Страници

Кюфтета от кисело зеле с орехи и гъби






Продукти:

  • 1 малка кисела зелка 
  • 1 ч.ч. ориз (180 г)
  • 1 ч.ч. едро счукани орехи
  • 200 г гъби печурки
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • брашно за овалване на кюфтетата
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме ориза и го сваряваме в 2 ч.ч. вода (кипваме водата, слагаме ориза, намаляваме на минимум котлона, захлупваме с капак и оставяме така, до готовност на ориза)
  2. Нарязваме зелето на ситно (количеството нарязано зеле трябва да е около 700 г). Слагаме го в дълбок тиган, наливаме малко олио, около половин чаша вода и задушаваме зелето до омекване (ако се наложи се долива още вода). Държим на котлона до омекване на зелето и изпаряване на цялата вода (да остане само на мазнина)
  3. Гъбите измиваме и нарязваме на дребно. Запържваме ги за кратко в добре нагрято олио.
  4. В купа слагаме задушеното зеле (ако има останала вода я изцеждаме), сварения ориз, орехите, гъбите, нарязания на ситно лук, черния пипер. Омесваме хубаво сместа, като за кюфтета.
  5. Приготвяме брашно в купичка. На котлона слагаме тиган с олио, да загрява за пърженето.
  6. Взимаме от сместа и я притискаме в шепите, оформената топка леко и внимателно приплескваме. Овалваме в брашно и слагаме да пържим в загрятото олио. След като се зачерви хубаво от едната страна, обръщаме и пържим и от другата.



По желание кюфтетата се сервират с доматена салца, овкусена със сол, праз лук и зехтин.
За да е по-гъст сосът пасирам белен домат от консерва, разреждам с малко доматен сок, добавям ситно нарязан праз лук, сол на вкус и малко зехтин (или олио). Колкото и странно да звучи (поне за моите кулинарни разбирания), то този доматен сос чудесно допълва вкуса на кюфтенцата от кисело зеле. 

Рецептата за кюфтета от кисело зеле намерих преди време на сайта Веселият готвач. Тя е и в основата на днешната, предложена от мен рецепта.

Да ви е сладко!

1 коментар: