Кюфтето, заедно с цялата му компания, е една не само вкусна, но и мощна, засищаща, леко люта, типична балканска порция удоволствие.
Рецептата взех от блога "Ухае на...", която още щом видях, започна да си прокарва място в челните позиции на набелязаните за проба рецепти.
Продукти за кюфтетата (за 7 порции):
(В оригиналната рецепта за 1 кюфте е предвидено 500 г кайма. Аз намалих на около 300 г )
- 2 кг кайма смес
- 2 големи глави кромид лук
- 2 големи скилидки чесън
- 4 бр. сладки червени чушки (почистени от семките и дръжките)
- 1 бр. люта червена чушка (по желание)
- няколко стръка магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус (внимавайте със солта, каймата може да е солена)
- 80 - 100 г кашкавал
Продукти за питките (ползвах тази рецепта, но без мая) :
- 300 г кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 яйце
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- приблизително 2 ч.ч. брашно
За намазване на питките:
- 80 г масло
- 1 ч.л. шарена сол
- 1/2 ч.л. сол (може да се пропусне)
- 1 скилидка ситно нарязан чесън
Приготвяне:
Първо направете тестото за питките и го оставете да отлежи.
- Сложете млякото, содата и бакпулвера в купа и разбъркайте.
- След като шупне добавете солта, захарта, олиото и яйцето. Разбийте с вилица.
- Добавете брашното и оформете на топка (тестото трябва да е меко и дори малко да лепне на този етап, не добавяйте допълнително брашно).
- Покрийте купата с тестото с фолио и оставете да престои, докато подготвите каймата.
За кюфтетата:
- Сложете каймата в купа и добавете ситно нарязания кромид лук и чесън.
- Сладките чушки, заедно с лютата накълцайте с робот (или нарежете на ситно и леко ги счукайте в хаванче) и ги добавете към каймата.
- Добавете ситно нарязания магданоз, смлян черен пипер и сол.
- Омесете хубаво каймата (поне 10 минути). След това завийте купата с фолио и приберете в хладилник за около един час.
- Настържете кашкавала на едро ренде.
- От готовата кайма вземете топка (колкото юмрук или около 150 - 160 г) и я оформете на голямо сплескано кюфте (с диаметър около 8-10 см).
- Отгоре, в средата на кюфтето, сложете малко от настъргания кашкавал (12 - 15 г).
- Вземете втора топка от каймата (пак около 150 - 160 г), разстелете и нея на сплескано кюфте и го сложете върху първото.
- С помощта на фолио за свежо съхранение (сложете лист отдолу и отгоре) разточете двойното вече кюфте на питка (диаметър около 12 см). Загърнете хубаво с фолиото, оформете на правилен кръг и оставете настрани.
В блога "Ухае на..." е използван трик за оформяне на идеално кръгли кюфтета с помощта на ринг за торта. Възползвах се и аз от тази практична идея. Рецептата там е дадена стъпка по стъпка и много добре обяснена.
- След като направите всички кюфтета по начина споменат по-горе и без да махате фолиото все още, ги сложете едно върху друго и натиснете отгоре с капак. Приберете в хладилник за 30 - 40 минути (и през това време изпечете питките).
За питките (пекох ги на тиган):
- Загрейте на котлона тиган, с незалепващо покритие, леко намазан с мазнина (като за палачинки). Степента на мощност трябва да е средна (за да имат време да се изпекат, бе да прегарят).
- Разтопете маслото, сложете шарената сол, обикновената сол и чесъна.
- Откъсайте топка от тестото (с големината на яйце).
- Ако тестото лепне, то поръсете брашно на плота и омесете, докато спре да лепне.
- Разточете топката на кора, с дебелина 5 - 7 мм (диаметър около 18 - 20 см).
- Сложете питката в тигана и печете до зачервяване. След това обърнете и от другата страна.
- Готовата питка извадете и намажете веднага с чесновото масло.
- Изпечете всички питки така.
- След тях в тигана изпечете и кюфтетата (ако в тигана има паднало и загоряло брашно го забършете със салфетка или измийте и подсушете).
- Степента на мощност оставих да е умерена.
Порциите оформих така:
В чинията поставих питка, намазах я с малко домашно, предварително овкусено кьопоолу.
Отгоре сложих ропотамското кюфте и една люта (по-скоро сладко-кисела и съвсем леко люта) чушка.
Защо ли се вълнувам толкова много? Благодаря, Елти! Благодаря, че ми припомни колко вкусно е Ропотамското кюфте! Ще трябва днес да го приготвя! Благодаря, че отдели толкова много внимание на източника на рецептата! Нещо, което се случва много рядко в българското интернет простанство! БЛАГОДАРЯ! Поздрави и до нови срещи!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за рецептата, Петя! Толкова ни хареса, че планувам в близките дни пак да го направя това чудесно ропотамско кюфте. Поздрави и от мен!
ИзтриванеМного ми хареса това ропотамско кюфте, Снежи! Незнам как съм го пропуснала при Петя, но и от нейното бих си хапнала. :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и цветна есен, мила!
Много е хубаво, Хрис. На скара ще е още по-вкусно, но нямах тази възможност. Препоръчвам го. Поздрави и от мен! Хубав ден!
ИзтриванеНаправо се замислих и аз за такова сочно и вкусно кюфте, Снежи, много апетитно си го представила! Поздрави. :)
ОтговорИзтриванеНе му мисли много, много, Гери :) Много е вкусно, наистина сочно, засищащо, чудно е просто. Поздрави и от мен! Хубав ден!
ИзтриванеMerhabalar, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Благодаря! Наистина е много вкусно!
ИзтриванеПоздрави!