Страници

Панирани пилешки рулца


Приличат много на котлетите по киевски и в същото време са ми различни. Някак по-непретенциозни и мързеливи са. Харесаха ми много поръсени с лимонов сок. 





Продукти за около 10 бр.:
  • 600 г пилешко филе
  • 1 средна глава кромид лук
  • 1 ч.л. майонеза
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 равна ч.л. смлян черен пипер
  • 125 г масло (за плънката)
  • 3 с.л. ситно нарязан копър (за плънката)
  • 100 г кашкавал (за плънката -по желание)
Смес за паниране:
  • 1 яйце + 1 белтък
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 равна ч.л. сол, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 2 с.л. царевично брашно
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л.бакпулвер
  • 3 - 4 с.л. вода
Подготовка на рулцата:
  1. Разбъркваме мекото масло с нарязания копът, оформяме сместа на тънък цилиндър, увиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник.
  2. Пилешкото месо, заедно с почистения кромид лук, прекарваме през месомелачка.
  3. Към получената кайма добавяме майонезата, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво.


     4. Поставяме около 1 пълна супена лъжица от каймата върху парче фолио за свежо съхранение. Разстиламе на тънко, като пържолка. Отгоре слагаме парче масло с копър (по желание може масло с кашкавал или и двете).
     5. С помощта на фолиото оформяме рулца (съветвам да не са по-дълги от 10 см, за да се работи по-лесно с тях при панирането, иначе се чупят).
Оформените рулца, завити заедно с фолиото, прибираме в камерата на хладилника, но за кратко. Не трябва да замръзват прекалено.

Вариант с масло с копър и малко кашкавал гауда
Приготвяме сместа за паниране:
  1. В купа разбиваме яйцето, белтъка, лимоновия сок, всички подправки, двата вида брашно и бакпулвера. Разбъркваме хубаво до еднородна смес. След това разреждаме с водата. Тестото трябва да е тип палачинково.
  2. Оставяме сместа да отлежи около 15-20 минути.



Паниране на рулцата:
  1. Загряваме повечко олио в тиган с капак.
  2. Изваждаме рулцата от хладилника и ги овалваме първо в брашно, след това в сместа за паниране (потапяме рулцето и го обливаме със сместа).
  3. Изваждаме внимателно с решетъчна лъжица и го слагаме в съда със загрятото олио.
  4. Пържим първо от едната страна до зачервяване, след това обръщаме и пържим под капак още 3-4 минути или докато не се зачерви приятно от всички страни. Котлонът трябва да е умерено силен.
Рецептата е от povarenok.ru
Важни моменти:
  • Маслото трябва да е добре завито в рулцето, за да не изтича (или поне не, още в самото начало на пърженето). 
  • Маслото трябва да е твърдо в момента, в който слагаме да пържим рулцата (за това ги прибираме в камерата на хладилника преди това). 
  • В процеса на пържене маслото се разтопява, но ако няма пробойна в каймата, то бавно напоява и обогатява вкусово месото. След това дори да изтече (а то все си намира пролука, като стане течно), то вече си е свършило важната работа. 
  • Рулцата трябва да са не по-дълги от 10 см или друга мерна единица "колкото един показалец".

Няма коментари:

Публикуване на коментар