Страници

Новогодишната ни торта, 20-21

            Новогодишната ни торта беше семпла и лишена от тежки украси, фондани и захарни фигурки. Получих пренасищане от тези неща и който следи страничката ми за декорирани торти и сладкиши във фейсбук Cake Time by Elti вече знае, че си дадох почивка за неопределено време. Преди използвах всеки семеен повод, за да моделирам и да се заигравам със захарно тесто. Сега десертите ни са изчистени до максимално възможното.

Днес ще ви предложа торта, чийто вкус е базиран на известната сръбска рецепта за плазма-торта. 

Базовата рецепта е от Mamina jela



Продукти за торта с диаметър 22 см (12-14 порции):

За блатовете:
  • 12 белтъка
  • 12 с.л. захар
  • 4 с.л. бадемово брашно
  • 8 с.л. фино смлени чаени бисквити 
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 800 мл мляко 
  • 12 с.л. захар
  • 12 жълтъка
  • 2 пак. нишесте ванилия (според указанията на опаковката им, всяко за 600 мл мляко)
  • 100 г млечен шоколад
  • 130 г масло
  • 70 г маргарин
  • 250 г маскарпоне
  • фино смлени чаени бисквити (общото количество е 300 г, като от него отделяме 8 с.л. за блатовете и останалото ползваме за крема)
  • екстракт ванилия

За глазурата:

  • 200 мл сметана 30% масленост
  • 2 пълни с.л. заквасена сметана
  • 165 г бял кувертюр
Още: 
  • сладко от къпини или боровинки (опитала вече вкуса на тази торта мисля, че чудесно биха и подхождали пресни плодове като банани, ягоди или малини, вместо сладко)
  • за декорация дребни захарни фигурки, ядки
Начин на приготвяне:

На блатовете:

  1. Включваме фурната на 160⁰ С, горно и долно нагряване с вентилатор.
  2. Подготвяме си листа пекарска хартия (5 бр), на която очертаваме кръгове с диаметър 20-22 см 
  3. Разбиваме белтъците със захарта на плътен, устойчив сняг.
  4. Добавяме бадемовото брашно, бакпулвера и смлените бисквити. 
  5. Обединяваме с помощта на шпатула до гладко тесто.
  6. Слагаме няколко лъжици от тестото върху пекарска хартия и разстиламе в кръг, като се водим от очертанията. Правим 5 блата.
  7. Печем в предварително нагрята фурна. (Слагам всички блатове заедно да се пекат на различни нива във фурната. Не отварям вратичката по време на печенето).
  8. Времето е около 15 - 17 минути.



Начин на приготвяне на кремовете:

  1. В 150 мл от млякото разтваряме нишестето.
  2. Останалото 650 мл мляко кипваме с 10 с.л. от захарта.
  3. Разбиваме жълтъците до побеляване с 2 с.л. захар.
  4. В кипящото мляко наливаме нишестето и бъркаме непрекъснато до сгъстяване и повтроно кипване.
  5. Отстраняваме от котлона и сипваме на струйка разбитите жълтъци, като разбиваме сместа с тел. Ароматизираме с ванилия.
  6. В топлия крем веднага слагаме 130 г масло, нарязано на парченца и бъркаме до пълното му разтопяване и внедряване.
  7. Разделяме крема в три купи - в едната слагаме 350 г, във втората 250 г и в третата останалото количество.
  8. За шоколадовия крем - в купата с 350 г крем слагаме 100 г настърган млечен кувертюр (сместа би трябвало още да е достатъчно топла, за да се разтопи шоколада, но ако е изстинала то разтопете предварително шоколада на водна баня и тогава го смесете с крема).
  9. За (условно) белия крем - в купата с 250 г крем слагаме маскарпонето и разбъркваме.
  10. За бисквитения крем - в купата с останалия крем слагаме смлените бисквити и маргарина.

Сглобяване на тортата:
  1. Поставяме първия блат в подходяща подложка за сглобяване и фиксираме ринга на нужния диаметър.
  2. Върху блата нанасяме от бисквитения крем и заглаждаме.
  3. Върху бисквитения крем слагаме хаотично на купчинки от шоколадовия и белия крем.
  4. Поставяме втори блат и внимателно притискаме.
  5. Слагаме плодове от сладко (или пресни, според вкуса).
  6. Пак бисквитен крем. Върху него шоколадов и бял. И отново блат. Редуваме по този начин до слагането и на последния блат.
  7. Тортата слагаме в хладилник да стегне. След това махаме фиксиращия ринг и намазваме с глазурата.

Приготвяне на глазурата:
  1. Разбиваме сметаната до въздушност (трябва да е студена, току-що извадена от хладилника).
  2. Разтопяваме шоколадовия кувертюр на водна баня.
  3. Към разбитата течна сметана слагаме заквасената и разбиваме отново с миксер.
  4. Добавяме разтопения кувертюр, като отново разбиваме с миксер. 
Бележка: в тази рецепта ползвам животинска сметана, която трудно се разбива до плътността на растителната. Слагането на заквасена сметана има стягащ ефект. Технологията за глазурата е изпробвана при използване на животинска сметана с 30% масленост.



Моят избор за декорация беше в стил минимализъм - венец от дребни захарни фигурки, ядки пекан в основата, току-що навалял сняг от нехигроскопична пудра захар.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Страхотно изглежда тортата, Снежи! А като чета съставките - много интересна и обещаващо вкусна!

    ОтговорИзтриване