Страници

Тарт о шокола (да!)


Мислех, че името на рецептата е "Тарт о шоколада", но вярното е "Тарт о шокола" и като тръгнах да трия последната сричка си казах "Ааа, това "ДА" не го махам - твърдо "ДА!" съм" :). За лесното в рецептата и вкусния краен резултат.

Представям ви още една рецепта с френско потекло:

Тарт о шокола
Източник: receptite.com


Продукти:
За блата:
  • 150 г брашно
  • 100 г меко масло
  • 50 г захар
  • 2 с.л. какао
  • щипка сол
За крема:
  • 100 г млечен или тъмен шоколад (по избор)
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл сметана
  • 80 г захар
  • 1 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 20-30 мл коняк
  • 3 яйца
Приготвяне:
  • Сложете в купа всички продукти за блата (маслото нарежете на малки парченца, за по-лесно) и на ръка омесете до гладка, мека топка.
  • Увийте я във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 60 минути.
  • След това разточете на правоъгълна кора, директно върху хартия за печене и нека е малко по-голяма от размерите на самата тавичка, в която ще печете сладкиша. (Моят размер на тавичката е 20 х 30 см). Ако ви се напука по края, изрежете с нож грозните участъци. Тестото се лепи лесно (като пластелин ;)), така, че на места коригирайте формата с кръпки.
  • Приберете тавата с масления блат в хладилника. 




  • Включете фурната на 190- 200 (С) градуса и щом достигне нужната температура сложете да печете блата. Времето е около 15 минути.
  • През това време затоплете в тенджерка млякото, сметаната и захарта.
  • Добавете начупения шоколад и какаото. 
  • Продължете да нагрявате на ниска температура. 
  • Разбърквайте често сместа, до пълното разтопяване на шоколада.
  • Отстранете от котлона и добавете коняка.
  • Разбийте яйцата на пяна и ги добавете на тънка струйка към шоколадовия крем.
  • Излейте тази смес върху опечения блат и върнете сладкиша във фурната.
  • Намалете на 170-180 (С) градуса и печете до стягане на крема.



Дайте му време да изстине, нарежете на парченца и сервирайте с бита сметана, шоколадова заливка и (или) любими пресни плодове.


Да ви е сладко!



24 коментара:

  1. Тартата ти изглежда страхотно! Ще ползвам основа ти, защото преди няколко месеца правих, но с бисквити и не ми хареса, сякаш ядях пясък, но вътрешността е ок.

    С пожелание за хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, блатът стана крехък, приятно ронлив, от тези, дето се топят в устата. Дано ти хареса :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Снежи,да си дойдем на думата!Ей това чаках с най-голям трепет и сега гарантирано ще имам сладки сънища!Леле,какви снимки,директно ме застреля с тях!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех, че я чакаш, Роси, но нещо съм скарана с времето. Хем нямам кой знае каква работа :) Оправдавам се с разни дреболии, пред мен самата, не че някой ми търси отчет :) Хайде, ако пробваш да споделиш. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Точно и аз като Роси... Това чаках и определено запазвам рецептата! Даже вече знам повода, който ще го придружи. Прекраснен тарт, Снежи, прекрасен!
    Поздрави и голяяямо благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери, надявам се да подсладиш подобаващо повода :) И после да споделиш.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Заплени ме с този тарт и тези ягоди!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Боже.. Снежи!!! Разтопи ме с тези снимки, направо БО-ЖЕСТ-ВЕ-НО изкушение, божествено!! И аз откога му се каня на този тарт и все отлагам, отлагам..
    Разкошотия!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз отлагах, че нямах доверие на масления блат, представях си го твърд, но не - чудесно стои комбинацията. Благодаря, Мария и ти пожелавам хубав ден!

      Изтриване
  6. О, да! Страхотно изглежда, изкусително и вкусно! Прекрасен тарт, Снежи! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Плами! Поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  7. Ох, Снежи! Просто великолепно! Пълно удоволствие! Веднага записвам и ще я правя, неустоима е :) Прегръдка и поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко, Албенче! И да не забравяй да ми изпратиш парченце :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Прекрасен десерт и толкова шоколадов... Поздравления за страхотната идея и поднасяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Сърдечни поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  9. Мале, на това шоколадово изкушение никога не бих устояла. Прекрасно е. Прегръдки, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Танче, и аз с устояването не се справям :)) Прегръдки и хубав ден, мила!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. Ей заради това "ДА!" ще се прави пак и пак у дома :) Поздрави, Насе и хубав ден!

      Изтриване
  11. Страхотен тарт, шоколадов, вкусен и изкусително красив! Браво, Снежи, страхотна визия, изпълнение и презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Всичко шоколадово, нали знаеш, е на особен пиедестал :) Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  12. Щом има шоколад, ягоди и коняк - не отказвам :) Как изкушаваш само с това шшоколадено вълшебство!
    Страхотен сладкиш, Снежи! Чудесни идеи напоследък ти идват - все едни шоколадови ;)
    Прегръдка, мила Снежи и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пеп! И твоята съботна вечер да е приятна и топла! Шоколадът ми действа като антидепресант, та за това такива идеи подхвърлям :)) Прегръдки и от мен!

      Изтриване