Честит Празник на Любовта! Нека я има, (тази магия ЛЮБОВ) всеки ден, всеки час, всеки миг, във всеки един от нас, към всичко. Така със сигурност ще бъдем по-добри, по-мили, по-щастливи, по-удовлетворени, по-окрилени и полезни.
loading...
Продукти за блатовете:
- 3 белтъка
- 100 г захар
- 90 г брашно
- 3 с.л. олио
Продукти за крема:
- 250 г крем сирене (или маскарпоне)
- 250 г заквасена сметана
- 150 мл течна сметана
- 1 купичка малини (в този сезон ползвам замразени)
- 3 с.л. захар + 3 с.л. подсладено кондензирано мляко + 3 с.л. мед (или само 5 - с.л. захар)
- 1 ванилия на прах или 1 с.л. течна
- 10 г желатин на прах + 30 мл вода за накисването му
Продукти за глазурата:
- 20 г млечен или черен шоколад
- 1 - 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- Разбийте белтъците на сняг, като добавяте захарта на етапи, по време на разбиването.
- Сложете брашното и разбъркайте нежно с лъжица.
- Добавете олиото и разбъркайте отново.
- Загрейте фурната на 180.
- Сложете лист хартия за печене в правоъгълна тава ( с близки до тези размери 26 см х 33 см).
- Намажете листа с малко олио и поръсете с брашно.
- Сложете тестото и заравнете.
- Изпечете блата, оставете да се охлади и след това с чаша или друг резец нарежете кръгчета (за основа и капаче на пастичките).
- Накиснете желатина в малко студена вода и оставете да набъбне.
- Разбийте течната сметана със захарта до сгъстяване (ако ползвате животинка е хубаво да сложите и 1 пакетче фиксатор за сметана).
- Отделно разбийте крем сиренето и заквасената сметана заедно с меда и кондензираното мляко.
- Сложете и разбитата преди това сметана и разбъркайте.
- Ароматизирайте с ванилия.
- Затоплете накиснатия желатин на водна баня, докато се втечни.
- След това на тънка струйка го сипете в крема и разбийте на бързи обороти с миксер.
- Разделете сместа на две. В едната сложете част от малините и разбийте.
- В малки формички (може и директно в чаши да направите сладкиша) сложете на дъното парче блат.
- След това малко малини.
- Разпределете първо единия крем, например белия. След това и този с малините.
- Отгоре сложете отново парче блат, като капаче и приберете в хладилник да стегне.
- Разтопете на водна баня шоколада и олиото. Направете шоколадови ивици с помощта на лъжица, директно върху пастичките.
Сервирайте с настроение и без никакво угризение :) Сладкишът е лек, въздушен и божествено вкусен.
Нека Я има! Какво вдъхновение е Тя! Прекрасни валентинки са това, Снежи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИма я, Кате, ти знаеш и виждаш. Моля се повече хора да я откриват, иначе нея я има навсякъде. Прегръдки, мила!
ИзтриванеНикога не е късно за Нея! Както и за пожелание да Я имаш винаги, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе! И при теб да я има, и навсякъде, във всички! <3
Изтриване