Страници

Пилешки пастет


Рецептата на Ани за пастет ме изстреля като с прашка, директно в детството и по-точно към спомените за ония детски рождени дни с неизменните филийки, подредени в поднос на етажи и семпло украсени с клонки магданоз, резенче кисела краставичка, маслинки.... Отдавна спрях да купувам пастет от магазина. Не ми харесва, няма нищо общо с оня, залепнал в спомените ми, еталонен вкус. Ако ви кажа, че по домашната рецепта изядохме 2 кг за по-малко от седмица, няма да излъжа. Е, вярно е, че и кучето нямаше чувство за мярка (като стопаните всъщност) :)


Домашен пилешки пастет от "Вкуснотека"




Продукти:
  • 300 г пилешко месо (от гърди или бутчета)
  • 450 г пилешки дробчета
  • 1 голяма червена чушка 
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • 40 - 50 мл течна готварска сметана
  • 2 дафинови листа
  • 7 - 8 цели зърна черен пипер
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
  • сол
  • 20 г масло
  • 3 с.л. олио



    Приготвяне:

      Сварените пилешки дробчета и месото
      • Измиваме дробчетата (преглеждаме ги за случайно не почистена жлъчка) и месото.
      • Слагаме дробчетата и месото в тенджера, заливаме с вода, добавяме дафиновите листа и целите зърна черен пипер. 
      • Сваряваме ги, като добавяме около 1 ч.л. сол след кипването на водата.
      • Изваждаме дробчетата и месото от бульона (ако сме варили цели бутчета, отделяме месото от кокалите и накъсваме на парчета)
      Кромид лук, чесън и чушка в тигана


      • Нарязаните кромид лук, чесън и чушка запържваме в загрятата мазнина (маслото + олиото).



              Запържваме всички продукти
              • Когато зеленчуците поомекнат, добавяме месото и дробчетата.
              • Запържваме всичко за около 5 минути и отстраняваме от котлона.
              • Оставяме да се охлади (пасирам с кухненски робот и си пазя купата :))

                На филийка
                • Поставяме месото и зеленчуците в купата на кухненски робот, с приставка нож.
                • Слагаме малко сол, индийското орехче и смлян черен пипер.
                • Наливаме съвсем малко от прецедения бульон (от варенето на дробчетата и месото).
                • Сипваме половината количество сметана и пасираме до гладкост.
                • Наливаме още от сметаната, до получаване на желаната гъстота (по преценка може да се коригира гъстотата и с добавка на още бульон)
                Източник: Вкуснотека

                    Да ви е сладко с Elti!

                    Споделям рецептата с огромни благодарности към Ани! 


                    И ще ви почерпя с малки хапки, върху хляб


                    И такива върху картофена палачинка


                    И на филийка от домашна питка

                    Вие изберете как точно да си хапнете :)

                    28 коментара:

                    1. И няма да си тръгна накрая, Снежи. ;)
                      Прекрасен пастет и най-вече истински! Страхотно е, че си го приготвила, изглежда повече от прекрасно. И с всички тези предложения... :)
                      Сърдечни поздрави, Снежи, и усмихнат ден! :)

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Благодаря, Гери! Рецептата е истинска и много вкусна. Толкова съм радостна, че я открих. Не бях хапвала пастет от доста години и сега наваксвам :)
                        Хубав ден и успешна нова седмица!

                        Изтриване
                    2. Уау ... първата хапка е за мен Снежи :) Много яка снимка!
                      Пастета е невероятен! Обичам пастет :)

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Благодаря, Дани! Щом си от обичащите пастет ще ти хареса. Рецептата е супер.
                        Поздрави и хубава нова седмица!

                        Изтриване
                    3. Напълни ми душата, сладурана. Благодаря ти още веднъж от сърце :)

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. И ти моята напълни, Ани :) Не бях хапвала пастет от години и сега се наслаждавам истински. И от мен огромно благодаря :* Хубав ден и успешна нова седмица!

                        Изтриване
                    4. Иска ми се да дотичам с филийка пред екрана и ако можех, да си я намажа с този апетитен пастет. Ще си направя и аз. Усмивки и прекрасен ден, Снежи!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Препоръчвам горещо рецептата, Дани! Надявам се и на теб да ти е толкова вкусен, колкото и на мен :) Поздрави и хубав ден!

