Страници

Лесен сладкиш с крем сирене и череши


Тази рецепта е супер бърз и лесен вариант на плодов щрудел. При това без да бъркате и разточвате тесто. Съвсем семпла, такава, с която и начинаещите да изпъкнат в кухнята.
Вкусът е разкошен!

Рецептата заимствах от Хриси (блог "Животът може да е вкусен"). Още щом я показа ми влезе като мигла в окото. Няколко поредни дни ме "дразнеше" и мирнах (намигнах доволно) едва след като я направих.
Всяка година се явяват по едно -две кулинарни открития и за тази (до тук) съм записала разкошния десерт от Дани и сега този на Хриси. Горещо ви препоръчвам да го опитате.
Направих някои леки промени, защото изварата не е от най-любимите ми продукти, но запазих основната идея.

Лесен сладкиш с крем сирене и череши




loading...



Продукти:

За сухата смес:
  • 300 г брашно
  • 250 г захар 
  • 10 г бакпулвер

За плънката:
  • 600 г крем сирене
  • 200 г подсладено кондензирано мляко (вместо с кондензирано мляко, може да подсладите с мед или захар на вкус)
  • 1 (0,2г) ванилия на прах
  • 400 г изчистени от костилките череши (вишни, ягоди, малини или микс от различни плодове)

За заливката:
  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 70 г захар
  • 2 ванилии на прах (или есенция)
  • 100 г масло


Начин на приготвяне:
  • Смесваме в купа всички продукти за сухата смес (300 г брашно + 250 г захар + 10 г бакпулвер). Разбъркваме хубаво.
  • Разтопяваме 50 г от маслото и го изсипваме в тава (21/33см). Разнасяме го равномерно по дъното.
  • Отгоре изсипваме половината от сухата смес. Леко заглаждаме (без да бъркаме маслото и сухата смес).



  • Поставяме в купа крем сиренето, подсладеното кондензирано мляко и ванилията. Разбъркваме хубаво с лъжица.



  • От този крем слагаме на купчинки върху брашното, след това леко ги натискаме и заглаждаме повърхността.



  • Отгоре разпределяме плодовете (при мен смес от ягоди и череши, но нямам търпение да го опитам и с касис (дано пилетата не ми го изкълват и тази година).



  • Върху плодовете ръсим останалата суха смес.



  • За заливката разбиваме леко яйцата със захарта и добавяме прясното мляко и ванилията. Изчакваме захарта да се разтвори напълно, като разбъркваме от време на време.
  • С млечната смес заливаме сладкиша.
  • Разтопяваме останалото 50 г масло и го сипваме отгоре.



  • Оставяме да престои 30 минути.
  • Включваме фурната на 180 градуса и след като загрее поставяме сладкишът да се пече (времето е около 45 минути).

Бележка: Преди сервиране трябва да изчакаме сладкишът да изстине напълно и трябва да му дадем поне още 1 час допълнително време за престой, за да стане по-сочен.


  • Нарязваме на квадрати и сервираме.
  • По желание може да го поръсите с пудра захар или да го залеете с лъжица подсладено кондензирано мляко.

Да ви е сладко!


16 коментара:

  1. Снежи, и при Хриси, и при теб този сладкиш изглежда невероятно! Май всичко, що е "братовчед" на чийзкейка, ни се услажда масово. :)
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, близките роднини на чийзкековете явно са любими на много :). Радвам се, че ти харесва и моя вариант. Поздрави!

      Изтриване
  2. Снежи, сладкишът изглежда много апетитно! Сочен, богат на плодове, толкова летен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такъв е, Бети - отначало е с хрупкава коричка, но след това става мек и сочен... трябва да се опита.

      Изтриване
  3. Снежи, прекрасен сладкиш се е получил с различните ,,екстри''. Много ми допадна смесването на плодовете и замяната на изварата с крема сирене. Това наистина е идея, от която и аз ще се възползвам.
    Благодаря ти, мила за оказаното доверие!
    Да ви е сладко и весело!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Хриси, за хубавата и лесна рецепта! Замених просто един продукт с друг, според нашия вкус, но запазих идеята. Сладко ни е и още как :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Снежи,
    сладкишът е чудесен на вид, сигурно и на вкус, съдейки по снимките.Прекрасни снимки и представяне, както винаги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Много лесен и с чудесен вкус е наистина. Поздрави!

      Изтриване
  5. Снежко, това е много хуууубав сладкиш и то с любими продукти! Страхотия! Прегръдка и страхотен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, прегръдки и прекрасен ден, Поли! Сладкишчето си го надушила :)

      Изтриване
  6. Чудесен сладкиш! Ще бъде любим на цялото семейство! Благодаря! ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Мария! Толкова се радвам, че ви харесва. И на нас ни стана любим :)

      Изтриване
  7. Страхотен! Препоръчвам... При мен беше с череши, малини и праскови...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Много се радвам, че ви е харесал и леко завиждам за малиновия вкус :) Предполагам, че уханието е било пленително. Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте, направих сладкиша и стана страхотен. Но най-отдолу се получи една твърда и хрупкава коричка. Така ли става по принцип или при мен така се е получило. Но въпреки това се хареса много и ще се прави и за напред, вкусът му е превъзходен.Благодаря ти С Драгомирова!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! До колкото си спомням и при мен имаше хрупкава коричка, но приятно хрупкава, не прекалено твърда. А след като престоя, дори омекна. Радвам се, че все пак сладкишът се е харесал. Спомням си, че когато го направих бях приятно изненадана от добрия вкус.
      Аз също ви благодаря и ви пожелавам още приятни моменти в кухнята!

      Изтриване