Страници

Супа от киселец (от поляните на Цигов чарк)



Озовахме се отново в Цигов чарк.
По "клинична" пътека "отпусни напрежението" ;) Зеленото на пролетта и въздухът тук правят чудеса. И цъфтежът на боровете също - за първи път виждам дъжд от златен прашец, който беше нашарил дори водата в жълти ивици. Тишината, природата и приятелите възстановяват най-добре вътрешното ми равновесие. Помогнах си и с чашка домашна кайсиева ;) (да е жив и здрав чичо Кольо, уникална ракия прави :))

Отседнахме за пореден път във вили Видеви, докато не са застроили все още пейзажа.


Полянката пред нас я огледах сантиметър по сантиметър за челадинки и стъпвах върху киселец, който изобщо не виждах, докато другарчето до мен не предложи "дай да не се прибираме с празно и да си наберем киселец". Ей тогава го видях, плъзнал нашир и надлъж.


Много обичам супа от киселец и още там се захванах с нея. После в къщи - още една тенджера. Снимките за това са смесени.


Супа от киселец
Продукти:

  • 130 - 150 г прясно набран киселец
  • 1 гл. кромид лик
  • 1 малък морков (може и без него)
  • 3 - 4 с.л. олио
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 - 3 шепи фиде
  • сол
  • смлян черен пипер и копър (по желание)


Приготвяне:

  • Нарежете лука и моркова на кубчета.
  • Почистете киселеца, измийте го хубаво, отстранете долната част на дръжките (ако е по-стар са жилави) и го нарежете.
  • Сложете в тенджера малко олио и го загрейте.
  • Добавете нарязания лук и морков и ги запържете до лек загар на лука.
  • Сложете след това и нарязания киселец и го обърнете в мазнината за няколко секунди.
  • Налейте около 2 л вода и изчакайте да кипне.
  • Посолете и оставете да ври около 5 - 6 минути.



Бележка: Фидето може да запържите в нагрят тиган с малко олио (така направих първия път и не беше фиде, защото нямах, а пакет от онези бързи спагети).


  • Добавете фидето (пържено или не) към супата и изчакайте да се свари.
  • Разбийте жълтъка с киселото мляко.
  • Налейте на тънка струйка част от горещата супа към разбития жълтък и бъркайте енергично.
  • Отстранете супата от котлона и сипете в тенджерата затоплената вече застройка от жълтък и кисело мляко. Разбъркайте.
  • На супата би подхождал копър (аз сложих малко смлян черен пипер).


Ако сте чели публикацията за Гърмен Хилс, вече знаете, че в компанията ни има още един изявен готвач. И този път ни изненада с едно нестандартно пържено. Нестандартно е, по моите представи, най-вече с подправките - дафинов лист, джоджен, магданоз. Основните продукти - пресни чушки, лук, гъби и домати. А познахте ли съдинката - българският уок, валандър :)


И ако не знам подробности за приготвянето, то е защото се полюшвах мързеливо на люлката,


докато други бъркаха ли бъркаха, бъркаха...


Последваха и разходки (без лодки). Толкова не бях вървяла скоро ( в км).


Открихме и полето на късметлиите. Такава надпревара да си различен... ехаа. На 20 кв. см поне 10 четирилистни детелини



Още по-диво е на отсрещния бряг, до стената. Но до тук стигнахме с колата. Поляните са все така магически, мястото е приказно.


7 коментара:

  1. Прекрасно е било, Снежи! И супичката е чудна. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз искам до теб на люлката:)....толкова е красиво наоколо, Снежи! А супички зелени обичам всякакви, нямам киселец, но се облизвах по твоята! :)
    Прегръдка, мила! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В този сезон е много красиво. Очите ми също си почиваха с гледките. Ако можеше наистина да си до мен на люлката, или на масата със супичка, или и на двете :), много щях да се радвам. Прегръдки и от мен, Ивче!

      Изтриване
  3. Това ще е най-вкусната зелена супичка, Снежи! Няма начин чудесният и' вкус да не е отражение на прекрасната природа откъдето е набран!
    Поздрави с пожелание за по-чести почивки сред природата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно има връзка, защото наистина беше най-вкусната супичка. Но аз рядко правя и може и за това така да ми се услади :) Поздрави и прегръдки, Хрис!

      Изтриване
  4. Идилия е цялата публикация...искам и киселец, и люлка, и извън София, и пържено, и детелинки...Хубава неделя:)

    ОтговорИзтриване