с яйцето, пудрата захар, олиото и течността с маята.
        • Тиквената смес наливаме при брашното и замесваме меко тесто.
        Приготвяме плънката

        • Разтопяваме маслото за плънката и смесваме със захарта и канелата.
        Намазваме кората с маслено-канелената захар


        • Разточваме тестото на правоъгълна кора (приблизителни размери 40 х 60 см)
        • Отгоре намазваме със сместа, която приготвихме за плънка.


              Навиваме на руло
              • Навиваме кората на руло (от дългата страна).
              • С нож, потопен във вода нарязваме рулото на парчета с дебелина около 3см)

                Нарязаните резенчета подготвяме за фурната
                • Подреждаме резенчетата в тава, подмазана с олио или застлана с хартия за печене. 
                • Оставяме на топло да втасат.
                • Включваме фурната на 180 (С) градуса и изчакваме да загрее.
                  Изпечени cinnamon rolls
                  • Печем охлювчетата, в предварително нагрята фурна, около половин час.
                  • За тиквения крем от снимката ще напиша по-надолу.

                    Cinnamon rolls
                    • Разбиваме всички продукти за заливката до гладък крем. Количеството сироп е според това, дали искаме по-рядка или по-плътна смес.
                    • Намазваме с тази смес рулцата и сме готови. 

                    Източник: Cooking with Zoki
                      Да ви е сладко с Elti!

                      Както споменах по-горе, бях се настроила за мелчета и за това предвидливо направих сироп, преди още да съм замесила тестото, за да има време да изстине. (Въпреки, че по рецепта не се предвижда, а и дъщеря ми каза, че не спадат към сиропираните десерти).
                      Оказа се обаче, че готовите рулцата нямат нужда от сироп - бяха си сладички и мекички като кифлички. Потърсих вариант да си употребя излишно направеното.
                      Около 1/4 от сиропа вложих в крема за измазване (този с крем сиренето и сметаната). Половината от сиропа отиде за направата на тиквен крем (рецептата по-долу), а с останалата (горе-долу) 1/4 все пак сиропирах рулцата (девиз - глава троши, рога не превива :))))

                      Продукти за захарния сироп:
                      • 400 г вода
                      • 200 г захар
                      • 1 ч.л. смляна канела
                      • 1 пакетче ванилия
                      Продукти за тиквен крем:
                      • 500 г печена тиква
                      • 100 г заквасена сметана
                      • около 1/2 от захарния сироп
                      • 2 пак. крем "Оле Ванилия" на Йоткер
                      Сиропа оставих да покипи около 7 - 8 минути.
                      За крема: Пасирах тиквата, добавих сметаната и около 1/2 от готовия захарен сироп. Сложих 1 пак. крем "Оле" и разбих с миксер около 3 минути. Стоеше ми рядък крема и добавих още едно пакетче крем "Оле". Перфектен тиквен крем се получи, част от който ползвах за гарниране на рулцата, а останалото отиде за самостоятелна консумация.


                      22 коментара:

                      1. Уникално вкусно изглежда, толкова добре представено като информация и поднесено, че ти стига с очи дори да се нахраниш.. страхотно е, бих могла и аз да го пробвам, отдавна не съм стояла повече от час в кухнята, а имам нужда :)

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Благодаря, Роси! Останах доволна от рецептата, дано и на теб да ти харесат. Поздрави и хубав ден!

                          Изтриване
                      2. Снежи, и аз мен ароматът на канела създава уют в дома :)
                        Мног са ти вкусни рулцата, а и това кремче като бонус
                        е прекрасно!
                        Прегръдка и много усмивки!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. И този аромат става още по-сплотяващ, когато застуди :) А кремчето е много леко и нежно на вкус. Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

                          Изтриване
                      3. Снежи, наистина са чудесни! Ех, колко вкусни... Аз също съм от любителите на канелата, определено я асоциирам с Коледа, празници, семейство, уют... :)
                        Поздрави, Снежи! ;)

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Радвам се ти харесват рулцата, Гери! Малко остана до Коледа :)
                          Поздрави и усмихнат ден!

                          Изтриване
                      4. Чудесни са, Снежи!
                        ПРедставям си колко са ароматни :) и напомнят за есента с тази канела, а с глазурата - за идващата зима. Абе едно такова мило ми става като ги гледам :) Ще ми се да си наблизичко :)
                        Прегръдка и хубава нова седмица!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Заливката събуди същата асоциация и у мен :) - като къщичка под снега ги виждах. Прегръдки и от мен, Пеп! И усмихнат ден!

                          Изтриване
                      5. Много красиви и ароматни охлювчета, Снежи! И аз свързвам канелата с уюта, а сама по себе си тя сгрява душата и небцето. :) Тиквеното кремче е много интересна идея! :)

                        Хубава вечер!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Благодаря, Светле! Хубав ден и прекрасно настроение!

                          Изтриване
                      6. Снежи, цялата публикация създава усещане за много топлина и домашен уют -
                        ароматно печиво с тиква, гарнирано с ухание от масло, канела и крем,
                        златист загар и мека спирала на рулцата,
                        хубава рецепта, красиви снимки, интересна книга - някак стоплящо и отпускащо...
                        Благодаря за удоволствието, поздрави и вдъхновена нова седмица!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. И аз благодаря, Дианче, за хубавите думи :) Не по-малко стоплящи са от канелата и нейното ухание :) Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

                          Изтриване
                      7. Снежи, чела съм тази книга и помня цитата.
                        А канелените ти охлювчета са прекрасни.
                        С приятелски поздрав!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Когато прочетох коментара ти, се изкуших, да питам за финала на книгата, но стигнах до него, прочетох я :) Благодаря ти и слънчев ден в кулата!

                          Изтриване
                      8. Един от "уютните аромати" е точно този на канелата. Прекрасни ролца, Снежи, красиви, вкусни и много ароматни! Прекрасна да е и новата седмица!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Благодаря, Катенце! Прекрасен да е и твоят ден! Прегръдки!

                          Изтриване
                      9. Удивителен десерт и съчетание от аромати,Снежи!
                        Рулцата са перфектни,а от теб получавам още едно вдъхновение за крем Оле освен от Бети,благодаря ти!
                        Красиви снимки отново!
                        Прегръдка и хубав ден!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Благодаря, Роси! По нашите магазини още не съм срещала сгъстител (или фиксатор) за сметани, но открих, че кремчетата на Йоткер ми вършат същата работа. Харесвам ги.
                          Прегръдки и хубав ден!

                          Изтриване
                      10. Наистина се е получило подобно кремче. Моето се получи покрай желанието ми да експериментирам крема във веган вариант и напоследък често замествам млякото и сметаната със кокосово мляко. А отдавна използвам ОЛе на Йоткер като сгъстител...Те вече имат такова с аромат на лимон, но не и в БГ....
                        МНого обичам канелени рулца и твоите изглеждат много апетитни!

                        ОтговорИзтриване
                        Отговори
                        1. Радвам се, че ти харесват, Бети! Предполагам, че и в България ще видим скоро лимоновия крем Оле, и дано. И аз много често го използвам при различни сладкиши :)

                          Изтриване

                      loading...

                      Абонирайте се за публикации

                      Въведете вашия e-mail:

                      Предоставено отFeedBurner

                      Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")