Зеленчуци за туршия |
Продукти:
- зелени домати
- карфиол
- моркови
- чушки (селски)
- краставички
- листа целина
- вишневи листа и клонки
- лозови клонки
- на 10 л вода- 3 л оцет 6% и 500 г сол
- на 5 л вода - 1,5 л оцет и 250 г сол
- на 1 л вода - 300 мл оцет и 50 г сол
Залагане на сурова туршия |
След това идва ред на зеленчуците. Между редовете зеленчуци слагам и листа от целина. Запълвам със зеленчуци на около 10 см под гърлото на съда.
Приготвям саламурата като смесвам водата, солта и оцета (спазвам пропорцията и предвиждам колко саламура ще ми е нужна). Разбърквам хубаво до пълното разтваряне на солта и заливам зеленчуците, като течността трябва да е около 8 см над зеленчуците. Саламурата може да се приготви и по топъл начин - слагаме на котлона и кипваме.
Много е важно всички зеленчуци да са "под вода", т.е. да са потопени хубаво в саламурата. За целата си правя венец или решетка от лозови пръчки, които служат за капак на туршията. Отгоре притискам с хубаво измит речен камък. Покривам съда с капак и оставям да стане магията.
Срещала съм тази туршия и с името "шарена", но в нашия край си и казваме "сурова туршия" |
Не я преточвам, просто и давам време да "втаса", на тъмно и хладно място. И никой не може да даде точно време за това. Но една хубаво втасала туршия има хрупкави и едновремено с това омекнали зеленчуци, приятен солено-кисел-резлив вкус, бистра саламура и... аромат на греяна ракия (който се разнася от джезвето, докато режа салата от сурова туршия, нашарена с цветовете на лятото и то посред зима).
Няма коментари:
Публикуване на коментар