Страници

Кюфтета с плънка от броколи и чедър



Продукти:
За 12 бр. кюфтета

  • 800 г кайма 
  • 300 г броколи (ползвах замразени)
  • 1 гл. стар кромид лук
  • 3 - 4 стръка (1 връзка) пресен кромид лук
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 100 г сирене чедър
  • 100 мл течна готварска сметана
  • черен пипер, лимонова трева на прах, вегета
  • 4 - 5 с.л. зехтин (олио)




Приготвяне:

  • Нарежете стария кромид лук на кубчета и го запържете до омекване в 1 с.л. зехтин (олио). 
  • Добавете половин скилидка ситно нарязан чесън в края на пърженето. Разбъркайте и отстранете от котлона.
  • Сложете пържения лук към каймата, подправете със смлян черен пипер, малко лимонова трева, сложете яйцето и омесете каймата.
  • Запържете нарязаните на парченца броколи в 3 с.л. зехтин (олио), добавете нарязания пресен кромид лук и половин скилидка ситно нарязан чесън.
  • Щом лука омекне налейте сметаната и добавете сиренето чедър, нарязано на кубчета. Разбъркайте и отстранете от котлона. (Не съм добавяла сол, но опитайте на вкус и по преценка посолете плънката).




  • От каймата оформете 12 бр. малки, колкото орех топчета и след това от останалата кайма още 12, но по-големи кюфтета.
  • Големите кюфтета подредете в тава, застлана с хартия за печене.
  • С лъжица, потопена в зехтин (или вода), направете ямички в кюфтетата.




  • Разпределете плънката върху кюфтетата.
  • Малките топчета кайма натиснете с ръка, да станат тънки питки и ги сложете върху плънката, като капачета.




  • Поръсете готовите кюфтета с малко вегета.




  • Изпечете ги в предварително нагрята фурна (температура 250 (С) градуса).




  • Сервирайте ги топли със салатка от хубави български домати и зехтин. 

И в сос ще се чувстват добре - доматен с чесън или сметанов с чедър.
Аз заложих на пресните домати и като любител на киселичкото, към кюфтетата сервирах и резенче лимон.



И студени също са вкусни.



Ето още три подобни рецепти в блога:

Облечени кюфтета с плънка от моцарелаКюфтета от кайма и спанакПилешки кюфтета с топено сирене и доматен сос

1 коментар: