Продукти:
- 3,500 кг дюли
- 1,600 кг захар
- 0,800 л вода
- по желание - 3 листа индрише
Приготвяне:
- Дюлите се измиват хубаво, така, че да им падне мъхестия слой.
- Почистват се от загнили и червиви участъци.
- Нарязват се на парчета (аз не ги беля, но ако кората ви се стори дебела и груба ги обелете). Грубият участък със семките запазете, в случай, че искате да направите и ароматно дюлево желе.
- Рендосват се на едро ренде (ако имате кухненски помощник, от рода на роботите, не го щадете).
- Цялото количество настърган плод (което не се сетих да претегля) сложете в по-голяма тенджера и разбъркайте със захарта.
- Добавете водата и включете котлона.
- Варете сладкото на слаба (към умерена) температура до сгъстяване. Разбърквайте от време на време.
- Тъй като дюлите имат желиращ ефект, може да си позволите и да го оставите мъничко по-рядко. Проверявам готовността му с малка капчица от сиропа. Капвам тази капчица на студен плот и ако стои като пъпчица, значи е готово. Ако се разлива като вода, значи му трябва още варене. В края на варенето сладкото променя цвета си към кехлибарен.
На сладко от дюли не слагам лимонтузу. Но към края на варенето слагам листа индрише.
- Горещото сладко насипете в чисти и сухи бурканчета.
- Затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така да изстинат напълно. (Не го варя допълнително).
Оставих една купичка за бърза консумация и го опитах с печен камамбер (пускам идея :)).
Иначе приложението си му знаете - палачинки, сладкиши и на хрупкави препечени филийки.
Съвет:
Смесете водата и захарта в тенджерата, в която ще варите сладкото. Настърганите дюли пускайте направо в сиропа, за да не потъмняват.
Не почиствайте цялото количество дюли на веднъж, а почистете една дюля, настържете и пуснете в сиропа.
Аз поръсвах настърганите дюли със захар. След това ги прехвърлих в тенджерата, налях вода и сварих.
Снимки на сладко и желе (което наднича от долния десен ъгъл) от есента на 2020 година.
Ех, как ми липсват тези суетни около приготвянето на зимнината, ама здраве да е, пък други неща вършим сега. Ще се наслаждавам на вашите, а това слънчево вълшебство тук е чудесно. Прегръдки, Снежи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Катенце! Пожелавам ви много късмет на новото място, пък около зимнините друг път ще се суетиш. Има време за всичко. Само бъдете здрави и щастливи! Хайде пак да те гушна :)
ИзтриванеИ сладко ще направя! Никога не съм варила сладко от дюли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Снежи!
Голяма прегръдка!
Да ви е сладко, Ив! Ще е отлично допълнение към страхотните ти сладкиши! Голяма прегръдка и от мен!
ИзтриванеУникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
ОтговорИзтриванеПоздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨🍳🍲☆