Страници

Палачинкова торта


Нямах големи очаквания за този тип торти, но веднъж ме почерпиха и ми хареса. За това реших и в блога да си я запиша. Вариантите с избора на крем са огромни, от там и вкусовото звучене на палачинковите торти също. Днес ще предложа една лека торта от палачинки, с млечен крем, аромат на ванилия и загатната нотка карамел.



loading...





Продукти за палачинките:

  • 2 яйца
  • 600 мл мляко (може да се замести с 300 мляко + 300 газирана вода)
  • 1 с.л. мед
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • брашно (достатъчно за получаване на смес, с гъстотата на боза)
Продукти за крем 1:
  • 2 с.л.  мед
  • 80 г масло
  • 180 - 200 г подсладено кондензирано мляко
Продукти за крем 2:
  • 800 мл прясно мляко
  • 75 г нишесте с аромат на ванилия 
  • 10 с.л. захар
  • 200 г крем сирене
  • 100 г бял шоколад
  • 18 г желатин + 50 мл вода за накисването му
Продукти за глазурата и декорацията:
  • 100 г тъмен шоколад
  • 2 с.л. олио
  • 2 палачинки
  • плодове
  • пресни листа мента или индрише
Начин на приготвяне:
  • За палачинките: разбийте яйцата, добавете млякото, меда, солта и олиото. Добавете толкова брашно, че да получите тесто с гъстотата на боза. Оставете тестото да отлежи 20 - 30 минути. След това изпържете тънки палачинки в подмазан с олио нагорещен тиган. Отделете си 2 бр. за украсата.
  • За крем 1: Сложете всички продукти в съд с двойно дъно и варете до получаване на светъл карамелен цвят. Работете на умерен котлон, като бъркате непрекъснато. 
  • За крем 2: Кипнете 600 мл от млякото със захарта. В останалите 200 мл мляко сложете нишестето и разбийте с вилица. Добавете разтвореното нишесте към врящото мляко и бъркайте, докато кипне повторни и се сгъсти. Отстранете крема от котлона. Накиснете желатина в студена вода. Добавете към горещия крем начупения шоколад и разбъркайте. След това сложете и крем сиренето. Разбийте с тел или миксер. Последно сложете и набъбналия желатин (температурата на крема трябва да е паднала от добавянето на шоколада и крем сиренето. Когато добавяте желатина сместа трябва да е около 70 градуса). Бъркайте крема до пълното разтопяване на желатина (около 2 минути).
  • Подреждане на тортата: палачинка, тънък слой от крем 1, след това крем 2 и отново палачинка. Редуваме така, до свършване на продуктите. (Работих със стягащ ринг и ви препоръчвам да ползвате и вие, ако имате.) Приберете тортата на студено за 5 - 6 часа.

За декорацията: разтопете на водна баня 80 г шоколад и 2 с.л. олио. Отстранете от котлона и добавете още 20 г шоколад. Бъркайте до пълното разтопяване на новия шоколад. Намажете 2 палачинки с тази смес и ги увийте на стегнато руло. Оставете на студено да се стегне шоколада. Останалия шоколад ползвайте за глазура върху тортата. Отгоре подредете различни плодове, резенчета палачинки (тези, които намазахме с шоколад) и свежи зелени листа индрише (или мента). Преди сервиране поръсете периферията с пудра захар.


Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Снежи,
    чудесно изглежда тортата.Великолепна украса.С палачинки наистина вариациите са много - за сладки и даже за солени торти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване