Страници

Сурова туршия

 


Зеленчуци за туршия

Продукти:

  • зелени домати
  • карфиол
  • моркови
  • чушки (селски)
  • краставички
  • листа целина 
  • вишневи листа и клонки
  • лозови клонки

Саламура:
  • на 10 л вода- 3 л оцет 6% и 500 г сол
  • на 5 л вода - 1,5 л оцет и 250 г сол
  • на 1 л вода - 300 мл оцет и 50 г сол


Тук няма точни количества за зеленчуците. Зависи от големината на съда, в който ще слагаме туршията и личните предпочитания за зеленчук, който да преобладава (или продиктувано от природата, от кой се е родило повече). 

Подбирам здрави, хубави зеленчуци, без петна и следи от загниване. Измивам ги хубаво.

Измивам и попарвам с вряла вода съда, в който ще слагам туршията - може да са големи стъклени буркани (от 3 или повече литри вместимост), бидони или качета. Аз имам едно 10 литрово бидонче за тази чудна царица на зимните салати.

На дъното на съда подреждам вишневи клони, вишневи листа и лозови пръчки (може да се сложат и листа от дюля). Важно е и съветвам да не се пропуска като част от технологията, защото тези клонки запазват туршията, действат като консервант, а и вишневите листа придават един много специфичен хубав аромат. 

Залагане на сурова туршия

След това идва ред на зеленчуците. Между редовете зеленчуци слагам и листа от целина. Запълвам със зеленчуци на около 10 см под гърлото на съда.

Приготвям саламурата като смесвам водата, солта и оцета (спазвам пропорцията и предвиждам колко саламура ще ми е нужна). Разбърквам хубаво до пълното разтваряне на солта и заливам зеленчуците, като течността трябва да е около 8 см над зеленчуците. Саламурата може да се приготви и по топъл начин - слагаме на котлона и кипваме.



Много е важно всички зеленчуци да са "под вода", т.е. да са потопени хубаво в саламурата. За целата си правя венец или решетка от лозови пръчки, които служат за капак на туршията. Отгоре притискам с хубаво измит речен камък. Покривам съда с капак и оставям да стане магията. 

Срещала съм тази туршия и с името "шарена", но в нашия край си и казваме "сурова туршия"

Не я преточвам, просто и давам време да "втаса", на тъмно и хладно място. И никой не може да даде точно време за това. Но една хубаво втасала туршия има хрупкави и едновремено с това омекнали зеленчуци, приятен солено-кисел-резлив вкус, бистра саламура и... аромат на греяна ракия (който се разнася от джезвето, докато режа салата от сурова туршия, нашарена с цветовете на лятото и то посред зима). 




Няма коментари:

Публикуване на коментар