                        Изтриване
                    5. Ах, как нямам дробчета в момента, веднага бих приготвила един пастет! Чудесен е, Снежи, идеално пасиран, както го обичаме и ние! Много ме съблазняваш, да знаеш! :))
                      Хубав ден, мила! Прегръдки!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Ирме, за втори път правя домашен пастет, но първия не бях очарована. Този е страхотен, опитай. Прегръдки и от мен. Хубав и усмихнат ден!

                        Изтриване
                    6. Снежи, и аз имам чудесен спомен от "оня"пастет!
                      И този изглежда чудесно!
                      Прегръдка!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Благодаря, Дани! Ах, тези спомени... като видя рецепта, която ми ги спомня веднага ми изкача желанието да я опитам :)
                        Прегръдка и от мен! Приятен ден!

                        Изтриване
                    7. Ееееее, аз избирам и трите! Че то много вкусно изглежда където и да го сложиш! Хихи и вярно такива ги правехме сандвичите, ама и толкова знаехме тогава! Аз правих пастет мин. година, но стана тежък от многото краве масло! Малко след това видях тази рецепта на Ани, ама както става и друг път бях с доброто намерение да я направя и забравих:( ...сега ми напомняш, Снежи и ще я опитам .....само трябва да уточня чувството за мярка :)!
                      Прегръдка за хубава вечер!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Имаш и от трите, Ив :) За чувството за мярка не търси мен за съвет :)) Но опитай рецептата - страхотна е! Прегръдка и от мен! Приятен ден!

                        Изтриване
                    8. Обичам пастет, но не купуваме вкъщи, защото не е истински. Набелязвам си рецептата и ще се пробва. :) Много апетитно си го поднесла, Снежи. Харесват ми и трите варианта, но най-много с домашното хлебче. :)
                      Прегръдка!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. И аз така, Светле, с години не съм купувала и сега не мога да му се наситя :) С домашното хлебче беше и най-вкусно ;) Поздрави и хубав ден!

                        Изтриване
                    9. и аз се нареждам с филийка ....
                      страхотно представяне ,Снежи!
                      Пастета изглежда супер,толкова много го обичам а ме е страх да си купувам!!!
                      Ще се пробва със сигурност!!!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. От една група сме значи, Мария :) Рецептата е лесна, но много вкусна. Ще се радвам, ако това се окаже и твоят най-вкусен пастет, като при мен.
                        Благодаря ти и хубав ден!

                        Изтриване
                    10. Каква презентация си му направила само! Красиво стои и върху палачинка и върху филийки и питки, затова ще си взема от всичките предложения! Наистина много вкусно изглежда и ще взема да пробвам и аз да го направя! Страхотни предложения, Снежи - подходящи за парти, за закуска, предястие... Прегръдки!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Благодаря, Катюшка! Презентация тип реклама :)) - това е пастетът от моето детство, много любим. Опитай, надявам се и на теб да хареса.
                        Прегръдки и от мен, мила! Хубав ден!

                        Изтриване
                    11. След Ани, щом и то потвърждаваш великолепния му вкус, е време да изкопирам пастета и да го направя и аз. Отдаван се каня да се захвана с нещо такова, че ми омръзна да отказвам на децата да си купят от магазина;)
                      Хубав петък, Елти!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Мъхче, години на ред си отказвах този любим и вкусен спомен от консервата. Сега ме е срам да говоря за количеството, с което наваксвам :) Опитай - лесен и вкусен е.
                        Поздрави и хубава нова седмица!

                        Изтриване
                    12. За мен ако може цялото домашно хлябче с купичката пастет :)
                      хапките няма да ми стигнат :)

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. :)) Встрани от хлебчето има една доста по-голяма купичка, не снимана. Ще я приближа, че да има доволно за мазане :)
                        Поздрави и прегръдки!

                        Изтриване
                    13. Снежи, във всяка вариация бих го хапнала, като Снежанка - от всяка чинийка по залченце....Хубава събота!

                      ОтговорИзтриване
                      Отговори
                      1. Разкри ме, Игличе :)) - точно така си го хапвам. Благодаря ти и хубава нова седмица на теб!

                        Изтриване