Страници

Тутманик


Класически тутманик

Преписвам си рецептата за класически тутманик от моя стар готварски тефтер. Той е с обикновено тесто за хляб, сирене и мас.



Продукти :

  • 1 кг бяло брашно
  • 14 г суха мая ( или 35 г прясна мая)
  • 1 ч.л. сол
  • 600 мл хладка вода
  • 300 г сирене (за плънката)
  • 150 г мас (за намазване на корите)
  • 1 яйце (за намазване на тутманика)
  • малко олио (за намазване на купата и тестото преди втасване)


Начин на приготвяне:

  1. В хладката вода слагаме маята и изчакваме да се разтвори. 
  2. Добавяме пресятото брашно на 3 пъти, като след всеки разбъркваме. С брашното слагаме и солта.
  3. Омесваме хлебно тесто, което поставяме в купа намазана тънко с олио. Намазваме и тестото с мазнина и покриваме с фолио за свежо съхранение. 
  4. Оставяме тестото на топло да втаса.
  5. Поставяме маста на топло място да омекне (не се ползва разтопена мас, а мека).
  6. Тава, с диаметър 28 - 30 см, намазваме с меката мас. 
  7. След това разделяме втасалото тесто на три равни части. Разстиламе ги на кори, с големината на тавичката.
  8. Слагаме едната кора, намазваме я с мека мас (около 70 г) и поръсваме с начупено сирене (около 150 г).
Тутманик със сирене и мас

  1. Отгоре слагаме втората кора, която също намазваме с мас и поръсваме със сирене.
  2. Слагаме и последната трета кора. Леко притискаме с ръце.
  3. С нож нарязваме тутманика на квадрати и оставяме на топло да втаса (около 20 минути, но времето може да варира в зависимост от температурата).
  4. Разбиваме яйцето и с него намазваме втасалият тутманик.
  5. Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна. Готовността проверяваме с клечка.



Пухкав тутманик със сирене и мас
Да ви е сладко!

Получавай известия по Email за публикации в "Споделено от кухнята на Elti"


2 коментара:

  1. Хубава рецепта, Снежи!
    И както имам мас...
    Прегръдки и да сте здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани. С мас трябва да е, поне така знам от едното старо време.
      Пази се и ти в това време! Прегръдки!

      Изтриване