Страници

Руло с печен крем


Различното при това руло е, че кремът се пече заедно с блата. Лесно и бързо се приготвя. И е много вкусно (очаквано).

Четейки рецептата, се сетих за миналогодишния хит - шоколадовия сладкиш с крем сирене и вишни, който правех доста често (и като брой пъти, и като варианти - с бял шоколад и кокос, с амарети и касис, само с вишни).



Смятам, че продуктите за шоколадовото тесто могат да се намалят с 25%, но ще я запиша в пълен състав, както я приготвих. Или другият вариант е да се пече в по-голяма тава - моята беше 40 х 28 см.

Руло с печен крем

Източник: povarenok.ru

Продукти за блата:

  • 3 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. течна сметана
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. (с малък връх) бакпулвер


Продукти за крема:
(Може да се направи само със заквасена сметана или само с крем сирене - общо 380 - 400 г)

  • 200 г заквасена сметана
  • 125 г крем сирене
  • 1/4 ч.ч. течна сметана
  • 2 яйца
  • 4 - 5 с.л. захар
  • 4 с.л. нишесте с аромат на ванилия
  • 1 купичка вишни, почистени от костилките 
  • 2 - 3 с.л. грис
  • малко олио (за намазване)

Начин на приготвяне:

  • Първо приготвяме крема, като слагаме в купа течната и заквасена сметана, крем сиренето, нишестето, захарта и яйцата. 
  • Разбъркваме или разбиваме за кратко с миксер, колкото да се смесят всички съставки.
  • След това приготвяме блата, като първо разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
  • Добавяме сметаната.
  • Слагаме брашното, какаото и бакпулвера.
  • Разбиваме до гладка смес.


  • Застиламе дъното на тава с пекарска хартия.
  • Намазваме с малко олио и разпределяме вишните.
  • Поръсваме с 2 - 3 с.л. грис.
  • Върху вишните изливаме подготвената смес за крема.
  • Отгоре разпределяме шоколадовото тесто (изливайте го равномерно, без след това да се налага да заглаждате с лъжица).


  • Загряваме фурната до 200 (С) градуса.
  • Печем до готовност на тестото и плънката (около 20 минути).
  • Подгответе си кърпа и върху нея сложете един лист пекарска хартия.
  • Готовия блат изваждаме от фурната и още горещ го обръщаме върху кърпата (така, че белия слой да ни се падне отгоре).
  • Отстраняваме хартията, с която пекохме.


С помощта на кърпата и втория лист хартия завиваме на руло. Оставяме така до пълно изстиване. След това нарязваме на парчета и се наслаждаваме.


Шоколадовия блат ми стана по-дебел от очакваното и на места се напука. За това смятам, че продуктите трябва малко да се намалят, а който има опция може да пече в по-голяма тава.
Шоколадова глазура също ми звучи добре, за по-красива визия.


Да ви е сладко!


11 коментара:

  1. Чудесно е, Снежи!
    Придърпвам си парченце :)
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  2. Снеже, чудесна идея да се пече едновременно и блата и крема! Разкошен десерт!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Като видях рецептата, точно това и на мен ми се видя интересно.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Ооооо прекрасно е, усещам вкуса му дори Снежи мммм

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много хубаво, Вили. А след като престои малко става още по-сочно и вкусно. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Чудесно и много примамливо руло, Снежи! Много ме заинтригува с печения крем. Ох, и тази рецепта ще се прави! :)
    Благодаря ти и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. А, Снежи, това ми става любимо, дори преди да съм го опитала, записвам си го веднага!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз като теб, само при четенето на рецептата знаех, че ще излезе нещо хубаво :) Дано ти хареса, Веси. Поздрави!

      Изтриване
  6. Ох ... сещам се за вкуса на кекса Снежи :) Рулото ти е вълшебно ... несъмнено!
    Греховно вкусно :)

    ОтговорИзтриване